Tinstøber og troldmand til middelaldertræf

Tinstøber og troldmand til middelaldertræf
Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 21. JUL 2021 • 05:50
Sofie Møller
Journalist
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
21. JUL 2021 • 05:50

DAGENS NAVN Maxemil Engstrøm er tinstøber og kalder sig selv for troldmand grundet sine helt særlige kunstner. Han og familien er de sidste mange år kommet til Bornholm om sommeren blandt andet for at deltage i middelaldertræf ved middelaldercentret, hvor Maxemil Engstrøm lærer sin visdom fra sig.

Hvad går dit arbejde ud på?

– Jeg er en tinstøber. Og så fortæller jeg om støbeteknik helt fra bronzealderen og op til nutiden.

Hvad er en tinstøber?

– En tinstøber er en, som kan få metal til at flyde og blive til de ting, som man ønsker sig. Derudover er han en formgiver, en gravør og en støber. Og så kan han tænke bagvendt og spejlvendt. Alle mine forme skal skæres bagvendt og spejlvendt, for at det giver mening, når det jeg støber, er færdigt. Så hvis jeg skal skrive med gotiske bogstaver på latin, så kræver det en vis mængde mjød.

– Jeg har også løst alkymistens gåde, så jeg er også en troldmand. Alkymisterne har jo altid prøvet at producere guld til kongen, det var deres hovedsagelige opgave, og der har været mange forskellige teorier om, hvordan man gjorde det.

Og hvad vil det så sige, at du har løst alkymistens gåde?

– Jamen ser du, jeg ved, hvordan man laver tin om til guld. For det, man gør, er, at man tager på rejse op til Grønland og finder noget fedtsten. Så tager man fedtstenen med hjem, saver den over og skærer en fin form bagvendt og spejlvendt i stenen. På den måde kan man lave den til et fint smykke, som en yndig dame gerne vil have. Når hun så kommer og ser det smukke smykke, tager jeg 40 kroner for det, og så har jeg jo fået to guldmønter i bytte.

Hvor længe har du været tinstøber?

– I 35 år.

Hvordan bliver man det?

– Jeg fik faktisk hvervet fra en gammel mand, som arbejdede på middelaldercentret i Nykøbing Falster. Der arbejdede jeg selv i fire år og overtog så hans hverv, da han blev pensioneret. Derfra fik jeg nogle få støbesten, men de var gamle og slidte, så jeg begyndte at skære sten selv og har gjort det siden.

Man kan ikke lade være med at studse over din beklædning. Er det for synets skyld?

– Det er alt sammen nøje udtænkt til at være effektiv i arbejdsprocessen. Alt er håndlavet og håndsyet efter original fund af mig selv.

– Grunden til, man har en hørskjorte på, er fordi den absorberer sveden og bliver våd og kølig her i varmen. Når jeg så skal sidde ved det varme bål, kan det godt betale sig at have mit uldklæde over for at beskytte for strålvarme fra bålet. Læderbenene er for, at jeg ikke brænder mine klæder, hvis tinnet sprøjter.

Hvor længe er du på Bornholm?

– Min familie og jeg er her hele ugen til middelaldertræffet. I sidste uge sad jeg tre dage foran Grønbechs Gård og havde en workshop der. På middelaldertræffet vil jeg undervise børn i, hvordan man støber tin. De kan alle sammen komme og lave et smykke selv og få et fint minde med hjem, som har en god historie i sig.

Alt den viden du har om middelalderen, hvor kommer den fra?

– 35 års intensiv læsning og eksperimental arkæologi. Det at jeg har fået lov til at se originaler, så jeg kunne aflæse støbeteknikken i, hvordan de har båret sig ad tilbage i tiden, har lært mig rigtig meget.

– I dag er det blevet en livsstil. Pludselig er man en del af en familie på mere end 900 mennesker i Danmark, som mødes alle vegne og får lov til at campere ved de mest historiske bygninger i landet. Jeg er ude at bo i lejr med familien cirka 56 dage om året.

Maxemil Engstrøm

52 år

Kommer oprindeligt fra Langeland.

Oplært som tinstøber i Middelaldercentret i Nykøbing Falster. 

Er på Bornholm med sine børn og sin hustru.