Ole er ekspert i planteavl: Om 40 år findes økologi ikke

Ole er ekspert i planteavl: Om 40 år findes økologi ikke
Arkivfoto: Berit Hvassum
DAGENS NAVN | ABONNENT | 28. SEP 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
28. SEP 2023 • 05:30

Når journalister på Bornholm skal vide, hvordan markerne har det, ringer de til Ole Harild, planteavlskonsulent i Bornholms Landbrug og Fødevarer. Snart dog nok ikke mere, for efter 40 år som konsulent vil han nu fokusere på sit eget landbrug. Alle pesticider er væk om 40 år mere, så derfor vil man ikke tale om økologi til den tid, regner Ole Harild med.

Hvordan blev du ansat i Bornholms Landbrug og Fødevarer?

– Jeg blev ansat tre måneder før jeg var færdig med uddannelsen. De manglede en planteavlskonsulent, så der var jeg heldig.

– Jeg blev ansat i De Samvirkende Bornholmske Husmandsforeninger i 1983, der var mange lokale husmandsforeninger, en i hvert sogn. Jeg tror, at der var 10-12 lokale foreninger dengang. Det medførte mange møder, fordi hver lokalforening holdt deres egne markvandringer og andet. Senere slog de arrangementerne sammen, så der ikke var så mange, der skulle afholdes.

– I 1990'erne blev husmandsforeningerne til Bornholms Familielandbrug, som i 2006 blev fusioneret med Bornholms Landøkonomiske Forening til det, vi i dag kender som Bornholms Landbrug og Fødevarer (BLF).

Hvordan er landbruget på Bornholm i dag sammenlignet med i 1983?

– Antallet af landbrug er faldet markant. Vi havde lige så mange kunder i Familielandbruget, som vi i dag har i BLF – de var bare meget mindre. Vi har også lært at bruge meget mindre hjælpestoffer – plantebeskyttelse og handelsgødning – end man gjorde før årtusindskiftet.

– Da jeg startede, var det kun et fåtal, der fik lavet en gødningsplan, og der var ingen regler for hvor meget gødning man brugte. Omkring pesticider var der derimod en regel om, at man skulle sprøjte vinterbyggen imod svampesygdomme mindst to gange inden vårsæden kom op. I dag bliver vinterbyggen typisk kun sprøjtet en gang imod svamp i hele vækstsæsonen.

Hvad tænker du tilbage på med størst glæde fra de 40 år i BLF?

– Kontakten med mange skønne og rare landmænd igennem en lang periode. Nogle af dem har jeg rådgivet fra de startede som landmænd, til de stoppede igen. Med andre har jeg oplevet generationsskifte fra far til søn.

– Det har været fantastisk at komme ud på bedrifterne og gå deres marker igennem sammen med dem og ofte sluttet af med en kop kaffe, hvor vi har snakket om, hvad der skulle gøres ved markerne.

Hvordan har du været med til at gøre en forskel, og hvad er den vigtigste forskel, du har været med til at gøre?

– Vi har haft en masse markforsøg, hvor vi har afprøvet, hvilke sorter der ydede det højeste udbytte. Vi har også afprøvet forskellige planteværnsmidler for at finde dem, der havde den bedste virkning netop på Bornholm.

– De sidste 25 år har det meget drejet sig om, hvor lidt man kunne nøjes med for stadig at opnå en okay virkning, hvor det i starten mere var fulde doser og mange kørsler, der var standarden.

Hvordan forestiller du dig, at landbruget på Bornholm vil være om 40 år?

– Jeg tror ikke, at der er noget, der hedder økologi om 40 år. Jeg tror, at planteværnsmidler er udfaset og erstattet af resistente sorter, der ikke behøver beskyttelse. Ukrudtet bliver klaret af robotter og anden teknologi, så derfor vil der ikke være nogen forskel på det "almindelige landbrug" og det økologiske, som vi kender det i dag.

Hvordan har du det med at stoppe i BLF?

– Jeg er ikke gammel nok til at gå på pension, og efterløn kan man ikke få, når man driver landbrug, som jeg gør. Jeg har det fint med at stoppe som konsulent, og jeg synes at vi har et rigtigt godt team på planteavlskontoret, så de skal nok varetage "mine" landmænd fremover.

– Jeg sagde til mine omgivelser, at jeg ville tage nogle år som konsulent, inden jeg blev fuldtidslandmand. Det tog så bare 40 år, inden jeg gjorde alvor af det.

Hvad skal du lave, når du nu stopper i Bornholms Landbrug og Fødevarer?

– Jeg går ikke på pension, jeg stopper bare med mit ene job. Jeg har stadig mit landbrug, hvor jeg i mange år har forsømt især skoven. Jeg glæder mig til at bruge mere tid i skoven og rydde op og plante nyt.

– Det bliver jeg formentlig ikke færdig med, men jeg tager det i det tempo, jeg finder passende, og så kan den næste fortsætte, hvor jeg er nået til. Derudover skal jeg rejse lidt mere. Det har der ikke rigtigt været plads til tidligere.


Ole Harild

63 år

Planteavlskonsulent ved Bornholms Landbrug og Fødevarer

Uddannet landbrugstekniker

Ugift, far til tre. Har fire børnebørn

Bor på Slettegård i Østerlars



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT