Stemmen, der forsvandt

Stemmen, der forsvandt
Jane Lou, tidligere nyhedsvært på Bornholms Radio, fylder 60 år den 1. august. Foto: Anette Vestergaard
Mandag 29. juli 2024 • 15:30
Mandag 29. juli 2024 • 15:30

Jeg er verdensmester i ikke at mene noget om noget som helst, siger journalist og nyhedsvært Jane Lou, der gennem 20 år var Bornholms stemme på DR Bornholm. Den 1. august fylder hun 60 år.

Journalist og nyhedsvært Jane Lou fylder 60 den 1. august.

Født og opvokset i Rønne, student fra Rønne Statsskole i 1983. Derefter rejste Jane Lou ud i verden.

– Når man er vokset op på en ø, har man det sådan – det havde jeg i hvert fald – at så kan man ikke komme langt nok væk.

Udlængslen resulterede i en rejse, der førte hende til blandt andet Pakistan, Indien, Nepal og Sri Lanka.

Tilbage i Danmark tog hun til Christiansø for at tjene penge til den næste rejse. Det blev starten på en livslang kærlighed til Skæret, der på sin egen måde også er en rejse, bare mentalt. I dag deles kærligheden til øen med Lous to døtre på 28 og 32.

Drømte om at rejse

Drømmen om at rejse blev også afgørende for Jane Lous valg af karriere.

– Jeg valgte journalistikken, fordi det er et erhverv, som jeg kunne rejse med.

Jane Lous valg af uddannelse blev også ledt på vej af en gammel dansklærer.

– Hun roste mine rejsebreve og gav mig virkelig blod på tanden i forhold til at skrive, fortæller hun.

Jane Lou kan godt selv se ironien i, at hun endte med at blive radiojournalist.

– Jeg blev journalist for at skrive og rejse, men endte med at lave radio og bo på Bornholm.

Det første hun lavede for radioen var et kirkeligt magasinprogram. Derefter dækkede hun skolestoffet i mange år, og til sidst blev hun nyhedsvært og live-journalist. Der var dog enkelte udbrudsforsøg undervejs. I ni år arbejdede hun som vikar og freelancer, og lavede på et tidspunkt et mediebureau sammen med tre andre journalister. Men DR Bornholm trak det længste strå, og i 2003 blev Jane Lou fastansat.

Fik lyst til noget andet

Jane Lou arbejdede både som nyhedsoplæser og reporter på radioen. Det vil sige hun både lavede indslag, redigerede timenyheder, og vigtigst af alt: Hun læste også nyhederne op. Det gjorde hende gennem årene til en kendt og elsket stemme for bornholmerne. For Jane Lou taler rigtig bornholmsk, og det er noget bornholmerne sætter stor pris på.

Forud for det lavede Lou det, hun i dag betegner som rigtig journalistik.

– Jeg arbejdede meget med skolestof, og vi har jo nedlagt mange skoler på Bornholm. Og der var jeg rigtig i mit es som journalist, for jeg syntes, det var sindssygt vigtigt at fortælle om konsekvenserne ved skolelukningerne. Men også om de økonomiske årsager, der lå bag de meget upopulære beslutninger. Jeg har i citationstegn været med til at lukke mange skoler, siger hun.

Jane Lou stoppede på DR Bornholm i august 2021 efter næsten 20 år som fastansat. I første omgang lod hun sig låne ud til et vikariat på DRs hovedkontor i København. Dermed flyttede Jane Lou væk fra både sit fag og sit elskede Bornholm. For et år siden blev vikariatet i DR-byen byttet til en fast stilling. Nu bor Jane Lou på Toldbodgade i Indre By, og arbejder som faglig konsulent i DR-huset med løn og ansættelsesforhold for ansatte på DJ-overenskomsten som sit arbejdsområde.

En stor, men positiv omvæltning efter 30 år som journalist.

– Det jeg laver nu er meget mere administrativt. Jeg har været vant til at være meget udadgående, og lavede rigtig meget live-radio til sidst. Det, jeg laver nu, er noget helt andet. Men jeg er glad for det. Jeg havde verdens bedste job på DR Bornholm. Der var kun én ting galt med det, og det var, at jeg havde haft det for længe. Jeg havde bare lyst til at lave noget andet.

100 procent neutral

Bornholm lægger stadig beslag på hele Jane Lous dna. Og hendes hjerte, for den sags skyld. Fødeøen er det ene hjertekammer, Christiansø det andet. Men den fysiske navlestreng blev klippet over, da hun solgte huset i Rønne i 2023. Nu er hun hjemme på øerne i ferier og på helligdage, og bor rundt omkring hos venner og familie.

For der er jo andre aspekter i livet end det personlige dna. Børnene. Og barnebarnet. Sidstnævnte blev tungen på vægtskålen, da Jane Lou valgte at flytte til København.

– Begge mine piger bor i København, og jeg indså, da jeg blev mormor, at de aldrig kommer tilbage. Min søster og hendes børn bor i Københavnsområdet. Så min nære familie var i København, og jeg var her. Det gav ikke mening for mig mere. Så nu er jeg der, hvor mine børn er.

Lige nu er Jane Lou bekymret for Bornholms udvikling. Det er svært at se, hvad der skal til for at vende fraflytningen, siger hun. Men svaret på sådan et spørgsmål skal ifølge Lou komme fra en politiker.

– Jeg har mere end 20 års efaring i ikke at have en mening om noget som helst. I mit journalistiske virke har det været sindssygt vigtigt for mig, at der ikke var nogen, der kunne sætte en finger på, hvor jeg var henne politisk, eller hvad jeg i øvrigt mente om eksempelvis skolelukninger. Jeg har virkelig bestræbt mig på at være neutral. Jeg er verdensmester i ikke at have en mening om noget som helst.

Turist på Bornholm

Nu har Jane Lou chancen for at mene noget om hvad som helst. Men man skal ikke forvente at se hendes ansigt dukke op på en valgplakat, hverken her eller ovre.

– Jeg kommer aldrig til at gå ind i politik. Jeg synes, at der er for lidt dialog, jeg synes simpelthen, at politikere er for lidt lyttende. Det er for meget med at markere sine egne synspunkter, og det er ikke altid konstruktivt, siger den garvede journalist.

I år er Jane Lou turist på Bornholm for første gang i sit liv. Tiden som fastboende med hus og job og børn, der skulle opfostres, er fortid. Efter 30 år på fødeøen har Jane Lou rykket teltpælene op. Og så alligevel. For man skal jo aldrig sige aldrig.

– Det kan godt være, når jeg forlader arbejdsmarkedet, at mine børn og mine børnebørn ikke har brug for mig på samme måde. Det kan da godt være, at jeg flytter tilbage en dag. Who knows?

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT