Lene forlader Venstre efter 59 år: Min stemme skal ikke gå til EL-politik

Lene forlader Venstre efter 59 år: Min stemme skal ikke gå til EL-politik
DAGENS NAVN | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
24. SEP 2022 • 05:30

Hun har aldrig stillet op til noget valg, men alle i Venstre på Bornholm vidste øjeblikkeligt hvem hun var, da Lene Kofoed-Dam i denne uge forlod partiet i protest mod Venstres budgetforlig med Enhedslisten.

 

Hvorfor har du meldt dig ud af Venstre?

– Jeg har meldt mig ud, fordi Venstre lige har indgået forlig om kommunebudgettet med Enhedslisten, og fordi Enhedslisten har nogle værdier, der ligger meget langt fra mine. Jeg kan ikke bære, at min stemme lige pludselig ligger til grund for det, men jeg må jo se i øjnene, at der åbenbart er opbakning til de her her ting fra vores vælgerforeninger.

– At jeg har meldt mig ud af Venstre gælder rent lokalpolitisk. Jeg har ingen grund til at tro, at Jakob Ellemann-Jensen vil lave finanslovsforlig med Enhedslisten.

Venstre forklarer selv, at man med forliget om kommunebudgettet fik en indflydelse, som Venstre ellers ikke ville have fået. Hvad tænker du om det?

– Jeg tænker, at indflydelse også kan være alt for dyrt købt. Og at Venstre udsletter sig selv ved ikke at markere sine holdninger tydeligt nok. Med kun to mandater får Venstre kun meget lille indflydelse på en budgetaftale som den her. Og så tænker jeg, at det er bedre at stå udenfor og frit kunne markere, hvor man står.

Hvor langt tilbage går din historie med Venstre?

– Den går tilbage til, da jeg blev født. Som fire-årig sad jeg på et tæppe til et Venstre-grundlovsmøde i Almindingen, og min far (Svend Gunnar Kofoed-Dam, red.) var altid Venstre-mand. Han var borgmester i Nexø i fire år og var vel med i politik i 30 år. I hvert fald kan jeg da huske hans 25 års jubilæum.

– Min far var landmand, så jeg er vokset op med liberale holdninger og med at gå ind for frihed. Det har altid været der. Jeg har altid været med på sidelinjen og været med min far til mange politiske møder.

Hvad havde din far ment om det budgetforlig, som Venstre lige har indgået?

– Det har jeg også tænkt over, og det har vi haft oppe at vende her i huset.

– Det havde han ikke syntes noget godt om, og der ville også være kommet mere markante læserbreve end det, som jeg har skrevet.

Hvordan har du det med ikke længere at være medlem af Venstre?

– Det har jeg det underligt med. Jeg har altid været medlem af Venstre på nær et halvt år, hvor jeg var medlem af Liberal Alliance i Anders Samulesens storhedstid. Det fortrød jeg meget, og jeg kom til at se, at det var Venstre, jeg hørte hjemme i.

– Jeg har aldrig været det mest aktive medlem. Men jeg har gået til nogle møder og ellers bare betalt mit kontingent og følt, at jeg på den måde bidragede til noget politisk arbejde, som jeg tror på.

Hvorfor har du ikke selv stillet op til kommunalbestyrelsen, og kunne du finde på at gøre det?

– Jeg har tænkt så mange gange på det og er også blevet opfordret til at stille op et par gange, men jeg tror ikke, at jeg har psyken til det. Der ville være for mange nætter, hvor jeg ikke sov, og jeg vil ikke kunne klare at have så mange fjender, som man let får i politik.

– Det var vel også lidt det, som jeg så hos min far. Jeg synes, at han havde det hårdt ind imellem, og der var også perioder, hvor det også påvirkede os børn.

– Min vigtigste værdi er at være troværdig, og alt det der foregår i bornholmsk politik lige nu med valget og Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten sammen og nu så Venstre, Enhedslisten og Socialdemokratiet sammen er bare ikke troværdigt. Det ville jeg ikke kunne leve med.

 

 

Lene Kofoed-Dam

59 år, farmakonom på Nexø Apotek.

Vokset op i Svaneke, bor i Nexø.

Livslangt medlem af Venstre indtil denne uge,

datter af tidligere borgmester Svend Gunnar Kofoed-Dam.

Samboende, mor til tre børn på 33, 29 og 25 år.