Modstandsmand blev næsten 100 år

Modstandsmand blev næsten 100 år
Familien Sommer fotograferet ved Rø Skole cirka 1926. Privatfoto
| ABONNENT | 8. APR 2021 • 14:56
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
8. APR 2021 • 14:56

DØDSFALD

Regnar Sommer blev født i Rø i 1921 og manglede kun et par måneder i at blive 100 år, da han døde forleden.

Regnar Sommer var søn af Hermandine Sommer (født Ipsen) og førstelærer Regnar Sommer på Rø Skole. Han voksede op som den yngste i en børneflok på seks.

Regnar Sommer flyttede som ganske ung fra Bornholm, fortæller Regnar Staugaard fra Kolding.

– Min mor Elisabeth var bror til Regnar, så han var min morbror, fortæller Regnar Staugaard.

Brødrene Regnar og Kaj Sommer blev involveret i modstandsarbejde under Anden Verdenskrig. De blev også begge taget af tyskerne og interneret i Frøslevlejren i Sønderjylland. Det fremgår af Frihedsmuseets modstandsdatabase, at Regnar Sommer blev arresteret den 7. marts 1944. Han var i Horserødlejren i Nordsjælland, inden han ankom til den nyopførte Frøslevlejr den 12. august og blev løsladt den 12. oktober 1944.

Illegale bøger

De to brødre fortalte aldrig noget om den tid, fortæller Regnar Staugaard.

Det fremgår af modstandsdatabasen, at Regnar Sommer var tilknyttet Studenternes Efterretningstjeneste i København, og han blev arresteret for duplikering af illegale bøger. Han er i arkivet opført som maskinlærling.

De to brødre sad ikke i Frøslevlejren samtidig, idet Kaj Sommer først ankom til lejren den 23. november 1944 efter at være blevet arresteret den 5. oktober. Kaj Sommer blev i januar 1945 deporteret til kz-lejren Neuengamme i Tyskland. Han blev angiveligt fængslet for jernbanesabotage i Jylland. Kaj Sommer overlevede kz-lejren, han blev lærer på Fyn, men fik senere posttraumatisk stress og kom på førtidspension, fortæller Regnar Staugaard.


Regnar Sommer anno 1944 som fange i Frøslevlejren. Foto: Frøslevlejrens museum

Verden rundt

Regnar Sommer blev uddannet ingeniør fra Odense Teknikum. Han boede en tid i Fredericia, men flyttede til Sjælland, hvor han fik arbejde på Nordisk Ventilator (som i 1985 skiftede navn til Novenco Building & Industry).

– Morbror Regnar arbejdede i mange år med at sælge ventilation fra Næstved til skibe, tunneler og bygninger med videre, og han rejste rundt i store dele af verden – i øvrigt ligesom flere af hans søskende gjorde i forskellige sammenhænge, fortæller Regnar Staugaard.

Regnar Sommer blev gift med Else fra Langeland. De fik ikke børn. Regnar Sommer boede til det sidste i Næstved, hvor parret som pensionister deltog i frivilligt arbejde. De etablerede Else og Regnar Sommers fond til støtte for demente. Fondens formål er at yde støtte til hjælpearbejde i foreninger eller lignende i Næstved Kommune. Fonden har blandt andet stået bag donationen af et orangeri til et ældrecenter.