Karen Dagmar og Bjørn arrangerer årets julemarked i Hasle

Karen Dagmar og Bjørn arrangerer årets julemarked i Hasle
– Jeg håber, det giver en julestemning, og at man hygger sig, snakker, tuller rundt og stresser ned, siger Karen Dagmar Christensen, der arrangerer årets julemarked i Hasle. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 19. NOV 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
19. NOV 2022 • 05:30

Årets julemarked i Hasle har fået nye arrangører. Det er kunstneren Karen Dagmar Christensen og hendes mand, der så en mulighed for at gøre noget godt for byen og samtidig få et sted at sælge egne ting.

 

Hvordan kom du til at arrangere julemarkedet i år?

– Jeg er opvokset ved Aakirkeby, og i 2019 flyttede vi tilbage til Bornholm. Jeg havde en bod på julemarkedet sidste år, hvor det var en anden sød dame, der arrangerede det. Der var corona, så der var meget få mennesker, der turde komme, og jeg stod bare i to dage og følte, jeg kedede mig lidt. Så jeg bød mig til at hjælpe med at arrangere i år, men den anden hoppede fra. Så sagde min mand, at så gør vi det selv.

Hvorfor har du meldt dig til at arrangere det?

– Jeg vil gerne gøre noget godt for Hasle, men jeg vil også gerne have et sted at sælge min kunst, for jeg har ingen butik. Vi har købt et større hus i Hasle, et håndværkertilbud som vi går og knokler på, og så længe vi har den proces, så kan jeg ikke have den butik. Og derfor mangler jeg et sted at sælge mine ting udover en hjemmeside og instagram.

Hvornår begyndte I på arbejdet?

– Vi bestilte rådhuset i marts eller februar, og da sommerferien startede gik vi stille og roligt i gang med at skrive ud til en masse mennesker, vi synes var interessante, først og fremmest i Hasle-området, men på Bornholm generelt. Lokale kunstnere, men ikke for meget af det samme. Vil gerne have hæklerier, men måske maksimalt to borde. Så på den måde har vi skrevet ud. Men der er mange julemarkeder mange steder, så på det punkt har det været svært at få nogen med.

– Min mand er skiltemontør, og han har sammensat plakaten, som vi nu er vi begyndt at sætte op. I dag sætter vi den op ved indgangen til Hasle, og så vil vi køre ind og sætte dem op i udgangen til Rønne, Nyker og Klemensker. Det er ligesom en valgplakat, bare med julemarked i stedet.

Hvordan har det været at arrangere julemarkedet?

– Der har været meget mere arbejde, end jeg troede. Jeg er optimist, så jeg troede, det var vup vup, så var det færdigt. Men jeg havde ikke lige sat mig ned og tænkt, at der også skulles skrives ud til folk, skrives en reminder, få penge hjem, leje rådhuset. Og så er der en, der melder fra, og så må jeg lige skrive ud igen.

– Det er et lille julemarked, men forhåbentlig spændende og charmerende. Og det sker på første sal af det gamle rådhus, så man går ind og op og får en stemning af, at der engang har været et andet Hasle med et byting.

Hvordan vil du selv beskrive det julemarked, I har arrangeret?

– Hyggeligt. Og jeg håber, det giver en julestemning, og at man hygger sig, snakker, tuller rundt og stresser ned. Men også at det bliver en samling. Jeg arbejder ved siden af på skolen, så jeg håber, der kommer en masse børn. Man mødes på kryds og tværs, ligesom når juletræet bliver tændt. Om sommeren mødes man hele tiden på stranden, men når det bliver koldt, så lukker folk – det gør jeg også selv – sig inde i sine huse og træffer ikke så mange mennesker.

Hvordan er julemarkedet finansieret?

– Det koster 250 kroner pr. bord og 400 for to borde. Og så løber det næste rundt til plakater og huslejen til rådhuset. Min mand og jeg tjener ikke noget på arbejdet, vi lægger i at arrangere det, men vi har hver vores egen bod.

Hvordan adskiller julemarkedet sig fra tidligere år?

– Der kommer til at være flere forskellige slags boder. Lige fra papirsjulepynt til små dimser, creme, keramik. En god blanding af en masse ting. Forhåbentligt er det også spændende at gå rundt og at der er noget for enhver smag. Dem, der er kreative, kan finde noget håndfarvet garn, og jeg har ofte oplevet, at børn kigger meget på mine dyreplakater og forelsker sig i dem. Så lidt for de ældre og de unge.

– Og dem, der ikke gider shoppe, kan nyde en god kop kaffe og lækkerier. Den bod har min mand. Han kommer til at stå i midten, hvor alle kan komme hen til ham, hvis der er spørgsmål. Han begynder så småt at lave ingefærsmåkager, dadelkugler og finder opskrifter til lidt forskellige ting.

Plejer du at tage på julemarkeder? Og hvad synes du selv gør et godt julemarked?

– Ja, det kan jeg godt lide. Da jeg boede på Sjælland var jeg tit med på Kronborgs julemarked. Der er noget charme ved det. Jeg elsker alt fra julemarkeder til loppemarkeder, og jeg køber ofte mere til mig selv end gaver.

– Jeg synes selv, et julemarked er godt, hvis der er lidt forskelligt. Der må gerne være lidt, der overrasker. Men jeg bliver også inspireret til at selv at gå på markeder.

 

 

Karen Dagmar Christensen

43 år

Gift med Bjørn Christensen

Bor i Hasle med sin mand Bjørn Christensen og deres to børn på 12 og 14 år.

Har en webshop, hvor hun sælger kunstprint i forskellige motiver

Uddannet skolelærer og arbejder to dage om ugen på en skole