Johan har købt en gammel station og opsat en lynlader
Iværksætteren Johan Juncker startede sin karriere som billetsælger på PILEN. I dag har den 49-årige københavner en aktie i flere projekter på Bornholm.
Hvad er din baggrund, og hvordan og hvornår startede dit engagement på Bornholm?
– Jeg er kommet en del på Bornholm i min barndom, syv år i streg i samme hus og uge hver sommer.
I forbindelse med, at jeg blev gift i 2014 havde vi en minibryllupsrejse til Bornholm, hvor min kone også faldt for øen. Det resulterede i, at vi købte et sommerhus i Tejn et par år efter.
Du har også en fortid på Bornholm rent arbejdsmæssigt?
– Det er rigtigt. Mit første rigtige arbejde var for den bornholmske virksomhed A. Espersen A/S. Jeg blev ansat i deres datterselskab, PILEN, som havde flyvebåde mellem København og Malmø.
Jeg startede som billetsælger i terminalen i København ved siden af mine studier, men fik muligheden for at bliver terminalleder efter nogle år.
Det var en meget lærerig periode for mig at få det ansvar. I forbindelse med broen åbnede i 2000 lukkede PILEN desværre, det var en skøn virksomhed, det blev startskuddet på min selvstændige tilværelse.
Hvad laver du nu?
– Jeg er selvstændig og arbejder med udvikling af parkeringsanlæg og mange andre projekter.
Du købte den gamle amtsforvaltergård på havnen i Rønne i 2020, hvorfra kommer din interesse for at købe gamle bygninger?
– Jeg har altid godt kunnet lide arkitektur. Da jeg en dag kom ind med færgen og så ejendommen var til salg og samtidig var forfalden, syntes jeg, at det var synd, at en så fin ejendom ikke blev vedligeholdt. Det var årsagen til jeg købte den og lavede en totalrenovering.
I dag har ejendommen den helt rigtige lejer med en international keramiker og gallerist.
Er du stadig aktiv på Siemsens Gaard?
– Ja, som medejer, men den daglige drift varetages af Mathias Sejer Sørensen fra Siemsen.
Du gik ind i Siemsen sammen med August Lund, der også ejer Hallegaard og Strandhotellet. Hvor kender I hinanden fra?
– Jeg drev et hotel på Vesterbrogade, Copenhagen Crown, hvor August købte ejendommen inklusive drift tilbage i 2019.
Senest har du købt den gamle jernbanestation i Aakirkeby, hvordan fik du øje på den?
– De gange jeg har besøgt Aarkirkeby har jeg lagt mærke til ejendommen. Pludselig så jeg den annonceret på nettet og så købte jeg den. Det var lidt samme følelse jeg fik med den, som med havnebygningen. Jeg afventer den rigtige lejer til en total renovering, men døren har allerede fået en kærlig omgang, da den er noget af det smukke ved ejendommen.
Du har opstillet en lynoplader – eller faktisk to – på stationen, er du generelt optaget af den grønne omstilling?
– Jeg så det som en oplagt mulighed at udleje området til Norlys, da jeg synes, at en ladestation på den lokation vil give så meget mening for Bornholm. Stationsbygningen har en god beliggenhed og tilgængelighed.
Hvor lang tid tager det at lade op?
– Det er meget afhængigt af biltype, så det er svært at sige. Den er 300 kwatt, så cirka 15-20 minutter i gennemsnit, vil jeg sige.
Mathias Sejer Sørensen fra Siemsen er også med på stationsprojektet, hvad er det I har installeret i den ene ende?
– Der er opstillet en selvbetjeningsautomat i den ene ende, således at dem, der skal lade, kan få lidt forfriskninger og en snack. Den kaldes derfor "Forsyningsstationen".
Hvad skal resten af bygningen bruges til?
– Det vides ikke endnu, jeg venter på, at den rigtige mulighed opstår.
Du er også med i ejerkredsen bag Den Gyldne Hane i Nexø?
– Det er rigtigt. I 2023 købte jeg ejendommen, hvor Den Gyldne Hane ligger. Den var i en meget trist forfatning. Mathias syntes, det kunne være spændende at lave en autentisk bodega på Bornholm, så ejendommen blev sat i stand, udvendigt såvel som indvendigt. Udover drikkevarer serveres der danske klassikere torsdag, fredag og lørdag.
Hvad er dit næste projekt på Bornholm?
– Der er ikke noget planlagt, men jeg er altid åben for nye muligheder og projekter.
Kan du sådan i generelle vendinger beskrive din kærlighed til Bornholm?
– Det er naturen og roen jeg godt kan lide. Samt de oplevelser jeg får med familien og det, at jeg er med til at skabe noget, som kan glæde andre.
Har du nogle drømme om, hvordan Bornholm skal se ud i fremtiden?
– Det er mit håb, at Bornholm kan tiltrække flere turister, også fra nye markeder og andre segmenter. Bornholm har så stort et uudnyttet potentiale. Får man udvidet sæsonen med flere gæster, betyder det mere liv til de lokale forretninger, hoteller, spisesteder med videre.
Endvidere håber jeg, at man får ansat en stadsarkitekt eller lignende på Bornholm, så man sikrer en sammenhæng i udviklingen af byerne og samtidig får en arkitektonisk kvalitet i det, der bliver opført.
Johan Juncker
Alder: 49
Bopæl: Gentofte
Uddannelse: HD (ikke færdiggjort)
Civilstand: Gift
Fritidsinteresser: Rejse, klassiske biler
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration