Mød Bygs nye leder Elona: 'Nogle gange er vi øretævernes holdeplads'

Mød Bygs nye leder Elona: 'Nogle gange er vi øretævernes holdeplads'
Elona Kofod glæder sig til udfordringen som permanent leder i Byg. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 17. FEB 2024 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
17. FEB 2024 • 05:30

Elona Kofod er ny leder i Byg, og selvom hun er fuldt ud bevidst om det store pres fra flere kanter, der til tider kan være på organisationen, føler hun sig rustet til at bringe Byg videre i en positiv retning.


Du tiltræder som permanent leder i Byg fra 1. april efter at have været konstitueret leder i otte måneder. Hvorfor sagde du først ja til det? 

– Det var egentlig først og fremmest, fordi jeg synes, det var en udfordring, der ville være fed at prøve, for jeg har været i afdelingen i syv år. Og for det andet så tror jeg, jeg kan selvfølgelig kun tale på mine egne, men jeg tror ikke, der var nogen af os, som kunne overskue, hvis der skulle en ind udefra i en kortere periode. Vi var mættede – og er det faktisk stadig.

Senere søgte du så stillingen som permanent leder, som du nu har fået?

– Ja, og der var også lidt betænkningstid, før jeg søgte den. Der er meget bevågenhed på Byg – ikke kun fra borgerne, men også fra politikerne, og det er hårdt arbejde. Men jeg kender biksen, jeg kender medarbejderne, jeg kender politikerne, så på den måde tror jeg, at jeg har en eller anden fordel i forhold til at kunne rykke lidt på det. Jeg kender det hele, så vores afdeling skal ikke starte forfra med mig som leder. Så jeg tænkte, at jeg kunne stå i spidsen for at få kørt nogle af de ting videre, som Jacob (Sten Jensen red.) startede med, og som fungerede.

Tror du også, at det har spillet ind i, at du har fået stillingen, at du netop kender biksen så godt? 

– Det tror jeg helt sikkert. Og så håber jeg selvfølgelig også, at jeg har gjort et godt indtryk i de måneder, jeg har været konstitueret leder nu.

Det er blevet nævnt flere gange, at der er brug noget stabilitet i organisationen Byg. Hvorfor er det så vigtigt for jer nu?

– For mange af os startede det under corona. Mange af de garvede medarbejdere valgte jo at gå på pension, fordi de jo havde den mulighed i stedet for at blive sendt hjem under corona. Så da vi skulle starte op igen efter corona, var det med mange nye mennesker, og når man så får en ny leder ind, der gerne vil skubbe nye ting i gang... Det er en ret stor omvæltning for folk, der ikke rigtig kender hinanden.

– Så vi arbejder rigtig meget på at få en større tæthed i vores faglighed med hinanden, og når der sker et lederskift, kommer der bare rigtig mange spørgsmålstegn op hos folk. Derudover fik vi jo også virkelig mange sager ind under corona, men vi havde ikke nogen folk til at tage sig af dem. Det arbejder vi stadig på at indhente den dag i dag.

Er det måske også derfor, du har søgt stillingen som leder. Altså at du gerne vil bidrage til mere stabilitet?

– Helt sikkert. Og hvis jeg ikke havde fået stillingen, er jeg ikke sikker på, at jeg var blevet i Byg, for jeg tror heller ikke, at jeg kunne have magtet endnu et skift.

Kan du uddybe, hvorfor det kan være så hårdt at komme igennem de her skift netop hos jer?

– Jamen hos os er det jo megakompleks lovgivning, vi sidder med, og det er rigtig svært for almindelige borgere – også håndværkere for den sags skyld – at forstå. Det er ikke altid bare ligetil. Når man så samtidig bliver presset både oppefra og udefra, så påvirker det medarbejderne, og så er det virkelig begrænset, hvor mange skridt man kan gå i enten den ene eller anden retning.

Hvordan vil du gå til opgaven som leder?

– Hovedopgaven er at fortsætte det arbejde, som Jacob og jeg arbejdede sammen på, da Jacob var leder. Og så er man selvfølgelig også nødt til at lave nogle ting om, fordi tingene ændrer sig hele tiden, men det skal ikke være i lige så voldsom grad, som hvis det var en helt ny, der ikke kendte organisationen.

Er der nogle ting, som ændrer sig, når man går fra konstitueret til permanent leder?

– Ja, det er der. Der har jo været nogle ting, som jeg måske gerne ville gøre, men det har virket lidt fjollet at sætte for meget i gang, hvis man ikke skulle blive der.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der tidligere har været kritik af Byg fra forskellige leder og kanter. Hvordan er det at skulle håndtere den bevågenhed og det pres, der følger med? 

– Jeg tror, en af mine fornemste opgaver er at være stopklods foran medarbejderne, fordi det der rammer os mest er, at det ofte bliver lidt personligt. Det påvirker folks arbejde – det kan man ikke undgå. Men der vil også, med den mængde sager vi har, være lang sagsbehandlingstid fremadrettet. Det handler bare om, hvordan vi får kommunikeret det ud til folk.

Det lyder jo som om, du er fortrøstningsfuld ved at gå ind til sådan en stor opgave. Føler du det også sådan? 

– Det er jeg. Jeg føler, jeg har god dialog med det politiske, direktionen, håndværkerne og så videre. Men man kan aldrig vide, hvad der sker. Det er jo et lidt hårdt miljø, og nogle gange er vi lidt øretævernes holdeplads.

Claus Munk (centerchef for regional udvikling, it og sekretariat ved Bornholms Regionskommune) har fortalt, at han håber på, at du er langtidsholdbar. Tror du også, du er det?

– Ja, altså det er jo også derfor, jeg søgte stillingen. Det er, fordi jeg ikke kan se mig selv i noget andet, som tingene er lige nu i hvert fald. Min plads er hos Byg.

Elona Kofod

33 år

Bor i Rønne

Har en datter på 11 år og en lille ny på vej

Startede i Byg i 2017 som kontorelev

Begynder som permanent leder i Byg den 1. april



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT