Jim og co. står bag ny bornholmsk gløgg

Jim og co. står bag ny bornholmsk gløgg
Jim Ingvorsen med det første parti af Bornholms Mosteris nye gløgg, der hører til i den lidt stærkere ende med en alkohol på 14,5 procent.
DAGENS NAVN | Fredag 27. oktober 2023 • 05:30
Af:
Mathies Hvid Toft
DAGENS NAVN | Fredag 27. oktober 2023 • 05:30

Efter mere end 20 år som mejerist tog Jim Ingvorsen i foråret 2022 springet til produktionschef for Bornholms Mosteri. Det er et skifte, han ikke har fortrudt, fortæller han, netop som mosteriet tapper sin første gløgg på flaske på sit nye tapperi.

Hvad fik dig til at tage springet fra mejeriets verden og ind i mosteriets?

– Det var en spændende mulighed at kunne være med til at starte et nyt anlæg op. At være med i hele det forløb og få det til at fungere og samtidig være med til at procesoptimere. Det har også været fedt at bringe min viden om for eksempel bakteriologi i spil på en anden måde. Samtidig er her en anden arbejdsrytme, der passer mig bedre. Her styrer vi selv råvarerflowet, hvorimod der hele tiden kommer mælk ind på et mejeri, og derfor er det lettere at have fri, når man har fri. Det har været en gave på det personlige plan.

Er der stor forskel på mejeri og mosteri?

– Der er selvfølgelig forskel. Mikrobiologien er en anden, så jeg har skulle læse op på en hel del. I mejeri er det mælkesyrebaktierer, der styrer det hele, når man laver ost. Her arbejder vi meget med tørstofindhold i frugten som vores styrepind for at få et ens produkt. I frugtens verden er der for eksempel også store årstidsvariationer på frugterne, man skal forholde sig til.

Har du kunne bruge din baggrund alligevel?

– Ja, blandt andet i forhold til, hvordan man skal forholde sig til gær og skimmel, der er den store udfordring, når man arbejder med frugt. Jeg har også kunne tage hele min viden om produktion med, altså hele maskineriet og opsætning, hvad der er fornuftigt at gøre, og hvad der ikke fungerer rent produktionsmæssigt.

Hvad er det, I tapper lige nu?

– Lige nu er vi i gang med at tappe vores nye gløgg. Med det anlæg vi har nu, og den mangfoldighed vi har i virksomheden, lå det lige til højrebenet, at vi skulle lave gløgg. Sidste år besluttede vi os for at forsøge at lave Danmarks bedste gløgg, og nu har vi så udviklet en økologisk gløgg, som vi selv synes, smager sindssygt godt. Den her er med alkohol og med rødvin, men vi kommer også til at lave en alkoholfri baseret på ingefær, vores sirup og æbler, som vi tapper i næste uge for første gang.

Hvad vil I med den gløgg, I nu laver?

– For det første er det sjovt at lave noget nyt, men vi er også nødt til at finde på nogle nye ting for at gøre opmærksom på os selv. Vi mener også, at vores gløgg er bedre end det, du kan købe i dag, så vi håber på, at den bliver taget godt imod af vores kunder. I dag tapper vi 620 flasker, som vi håber kommer ud i de bornholmske dagligvarebutikker. Senere starter vi de store produktioner til vores cateringkunder, så vores gløgg kommer ud i hele landet. Vi har købt ind til at kunne producere 3.000 liter gløgg med alkohol, og så kan vi lave mere af den alkoholfri, da den er baseret på de æbler, vi i forvejen bruger til vores most.

Hvordan er det generelt at arbejde hos Bornholms Mosteri?

– Det er Bornholms bedste arbejdsplads. Uden tvivl. Vi spiller rigtig godt sammen indbyrdes og ved, hvad hinanden laver. Derudover det en virksomhed, der passer rigtig godt til mit værdisæt.

Hvad motiverer dig i hverdagen?

– Det er motiverende at være med til at optimere produktionen og produkterne. Jeg har før været bedømmelsesleder inden for Danablu, og derfor har jeg en god forståelse for smag, og hvad der fungerer og ikke gør. Det bruger jeg også her. Vi får jo hele tiden nye frugter, og de kan variere i tørstofindhold og smag. Det kan være, at appelsinerne i en levering er mere sure, og så må vi tilpasse produktionen med lidt mere sukker, så vi stadig får en smag, vi vil have.

Hvad er din tilknytning til Bornholm?

– Jeg er født og opvokset i Klemensker, hvor min mor arbejdede i den lokale brugs, og min far arbejdede hos den lokale elektriker. Og jeg har boet her hele mit liv.

Hvad betyder Bornholm så for dig i dag?

– Jamen jeg kan ikke se, hvor jeg ellers skal bo. Vi har alt her. Vi har naturen med klippekyst, sandstrande, skovene og de muligheder, jeg kunne ønske mig ellers. Jeg har mange af mine kammerater helt tilbage fra skoletiden og mit netværk, så Bornholm betyder rigtig meget for mig.

Jim Ingvorsen

Uddannet mejerist.

Har i mange år været driftsleder på Bornholms Andelsmejeri.

Er aktuelt produktionschef for Bornholms Mosteri.

Bor i Muleby.

Far til to.

I sin fritid bruger han tid med familien og på sin hobby i form af Harley Davidson motorcykler.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT