Søndag fylder hun 100: Ebba holder stor fest og føler sig privilegeret

Søndag fylder hun 100: Ebba holder stor fest og føler sig privilegeret
Ebba Hansen er tilfreds med tilværelsen og glad for at have så mange mennesker omkring sig. Næsten dagligt får hun besøg af børn, nevøer eller niecer. Foto: Jacob Jepsen
HURRA | AAKIRKEBY | ABONNENT | 28. JAN 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
HURRA | AAKIRKEBY | ABONNENT
28. JAN 2022 • 10:30

Ebba Hansen har inviteret til stor fødselsdag i Aakirkebyhallerne.


De første fødselsdagsbuketter står allerede på sofabordet, og lykønskningsbrevet fra dronning Margrethe er kommet.

Ebba Hansen, Svinget i Aakirkeby, fylder 100 år søndag den 30. januar. Hele familien, og den er efterhånden blevet stor, er inviteret til fest i Aakirkebyhallerne, og torsdag formiddag er de tre børn – Lone, Dorte og Erik – kommet hjem til deres mor for at tale om forberedelserne. En fotograf og en journalist fra Bornholms Tidende er også dukket op.

– Sikke mange smukke unge mennesker, udbryder Ebba Hansen.

100 års-fødselaren er skam god for en slagfærdig bemærkning. Hun både ser og hører uden hjælpemidler, og hun følger med i nyhederne i fjernsynet og avisen. Hun støtter sig til en rollator, når hun bevæger sig rundt i huset. Hjemmehjælpen kommer fire gange om dagen, men ellers er både børn og andre familiemedlemmer flittige til at møde op.

– Jeg er meget privilegeret. Jeg får gæster næsten hver dag, siger Ebba Hansen.

Når gæsterne kommer, giver hun gerne et glas portvin, og så får man en snak om, hvad der ellers rører sig. Det kan også være, at Ebba Hansen fortæller om oplevelser fra et langt liv. Der er nok at tage af.

Oplevelser i København

Ebba Hansen blev født på Store Grammegård i Aaker som den mellemste af ni søskende. Hun er nu den eneste, der er tilbage.

Som ung tilbragte hun et par perioder i København under 2. Verdenskrig og oplevede, da den tyske besættelsesmagt arresterede det danske politi. Hun var på husholdningsskole og havde blandt andet plads i huset i Bispegården ved Lejre hos Jørgen Jørgensen, der var indenrigsminister i en periode under krigen og både før og efter var undervisningsminister.

– Om lørdagen blev der fyret op i murgryden for at varme vand. Så skulle først konen have bad, derefter et par børn, og så var det mig til slut. Men jeg skiftede vandet ud, for jeg ville have rent vand, husker Ebba Hansen.

Hjemme på Bornholm igen mødte Ebba Henry Hansen på Holms Hotel i Nexø. De to blev gift i 1946 og flyttede ind på Henrys slægtsgård, Lærkegård i Poulsker.

Sognerådsformand

Henry Hansen var sognerådsformand i Poulsker, så Ebba tog del i arbejdet på gården, hvor man i de første år havde både karle og piger.

Det var lange dage, hvor Ebba stod op tidligt om morgenen for at fyre op i komfuret med kvas, og der skulle slæbes brænde ind. Ebba Hansen husker, at det var en stor lettelse, da brændekomfuret blev skiftet ud med et elektrisk komfur, og der kom andre moderne hjælpemidler.

– Jeg havde en god mand, og vi fik tre gode børn, siger Ebba Hansen.

Blev sygehjælper

Henry Hansen døde i 1969, kun 58 år gammel, og det førte til store omvæltninger for familien.

Ebba Hansen solgte gården og flyttede til Rønne. Hun var blevet 47 år og gik i gang med en uddannelse som sygehjælper. Det var en drøj tid, hvor hun godt kunne opleve at have nattevagt og derefter skulle på skolebænken fra morgenstunden.

Ebba Hansen arbejdede på De Gamles Hjem (Slottet) i Rønne i tre år og var senere også på Nexø Sygehus.

Ebba Hansen mødte kærligheden igen og blev i 1973 gift med Olaf Hansen, der var bogholder på konservesfabrikken i Nexø. De to fik 19 gode år sammen, inden Olaf Hansen døde i 1992.

Ebba Hansen var især glad for, at Olaf Hansen var så historisk interesseret og tog hende med ud at rejse.

– Har du været i byen Petra?, spørger hun.

– Det har jeg, fortsætter hun og fortæller om oldtidsbyen i Jordan, der gjorde et stort indtryk på rundrejsen i Mellemøsten.

Flere bilture til Sverige og Norge blev det også til.

Bilen skulle have fire døre

Ebba Hansen tog kørekort i moden alder, efter at hun havde mistet sin første mand, og hun havde siden stor fornøjelse af selv at kunne køre bil, for eksempel når hun skulle af sted og passe børnebørn.

– Bilen skulle have fire døre, for jeg skulle have veninderne med, forklarer Ebba Hansen, der kørte bil, til hun var 87.

Ebba Hansen flyttede til Aakirkeby i år 2000. Det er midt på øen, så de forskellige familiemedlemmer har nemt for at komme på besøg – og når den ældste datter, Lone, bor i samme gade, er hjælpen altid nær.

 


Fem bornholmere kan fylde 100 i år

Fem bornholmere kan fylde 100 år i 2022.

Det oplyser folkeregisteret i Bornholms Regionskommune.

Danmarks Statistiks nyeste tal vedrørende den danske befolkning viser, at der pr. 1. januar 2021 var 14 bornholmere på 100 år eller derover. Der var i 2011 12 bornholmere på 100 år eller derover.

Tallene, som kan ses i statistikbanken, bekræfter i øvrigt, at bornholmerne generelt bliver ældre. Antallet af bornholmere på 90 år eller derover var 1. januar sidste år 443 mod 418 for 10 år siden.