Kartoffelavleren i Arnager er død

Kartoffelavleren i Arnager er død
Kenny Larsen ude i sin elskede kartoffelmark. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. NOV 2022 • 15:30

Kenny Larsen var udlært tømrer, men det var som kartoffelavler, at bornholmerne lærte ham at kende.


Kenny Larsen, Søndre Landevej i Arnager, er død. Han blev 76 år.

Kenny Larsen kom fra Østermarie, hvor han voksede op sammen med tre brødre på en lille landbrugsejendom. Han blev udlært tømrer og arbejdede i rigtig mange år på Almegårds Kaserne, hvor han blandt andet arbejdede med vedligeholdelse af den store bygningsmasse og som låsesmed. Han fejrede sit 25 års jubilæum på kasernen i 2002 og året efter modtog han Forsvarets Hæderstegn.

Men det var som kartoffelavler, at bornholmerne lærte Kenny Larsen at kende. Han begyndte at dyrke kartofler i det små, da familien boede på ejendommen Åbakke på Lille Almegårdsvej (området er i dag militært areal) i Knudsker. Her blev han lært op af en nabo.

Kartoffeldyrkningen fortsatte siden på Blemmemølle i Nylars og fra 1997 på Sdr. Landevej, hvor mange bornholmere, hoteller, restauranter, butikker og turister igennem de seneste 25 år har købt Kennys kartofler.

Har været sej

De sidste år var præget af sygdom, men så sent som for 14 dage siden var Kenny Larsen ude at arbejde med sine kartofler, fortæller hustruen, Birgit Larsen.

– Jeg har beundret ham. Han har været sej. Ellers havde han ikke klaret sig så længe. Han arbejdede altid og levede og åndede for kartoflerne, siger hun.

– Ja, hvis der var arbejde at gøre med kartoflerne, havde han svært ved at finde tid til noget andet, supplerer sønnen, Johnni Larsen.

Johnni Larsen er fulgt i sin fars fodspor som kartoffelavler. Han bor på Blemmemølle med sin familie, og som et supplement til sin egen jord har han forpagtet gradvis mere af jorden på Søndre Landevej i takt med, at Kenny Larsens helbred gik ned ad bakke.

– Jeg har gået på landbrugsskole og har det grønne bevis, men når det kommer til kartofler, er det far, der har været min læremester. Vi har i al venskabelighed i mange år haft en konkurrence om hvem af os, der kom først med de nye kartofler. Det kommer jeg til at savne, siger Johnni Larsen.

Vejboden kommer ud igen

Det bliver fortsat muligt at købe sine kartofler på Søndre Landevej, beroliger Johnni Larsen, der vil fortsætte med at dyrke kartofler på sin fars gode jord, der er let sandet og specielt god til denne afgrøde.

– Far havde til slut selv et par hektar. Nu forpagter jeg det hele, og vejboden kommer ud igen til sommer, når de nye kartofler er klar. Det er vi da nødt til. Det er også vigtigt at beholde kundekredsen, og her kommer mange mennesker forbi, siger Johnni Larsen.

Kenny Larsen efterlader sig sin hustru Birgit, tre børn – Laila, Jeanet og Johnni – otte børnebørn og to oldebørn.

Kenny Larsen bisættes fra Aa Kirke fredag den 2. december klokken 13.30.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning