Hver dag bruger han flere timer på at holde Svaneke ren

Hver dag bruger han flere timer på at holde Svaneke ren
Mogens Anker. Foto: Sarah Thun Kristensen
DAGENS NAVN | SVANEKE | ABONNENT | 3. AUG 2022 • 07:21
DAGENS NAVN | SVANEKE | ABONNENT
3. AUG 2022 • 07:21

Mogens Anker medbringer altid en bærepose på sin morgengåtur, og han ved, hvor de fleste skraldespande i Svaneke er placeret. Han starter nemlig dagen med at feje cigaretskodder og samle skrald ved byens torv.

 

Hvorfor er det så vigtigt at holde gaden ren?

– Da jeg flyttede til Svaneke, var det den bedste beslutning nogensinde. Det er skønne omgivelser. Men jeg hader simpelthen, når der er fyldt med skrald i gaderne. Jeg bliver helt arrig. Vi skal holde vores by ren. Der er så mange skraldespande i byen, så for det første er det bare nemt at smide sine skodder i et askebæger og sit skrald i skraldespanden. Men det er også farligt, når der ligger glasskår og flyder på fortovet. En dag kom en lille hund forbi og fik et glasskår op i poten. Så skulle den til dyrlægen og have sin pote limet sammen. Det lille kræ – det er da urimeligt, bare fordi folk ikke rydder op efter sig selv. Jeg bliver så gal.

Hvornår begyndte du at samle skrald?

– For fem-seks år siden begyndte jeg at feje foran Søllings Bodega, og det har jeg gjort hver morgen siden. Men jeg har altid samlet op. Jeg synes, det er blevet værre over de seneste år. Det er noget svineri, når der ligger cigaretpakker, skodder, dåser og flasker og flyder i vejkanten. Mine forældre lærte mig, at man smider skrald i skraldespanden, og sådan var det bare. Hvis der ikke er en, så tager du det med til næste skraldespand.

Hvordan foregår det, når du samler op?

– Det hele startede med, at jeg gik morgentur ud mod fyret eller ud mod Listed, og så havde jeg en bærepose med i lommen, sådan en nede fra brugsen. Så smed jeg det affald i posen, jeg fandt på vejen. Det gør jeg stadig af og til, for vi skal passe på vores natur. Indkøbsposen kan blive halvt eller helt fyldt med skrald på sådan en gåtur.

Hvor lang tid bruger du på at feje og samle skrald?

– Lige for tiden starter jeg klokken fem om morgenen med at feje henne ved brugsen. Det tager flere timer, for der er så meget skrald derovre. Du tror simpelthen ikke på, hvad folk bare smider på sådan en parkeringsplads, selvom der er en skraldespand i nærheden. Der ligger brugt snus og de der runde snuspakker. Man kunne bruge hele dagen på at samle skrald i Svaneke. Lige for tiden bruger jeg nok to og en halv time om dagen på at feje ved brugsen og rundt om Søllings Bodega.

Hvad er det mærkeligste, du har fundet på dine gåture?

– Noget af det mest underlige er, at folk kan finde på at medbringe hundeposer og samle op efter deres hund, binde knude på posen og så simpelthen smide posen på jorden i stedet for at smide det i skraldespanden. Det er meget, meget mærkeligt, synes jeg. Men jeg undrer mig også altid, når jeg finder tøj, for hvordan kan man glemme sit tøj? Så plejer jeg dog at hænge det i nærheden, så folk kan finde det, hvis de kommer tilbage efter det. En dag mens jeg gik og fejede, kom en bil forbi, og chaufføren smed et cigaretskod ud af vinduet lige foran mig, og så parkerede han lidt længere nede ad vejen. Der samlede jeg det simpelthen op og gik ned til ham og sagde: Du tabte vist noget. Så smed han det op på ladet af sin bil – stadig ikke i skraldespanden, men der er jeg ligeglad. Det er hans bil, så det bestemmer han selv, men jeg håber da ikke, at folk smider skrald hjemme på gulvet hos dem selv på samme måde, som de gør i byen. Så kan det ikke være til at holde ud at leve i.

Hvad håber du på at opnå med din frivillige indsats?

– Jeg håber da, at jeg kan inspirere flere til at ramme skraldespanden og askebægeret. Og at folk får øjnene op for, hvor forfærdeligt det ser ud, når der ligger skrald rundt omkring i byen. Det er rigtig godt, hvis flere butikker også griber kosten og lige starter dagen med at feje – men det falder altid tilbage på den, der smider skraldet. Faktisk synes jeg, at de fra kommunens side er rigtig gode til at tømme skraldespandene, og det er jo en betingelse for, at man kan komme af med sit skrald; at der er plads i skraldespanden. Den anden dag, da de skulle tømme skraldespanden ved busskuret, stod der fire tomme pizzabakker under bænken. Dem tog de heldigvis med, men jeg synes, det er noget svineri, at nogen har efterladt dem der.

Hvad tror du, der skal til for, at vi bliver bedre til at smide skraldet i skraldespanden?

– Jeg tror, der skal mere omtale til. Vi skal snakke om det. Der er tre skraldespande på torvet, men der ligger skrald lige ved siden af. Så det handler om, at vi bliver mere opmærksomme på at bruge alle de skraldespande, vi har, så vi allesammen hjælper med at holde byen ren. Det er helt klart værst i højsæsonen. Når det bare er os lokale tilbage, så er det knap så slemt, og så kan fejemaskinerne også bedre komme til, når der ikke er fyldt med biler i gaderne.

 

 

Mogens Anker

66 år

Uddannet smed – nu førtidspensionist

Født i Rutsker, flyttede fra øen i 1979 og tilbage igen i 1999.

Bosiddende i Svaneke siden 2007.