Per vil gøre borddækningen mere fleksibel med bornholmske materialer

Per vil gøre borddækningen mere fleksibel med bornholmske materialer
Per Andersen har udviklet i spisestel med dybe bornholmske rødder. Foto: Effectphoto
DAGENS NAVN | 19. APR • 05:30
Af:
Joan Øhrstrøm
DAGENS NAVN | 19. APR • 05:30

Som barn voksede Per Andersen op i Rønne, hvor han var hæmmet af sygdom, men nu er han blevet en driftig forretningsmand og designer, der netop har lanceret et nyt spise- og serveringsstel med bornholmske materialer.

Tillykke med dit nye spise- og serveringsstel “Eat on Bornholm”. Hvordan opstod din interesse for design?

– Egentlig er den først kommet rigtig til udtryk under hele designfasen af mit stel. Det var min brors idé at lave noget unikt fra Bornholm med naturen som inspirationskilde. Og da jeg sad med det første stykke granit, så valnøddetræet og egetræet sammen, og havde tegnet grundskitsen til en af mine serveringsbakker, så dukkede interessen for at det at designe, skabe noget unikt, brugbart, enkelt, bornholmsk, sådan rigtigt op.

– Missionen var fra begyndelsen, at alle produkterne skulle produceres på Bornholm af bornholmske lokalhåndværkere – og materialerne skulle ligeledes være bornholmske – altså glas, keramik, træ og granit.

 

Udover at det er bornholmsk, hvordan skiller det sig så ud fra andre spise – og serveringstel?

– Hele idéen er, at det her er ægte bornholmsk håndværk, og derfor ligger vi i en pris, der er væsentlig højere end kinastel og alt muligt andet. Men jeg tror, at tiden er til håndværk og danskproducerede produkter. Det er den grundlæggende idé i det. Hver eneste del er unika, så hver del er helt unik.

– Men foruden det, skal det være noget, som man selv designer, det vil sige, at kunden selv bestemmer, hvordan vores produkttyper og farver skal sammensættes på kryds og tværs. Den fleksibilitet har jeg ikke set før andre steder.

 

Hvad er din baggrund for at udvikle dette koncept?

– Jeg har et rådgivningsfirma, hvor jeg rådgiver virksomheder, og det er jo meget med regnskaber, så jeg tror, kreativiteten er en modvægt til det. Jeg var færdig med nogle andre kreative projekter og pludselig dukker den her idé op. Og den valgte jeg at satse 14 måneder på. Og så kom der det her ud af det.

 

Dine skåle har navn efter en by eller et område på Bornholm. Hvad er idéen med det?

– Jeg har indtil videre 11 skåle i alt og alle har navne efter et sted på øen, som har og har haft stor personlig betydning for mig. For eksempel Hammerhavnen, som med sin smukke placering imellem to høje og Hammershus giver et fantastisk lys, som jeg synes er helt unikt, og Bodilsker, hvor min familie er fra med de grønne områder. Og skålenes farver er også inspireret af stederne. For eksempel er den røde skål ”Rønne” inspireret af farven fra de røde tage, man ser, når man sejler ind i Rønne Havn. De nye salatskåle får navnene, Erna, Ella og Helle, tre kvinder som har været, og er, en vigtig del af mit liv.

 

Var design og eller borddækning noget, der fyldte særligt i din opvækst?

– Nej, ikke som jeg husker det. Men min mor dækker den dag i dag stadig smukke borde til højtiderne, påskebord med kyllinger, gule blomster, dug med æg. Alle syntes hendes borddækning gør frokosten ekstra hyggelig.

Hvad interesserede dig som barn?

– Dengang så vi Knudskers kampe rundt på øen, så fodbolden har altid fyldt meget i mit liv, hvilket den stadigvæk gør. Vi gik meget på biblioteket, cyklede rundt i Rønne til forskellige arrangementer og hang ud, som man nu gjorde dengang.

– Desværre var jeg også meget syg som barn, hvilket begrænsede mig i forhold til fysisk aktivitet. Jeg led af meget svær astma, i hele min barndom og i de senere teenageår afskar den mig fra at deltage i alt det alle jævnaldrende gjorde, så jeg kunne absolut intet andet end at fokusere på at trække vejret. Derfor var min fysiske aktivitet meget begrænset, og min sygdom prægede desværre vores familie fra at kunne alt det, ”normale” familier kunne.

 

Hvad laver du, når du holder fri i dag?

– Når jeg holder fri, forsøger jeg at se så meget fodbold, som jeg overhovedet kan. Og så er jeg også i gang med et andet bornholmsk projekt, som går i luften 1. juni, som også bliver banebrydende indenfor fødevarebranchen. Der hjælper jeg til alt det, jeg kan. Det er også en bornholmsk virksomhed, der starter op. Jeg synes, det er interessant at følge med i det bornholmske erhvervsliv og de muligheder, der er. Bornholm er blevet et brand - både i Skandinavien, og internationalt er det også på vej. Og jeg håber også at komme ud med vores produkter i Skandinavien og i Europa.

Per Andersen

59 år

Gift og bor i Sorø



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT