Overlægens aftener i paradis – en livslang drøm realiseret

Finn Thomsen Nielsen er overlæge på Bornholms Hospital, men har altid drømt om at få sin egen biograf, og den drøm er næsten gået i opfyldelse i Scala Gudhjem.
Hvor er du født og opvokset?
– Jeg er født på det daværende sygehus i Assens på Fyn og opvokset i Glamsbjerg. Min far var fra Vendsyssel i det nordjyske og min mor fra Als i Sønderjylland, så de syntes, at Fyn var nogenlunde midt imellem.
Hvad lavede de?
– De var begge skolelærere, og jeg er den ældste af fire søskende. Efter gymnasiet flyttede jeg som 19-årig til Odense og begyndte at læse medicin.
Hvordan fandt du på det?
– Dels syntes jeg, at det er et spændende mysterium, hvordan kroppen fungerer, og det ville jeg gerne forstå noget mere af, men samtidig fandt jeg ud af, at jeg godt kan lide patientkontakten og det at arbejde i et team. Så i forhold til det sidste tænkte jeg, at jeg helst ville arbejde på et sygehus, hvor man arbejder sammen med kolleger og en række andre faggrupper. Som udgangspunkt kendte jeg i sagens natur ikke så meget til sygehusvæsnet, så det var nogle tanker, der modnede sig hen ad vejen, men det var nok alligevel også det, der drev mig. Det lyder måske forkert, hvis jeg siger, at jeg altid har befundet mig godt på et sygehus, men dermed mener jeg altså, at jeg altid har befundet mig godt i gruppearbejdet.
– Efter medicinstudiet, som jeg blev færdig med i 1987, havde jeg min obligatoriske turnus som læge på Middelfart Sygehus og vidste egentlig ikke rigtig, hvad jeg dernæst skulle. Jeg boede stadig i Odense, så det var lidt tilfældigt, at jeg havnede på Fredericia Sygehus. Jeg søgte og fik en stilling på den medicinske afdeling og var der nogle år. Det viste sig, at sygehuset havde Vejle Amts nefrologiske afdeling, altså nyreafdelingen med dialyse. Jeg forelskede mig hurtigt i nyrespecialet og kom derfra på Odense Universitetshospital, hvor jeg tog min speciallægeuddannelse inden for nyresygdomme. Efterfølgende var jeg ansat i en årrække på Rigshospitalet – første gang fra 1999 – for at blive overlægekvalificeret.
– Der skete så det sjove, at arbejdet på Rigshospitalet inkluderede en opgave for speciallægerne på nyreafdelingen om at tilse nyrepatienterne på Bornholm, så det begyndte jeg også at gøre. Efter nogle år fik jeg sågar en overlægestilling, hvor jeg var ansat begge steder.
Hvornår begyndte du at komme på Bornholm?
– Jeg var også kommet her lidt som vikar, men ellers var det nok i 2001, hvor jeg fik stillingen som overlæge både på Rigshospitalet og Bornholms Hospital – det var ikke set før. Den stilling passede mig rigtig godt. Jeg havde to dage om ugen hvert sted, fordi en aften- og nattevagt på Bornholm gav mig en ugentlig fridag. Privat skete der det, at jeg blev skilt, men jeg har fundet mig en bornholmsk kvinde fra Tejn, som jeg nu er gift med. Det er cirka otte år siden, jeg blev ledende overlæge for hele den medicinske afdeling på Bornholms Hospital – en stilling jeg havde i knap seks år. Jeg er stoppet på Rigshospitalet og er nu "almindelig" klinisk overlæge med ansvar for blandt andet dialyseafsnittet.
Hvornår flyttede du for alvor til Bornholm?
– Da jeg mødte min nuværende kone, så det er cirka 10 år siden.
Og du er formand for bestyrelsen i Scala Gudhjem, så I bor vel i Gudhjem?
– Næ, jeg har bare forelsket mig i biografen deroppe, men vi bor faktisk lidt nord for Hasle nær ved Teglkås og Helligpeder. Ude på landet på en mindre gård, det fulgte med min nye kone, som altid har haft en masse dyr – heste, får, kælegrise, høns, ænder, hunde og katte. Et nyt liv for en odenseaner som mig.
Hvordan er dit engagement i Scala Gudhjem kommet i stand?
– Det er vel udsprunget af, at jeg altid har elsket film – og faktisk helt fra jeg var ung drømt om at have min egen biograf. Jeg kunne virkelig godt li' at komme i Scala Gudhjem, så jeg udfyldte en seddel om, at jeg gerne ville være frivillig og hjælpe til, og det gjorde jeg så i nogle år. Jeg syntes, det var så fedt at stå og sælge billetter, snakke med folk, lave popcorn og så videre. Skabe en god stemning! Senere blev jeg valgt ind i bestyrelsen og ved seneste generalforsamling sidste marts blev jeg valgt som formand.
Så nu har du jo fået din egen biograf!
– Ja, haha, det har jeg sådan set.
Og det med biografer og film stammer helt fra du var ung?
– Ja, ikke mindst fra mine år i Odense, mens jeg læste. Da tog det rigtig fart, og jeg var nok i biografen cirka hver uge. Der var et stort udvalg af film, så det brugte jeg meget krudt på samtidig med, at jeg abonnerede på en række filmmagasiner. Nu ser jeg selvfølgelig stadig en masse film, men bruger også en del tid på at drive biografen sammen med min flittige bestyrelse og de uundværlige frivillige kræfter, der er tilknyttet biografen. Men jeg prøver også at engagere mig i lokalsamfundet i Hasle – er medlem af saunaklubben og deltager i fællesspisning på Hotel Herold en gang om måneden for eksempel.
Var du til nytårskur ved havnebadet på årets sidste dag, hvor der blev badet og gået i sauna?
– Nej, for jeg har en datter, som blev 30 år netop den dag, så jeg var i København om morgenen for at fejre hende, hvor hun bor, men jeg nåede akkurat den sidste færge hjem igen til markeringen af nytårsaften sammen med gode venner.
Finn Thomsen Nielsen
Fra februar 1959 og er altså 63 år.
Han har tre børn på 26, 30 og 33 fra et tidligere ægteskab.
Bor med sin kone, Susan, på landet ved Teglkås og Helligpeder.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Totalrenovering på plads
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde

Te betronijns
Når man får noget ‘te betronijn(s)’, så får man det på kredit. I Bornholmsk Ordbog illustreres udtrykket blandt andet med følgende citat: ‘Hajn ræstar ju ejnhillu alt, så vi torr væl foie lâ’jn få mera te betronijngs’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration