Skytte forlader Bornholm
– Det er det mest interessante job, jeg nogensinde har haft, siger Ulrik Skytte, som kom til Bornholm, hvor han aldrig før havde været, i 2021 og blev chef for Det Bornholmske Hjemmeværn og garnisonskommandant på Almegårds Kaserne. Nu kalder Bruxelles.
Da Ulrik Skytte den 1. september 2021 tiltrådte som chef for Det Bornholmske Hjemmeværn og garnisonskommandant for Almegårds Kaserne var der én afgørende grund til, at det skete:
– Det er Bornholm, der fik mig til at søge stillingen, sagde han dengang til Tidende.
Han havde nemlig aldrig været her.
Nu er godt to år henrunden, og han kan meddele, at han igen skal på farten til en ny stilling, som han har søgt og fået. Denne gang i Bruxelles, hvor han også tidligere har slået sine folder.
Han konstaterer, at processen inkluderer en del vemod, hvilket der ligeledes er én afgørende grund til:
Han er kommet til at holde af Bornholm.
Men per den 1. januar tiltræder han sit nye job, hvor han skal være leder af EU-sektionen på ambassaden i Bruxelles, ligesom han også skal have sit kontor.
– Jeg skal håndtere den sikkerhedsmæssige del af det arbejde, der er i EU. Min primære opgave bliver situationen, når Danmark overtager formandskabet for EU i juli 2025 og seks måneder frem. Det vil kræve en masse sikkerhedsmæssig planlægning, og det er så min lille sektion, der skal tage sig af den, siger han.
Befinder du dig stadig inden for militærets rammer?
– Ja, det er en stilling i uniform, så jeg er stadig ansat i Forsvaret.
Da Ulrik Skytte kom til Bornholm var det også fra EU, men dengang var det i EU's militære stab, han havde slået sine folder i tre år. Inden havde han blandt andet arbejdet i Hjemmeværnskommandoen og været distriktschef i Nordsjælland.
– Så jeg har arbejdet en del i Hjemmeværnet, men så har jeg altså haft det andet ben i EU, siger han.
Jobbet i Bruxelles formoder han bliver det sidste:
– For jeg skal pensioneres, når jeg bliver 63 år, og det vil sige, at i sommeren 2027 stopper jeg dernede.
Dramatisk tid
Når du ser tilbage på din tid her på Bornholm, er der så noget, der stikker ud?
– Der er ingen tvivl om, at det er det mest interessante job, jeg nogensinde har haft, siger Ulrik Skotte.
– Og ølivet er fantastisk – der er kortere fra tanke til handling end noget som helst andet sted i landet, man kan rent faktisk gøre nogle ting og sætte et lille fingeraftryk, når man beslutter sig for et eller andet. Men dertil kommer, at jeg jo aldrig havde forestillet mig, at Rusland ville angribe Ukraine, og hvad det fik af betydning for vores lille øsamfund her. Så på den måde har det været en meget dramatisk tid, synes jeg, men også enormt givende.
– For igen: Det her øliv, det er sgu fantastisk. Alle kender alle, og alle er klar til at hjælpe. Jeg synes, at et af de gode eksempler er den lokale beredskabsstab, hvor man meget hurtigt kan blive enige om at gøre noget på tværs af sektorerne. Samarbejdet er virkelig, virkelig godt mellem kommune, politi, Forsvaret, Beredskabet, hospitalet og så videre. Der er virkelig et godt samarbejde, og dét tror jeg er unikt for Bornholm.
Der er ikke langt fra tanke til handling?
– Nej, det er det, man oplever.
Men det koncept vender du vel på hovedet, når du snart rejser ned til EU-systemet?
– Ja, præcis. Man sælger noget, når man tager derned, nemlig det, at man kan flytte en lille smule. Dernede handler det om det lange seje træk, og der kommer tingene til at ændre sig meget, meget langsomt. Og så er det i øvrigt slet ikke på mit niveau, at tingene besluttes, det er på politisk niveau. Så man kan sige, at på den måde er det at gå fra at være en, der bestemmer en lille smule, til en, der støtter op, faciliterer og rammesætter. Politikerne bestemmer selvfølgelig.
Vemod vægter mest
Er der for dig en vis tryghed forbundet med, at du tidligere har arbejdet i Bruxelles og har kendskab til systemet?
– Ja, man kan sige, at EU er et system, jeg har et fornuftigt kendskab til, så det er ikke nyt for mig. Det er det nok for mange danskere, som tænker, at uha, det er stort og langt væk og anderledes, men det er i realiteten bare en maskine ligesom alle mulige andre.
Du har vel også bidraget i forhold til udvidelsen og udviklingen af Almegård Kaserne i din tid på Bornholm?
– Jeg synes, vi i den tid, jeg har været her, har været heldige med at gøre en forskel. Det, vi i fællesskab kan konstatere, er, at der rent faktisk begynder at ske nogle ting på kasernen. Der er blevet bygget de tre store garager, og der er nogle planer om en udvidelse, og vi har da haft en lillefinger med i spillet og bidraget til at skubbe tingene i den rigtige retning, synes jeg.
– Jeg er også glad for, at Det Bornholmske Hjemmeværn udvikler sig, som det gør i den operative retning, og at der kommer flere hjemmeværnssoldater. Det går den rigtige vej, og det synes jeg, det gør for alt, hvad der relaterer sig til forsvar her på øen.
Kan du overhovedet sige, hvad der vægter mest: Vemod ved at skulle forlade Bornholm eller spændingen ved at skulle til noget nyt?
– Det er begge dele, men lige nu er der mest vemod over at skulle væk fra øen, det er der ingen tvivl om. Bornholm er jo et helt fantastisk sted, der er jo for eksempel de der nedslag, når man går rundt på Folkemødet oppe i Allinge og oplever pulsen der – og så er der en vinteraften ude på Dueodde Strand, hvor der ikke er et eneste andet menneske, men hvor man er helt alene. Jeg tror, at det spændingsfelt er unikt for Bornholm, altså at der både er storbypulsen om sommeren, og så er der fuldstændig øde om vinteren. Og det er rigtig, rigtig dejligt begge dele, siger Ulrik Skytte.
Vender tilbage
Men du havde simpelthen aldrig været på Bornholm, inden du fik job her?
– Nej, og der var derfor, jeg gerne ville herover.
Tror du, at du vil vende tilbage i ny og næ i fremtiden?
– Det er jeg helt sikker på. Jeg tror, at når først, man har været her et stykke tid, så kan man ikke lade være med at vende tilbage. Bornholm har simpelthen så meget at byde på – og det gælder også de mennesker, som jeg har lært at kende her, det er der ingen tvivl om.
Og når ikke du bor her, hvor bor du så?
– Lige nu ingen steder. Jeg flytter sådan set bare til Bruxelles, og så tager vi den derfra.
Ulrik Skotte kan i øvrigt oplyse, at processen med at finde hans afløser allerede er i gang, og at han selv stopper den 15. december, idet den nye person vil tiltræde i stillingen samme dag.
Flytter du så til Bruxelles med det samme?
– Nej, det regner jeg med at gøre mellem jul og nytår, der er ingen grund til at sidde dernede og kukkelure, når der ikke er noget at lave, siger han.
Dagens billede: Ny bison i Almindingen
NYT JOB
MEST LÆSTE


Synsrân
Et godt bornholmsk ord for horisont.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration