Sparkøbmanden fylder rundt: Jeg ligger ikke stille, når chancen er der

Sparkøbmanden fylder rundt: Jeg ligger ikke stille, når chancen er der
Egon Jensen Mondrup fylder 60 år i dag tirsdag den 9. november. Arkivfoto: Jacob Jepsen
FØDSELSDAG | AAKIRKEBY | ABONNENT | 9. NOV 2021 • 16:00
Holger Larsen
Journalist
FØDSELSDAG | AAKIRKEBY | ABONNENT
9. NOV 2021 • 16:00

Egon Jensen Mondrup fylder 60 år i dag tirsdag den 9. november.

Småkager til 11 kroner og 60 øre og juleskum til 12 kroner og 60 øre...

Spar-købmanden i Aakirkeby har i disse dage flere gode tilbud. At de alle sammen ender med "og 60" er der en god forklaring på. Egon Jensen Mondrup, af mange kendt som "Egon Tjømann", fylder 60 år i dag tirsdag den 9. november. Han har giftet sig til efternavnet Mondrup via ægteskabet med Charlotte Mondrup, men nøjes i mange sammenhænge fortsat med at kalde sig Egon Jensen, for det er ham, man kender.

Købmanden har i anledning af fødselsdagen tilladt sig at tage en fridag sammen med familien hjemme på Sjælland – Charlotte og de fire voksne børn, hvoraf den ene er selvstændig tømrer og de tre går på universitetet.

Far ville gerne være købmand

– Men jeg er tilbage på Bornholm igen torsdag, og på lørdag holder vi stor fødselsdagsfest på Bornholm, fortæller Egon Jensen i telefonen.

Det er i disse dage 34 år siden, at Egon Jensen købte købmandsbutik i fødebyen Aakirkeby:

– Min far havde lavet alt mulig andet, men havde altid godt kunne tænke sig at blive købmand. Så da den lille købmandsbutik i Jernbanegade lukkede, og banken tilbød mig at købe den, slog jeg til, fortæller Egon Jensen.

Faren var Robert Jensen, der især var kendt som socialdemokratisk medlem af kommunalbestyrelsen i Aakirkeby og for sit arbejde i idrætsforeningen. Robert Jensen arbejde i butikken i mange år, indtil han blev syg.

Købmandsbutikken voksede og flyttede til den tidligere møbelbutik. Den udvikling havde Egon Jensen ikke forestillet sig:

– Men jeg ligger jo ikke stille, når chancen er der. Da tingene udviklede sig, tog vi muligheden for at kunne udvide til at blive et rigtigt supermarked.

Udviklingen er vendt

Egon Jensen fik en forretningspartner i Jørgen Larsen, og de to ejede sparbutikkerne i Aakirkeby og Gudhjem frem til 1. januar 2020, da købmand Jørgen Larsen trak sig ud af forretningen. Siden har Charlotte Mondrup og Egon Jensen ejet butikkerne. Og siden har Egon Tjømann stort set haft sin dagligdag på Bornholm.

– Det havde slet ikke ligget i kortene, at jeg skulle stå for den daglige drift af butikkerne. Men det kom pludselig, og i dag bruger jeg hele min tid på at få fuld knald på de butikker. Vi har fået godt fat i lokalbefolkningen igen, så vi har vendt udviklingen, og vi er to år i træk blevet danmarksmestre i økologi i både Aakirkeby og Gudhjem.

Egon Jensen har haft gang i mange forskellige forretninger lige siden ungdomsårene, og han erklærer, at man aldrig skal gå i stå. Men lige nu har han rigeligt at se til med de to butikker, mener han.

Der skal udvikles

– Bornholm er i fremdrift, og der er masser af muligheder i de to byer. Vi går meget op i at få udviklet Bornholm og finde på nye ting.

Egon Jensen nævner, at han sidste år åbnede kræmmermarkedsbutikken Sparloppan ovenpå Spar i Aakirkeby, og at man har lavet en service for sommerhusgæster, således at de på ankomstdagen kan møde op til et fyldt køleskab.

– Vi bruger tid på at udvikle butikkerne med nye ting, og vi er meget på de sociale medier, hvor vi har rigtig mange følgere. Jeg er stolt af, at vi har nogle fantastiske medarbejdere, der er gode til at tage initiativer. I gamle dage skulle købmanden sætte varerne på plads og finde en god pris. Jeg bruger ikke meget tid på at sætte varer på plads, men på at lave nye tilbud, finde på nye initiativer til markedsføring med videre. Det handler hele tiden om at være et skridt foran, siger Egon Jensen.

Nytårsmenuer

Charlotte Mondrup og Egon Jensen kunne glæde sig over fine overskud i de to butikker i 2020, og her lægger Egon Jensen vægt på at give noget tilbage til lokalsamfundet i form af sponsorater. Det sker igen til nytår, når man ligesom sidste år donerer 100 menuer nytårsaften til mennesker, der har behov.

De to sparbutikker beskæftiger om sommeren cirka 30 medarbejdere og omkring 20 om vinteren.