Pederskers store ildsjæl fylder 75: Kaj er i brugsen

Pederskers store ildsjæl fylder 75: Kaj er i brugsen
Kaj Jørgensen har boet i Pedersker i stort set hele sit liv. Han er en ildsjæl i byen og glæder sig over, at mange andre også er med til at gøre en indsats for lokalsamfundet. Arkivfoto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 16. FEB 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. FEB 2024 • 15:30

Kaj Jørgensen er med i stort set alle aktiviteter i Pedersker, men nu skal der trappes ned, bebuder han.

– Kaj er i brugsen. Han er ved at samle varer til en tur. Så jeg ved ikke, om han har tid.

Sådan lyder beskeden i telefonen fra Lise Jørgensen torsdag formiddag. Og hendes mand Kaj har ganske rigtigt ikke tid, for han skal af sted med varer til beboere på Plejecenter Aabo i Aakirkeby.

Men ved frokosttid er Kaj Jørgensen hjemme i Pedersker Hovedgade og har tid til at fortælle lidt om sit engagement i lokalsamfundet igennem mange år.

Anledningen er, at Kaj Jørgensen fylder 75 år fredag den 16. februar. Det fejres med åbent hus i Pedersker Samlingshus.

Det frivillige hverv i brugsen, hvor han også er med i bestyrelsen, er blot et af de mange, Kaj Jørgensen har påtaget sig igennem årene for at være med til at holde liv i lokalsamfundet. Og netop brugsen betegner han som måske det vigtigste i Pedersker at holde liv i – den og så skolen.

Derfor gør Kaj Jørgensen og andre frivillige en indsats for at støtte op om brugsen – ved blandt andet at køre varer ud til de ældre to gange om ugen (fredag formiddag er det til ældre beboere i pederskerområdet).

Formand i 24 år

Kaj Jørgensen har i 24 år været formand for Pedersker Lokalforening, som han i øvrigt var med til at stifte tilbage i 1970’erne.

– Jeg vil ikke fortsatte mange år endnu. Det nærmer sig, at andre skal til, siger han.

Han sidder i Aaker-Pedersker Menighedsråd, hvor han er kirkeværge for Pedersker, og han var indtil sidste år med i vandværkets bestyrelse.

– Man skal begynde at trappe ned, når man fylder 75, hvis man altså ikke er blevet smidt ud inden da...

Det er de officielle kasketter – lokalforeningen, brugsen og menighedsrådet. Men ifølge en pederskerbo er Kaj Jørgensen med i stort set alt, hvad der foregår i Pedersker.

Det gælder for eksempel også, når samlingshuset i vinterhalvåret bliver fyldt til bristepunktet med 80-90 deltagere til fællesspisningerne.

– Samlingshuset drives af en selvstændig bestyrelse, og der er jeg ikke med, bemærker Kaj Jørgensen.

Stadig spændende

Er det lige så sjovt og spændende at være med på de forskellige områder, som det har været tidligere?

– Ja, det synes jeg faktisk det er. Som nu med brugsen, der har klaret sig rimelig godt på det seneste. Så det er blevet sjovere at være med der.

Hvad driver dig i dit frivillige arbejde?

– Det er, at man kan være med til at lave nogle aktiviteter, som folk kommer til, og at de er godt tilfredse med det, vi laver.

Hvad er status for Pedersker?

– Jeg synes, det går godt. Husene bliver solgt, og der kommer heldigvis nye folk til. Nogle af de nye ser vi, andre ser vi ikke meget til. Fleksboligordningen bliver der nok ikke ændret på foreløbig. Men det giver sorte huse om vinteren.

– Men endnu kan vi holde gang i foreningslivet, og vi har heldigvis det store sommerhusområde, som er med til at holde gang i brugsen.

Energiøen

Hvad er på ønskelisten for dig og for Pedersker?

– Vi har ikke de store projekter, men er vi jo lidt spændte på, om etableringen af alt det nede på Søndre Landevej kan give en afsmitning på Pedersker med boliger. Hvis det bliver til noget med energiøen og energiparken, vil der jo komme en hel del mennesker til området, siger Kaj Jørgensen.

Kaj Jørgensen

Født på Maegård i Pedersker

Uddannede sig som landmand og overtog fødegården

Fik allergi og var nødt til at sælge gården, arbejdede herefter i fiskeindustrien på Nordfilet i Nexø og sluttede arbejdslivet som pedel på Sydbornholms Privatskole i Pedersker



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT