Henry tog den transsibiriske jernbane og endte på Bornholm

Henry tog den transsibiriske jernbane og endte på Bornholm
En rejse med den transsibiriske jernbane blev skæbnessvanger for den 24-årige landmand fra Midtjylland. Han kom nemlig til at dele kupé med to bornholmere. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 14. MAJ 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
14. MAJ 2022 • 15:30

Landbrugsrådgiver Henry Jespersen fejrer 40 års ansættelse i Bornholms Landbrug og Fødevarer den 16. maj. I hans næsten selvproducerede, let redigerede livshistorie får læseren et bevis på, at revisorer rent faktisk kan være i besiddelse af humoristisk sans.


Der er gået lidt af en forfatter tabt i Henry Jespersen. Det fremgår af et 18 sider lange essay 'På Bornholm i 40 år – oplevelser og iagttagelser', som Henry Jespersen har forfattet forud for sit 40-årsjubilæum som ansat i Bornholms Landbrug og Fødevarer.

I virkeligheden skulle jubilæet have været fejret den 1. januar 2022, men allerede inden jul blev det besluttet at udsætte festlighederne. Dels for at komme helt fri af coronaens skygge, dels for at ramme jubilarens 65-års fødselsdag og dermed slå to fluer med et smæk - en fidus, som enhver revisor af naturen elsker.

Her på siden har vi plukket et sammendrag af Henry Jespersens personlige oplevelser gennem de sidste 40 år ud – og tilføjet lidt fra de 25 år, der gik forud for de 40.

En skæbnesvanger togtur

Mange bornholmere er indvandret fra andre landsdele og Henry Jespersen er ingen undtagelse – han er nemlig født og opvokset på et lille landbrug i Simmelkær nord for Herning. Han blev student i 1976, "var ok god til latin, men ikke sprog som engelsk og fransk". Klarede sig fint med matematik, fysik, geografi, biologi og kemi. Drømte om at blive meteorolog, men gik i stedet vejen med tre år ved landbrug, slagtesvin og kartofler til mel.

I 1980 afbrød Henry Jespersen en etårig uddannelse som teknisk assistent og tog i kibbutz.

"Det modnede mig", fastslår revisoren.

Samme år tog Henry Jespersen på cykeltur til England, hvor han besøgte to venner fra kibbutzen, efterfulgt af en studietur til Albanien.

Rejselysten hos den 24-årige landmand var imidlertid ikke mættet. Efter afsluttet landbrugsskole i 1981 tog Henry Jespersen på turisttur med den transsibiriske jernbane. Med i kupéen sad to bornholmere. Johan Fuglsang, købmand i Knudsker og Per Samuelsen, skolelærer ved Nexø Skole.

– De mente absolut, at jeg skulle til Bornholm. Så jeg var til samtale hos Christian Kjøller, leder af Bornholms Landøkonomiske Forening, i oktober og fik stillingen som økonomi assistent.

Inden han tiltrådte sin nye stilling 1. januar 1982 nåede Henry Jespersen at arbejde en måned hos den daværende landbrugsformand Lars Jakob Larsen på Sosegård.

Således velinstalleret og velorienteret på Bornholm gik den nyansatte rådgiver i gang med at videreuddanne sig.

"I 1982 kom jeg med på et hold med HD første del. Et studie, som handelshøjskolen i København forlagde til Bornholm. Vi startede omkring 20 på holdet. Og efter to år var vi seks til eksamen", fortæller Henry Jespersen.

HD anden del skulle læses i København. Klaus Nielsen fra Centrum Revision var med på holdet. Klaus Nielsen er i dag direktør i Espersen A/S, hvor også Merete Hansen fra HD første del er ansat i økonomifunktionen. Fra 1986 læste Henry Jespersen merkonomfag på Erhvervsskolen og fik efter nogle år registrering som Registreret Revisor, FRR.

Forlis og grøn sø

Henry Jespersen har haft sine storme gennem de 40 år på Bornholm, men mest på havet. Særlig mindeværdig var turen med natfærgen Jens Kofoed den 23.-24. november 1981. "Havet var oprørt af en orkan, så vi lå om formiddagen øst for Bornholm. Om eftermiddagen og natten sejlede vi tilbage til København. Det blev noget af en røv-tur med såkaldt grøn sø", husker Henry Jespersen.

Videreuddannelse har været et tema gennem hele Henry Jespersens karriere. Det kom der også mange sjove historier ud af.

"Som rådgiver kunne vi komme på kursus. Da der var statstilskud til kursusdeltagelse blev udbuddet af kurser tilpasset dette tilskud. De første år skulle kurset have en varighed på fem dage, for at der kunne være tilskud med. Også den gang var der behov for promovering af enkeltpersoner. Så man fik dem hjemme fra kontoret til at ringe til Tune Landboskole i pauserne. Så blev der annonceret over højtalerne: ”Der er telefon til Henry Jespersen. Den kan tages ved telefonen foran spisesalen”. Så vidste alle, at nu var der behov for mig", skriver Henry Jespersen, der også kommer ind på sin filosofiske tilgang til livet i sine erhvervserindringer.

"Jeg er rundet af værdier som at have plads til alle og få alle med, fremfor en konkurrenceværdi, hvor den stærkeste vinder.

Jeg kommer ikke fra sportens verden med konkurrencegenet. Heller ikke fra militærets linjer. Men nok mere fra foreningslivet og særligt spejderbevægelsen. Nemlig at alle har en værdi. At vi har plads til alle. At alle kan blomstre med den rette støtte og vejledning.

Jeg er meget optaget af kulturen bag foreningerne. For der er mange foreninger i landbruget. Bare her kan nævnes Landforeningen, Familielandbruget, 4H og Landboungdommen".

Dyrskue og brune kartofler

Livet som landbrugsrådgiver er blomstret op med tiden, fortæller Henry Jespersen. Nogle år efter fusionen af Danske Landboforeninger og Familielandbruget til Dansk Landbrug blev de to lokale foreninger Bornholms Landøkonomiske Forening og Bornholms Familielandbrug fusioneret i 2006. Og fik navnet Bornholms Landbrug. Det er en hel historie i sig selv, men her nøjes vi med at konstatere, at rådgiverne hos Bornholms Landbrug efterfølgende blev udstyret med værktøjer til at optræde mere udadvendt.

"Vi havde behov for at fortælle om rådgivningsvirksomheden og vi havde behov at fortælle om landbruget på Bornholm. Jeg har derfor presset medarbejderne ud på optræden på messer, dyrskuer og Åbent Landbrug-arrangementer, eller stå på en stand på Gudhjem Havn under kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem – og på Aakirkeby Torv ind under jul med brune kartofler. Bornholms Landbrug og Fødevarer har selvfølgelig også deltaget med egen stand på Folkemødet siden det første møde i 2011", skriver Henry Jespersen.

Fra 400 mælkeproducenter til 20

Gennem de 40 år har landbruget gennemgået en voldsom forandring, som blandt fagfolk omtales som strukturudviklingen. Mens fem kommuner blev lagt sammen og fem aviser blev til én, er flere hundrede gårde blevet til 75-80-90 enheder, som i det væsentligste bærer produktionen.

– I nogle af de regnskaber jeg har lavet har der været tilkøb hvert eller hvert andet år. Så der er blevet tilkøbt en del. Vi havde 400 mælkeproducenter for 40 år siden, nu er vi nede på 20 cirka, siger Henry Jespersen.

Som følge deraf er mange landmænd gået ud af erhvervet, og har fundet beskæftigelse andre steder. Landmænd er ifølge Henry Jespersen efterspurgte alle steder, hvor man har brug for en mand, der kan bruge hænderne.

– Landmænd er gode til at analysere og træffe en beslutning, de er selvkørende, de handler på tingene og kommer videre.

Varierede fritidsinteresser

Henry Jespersen bor i Tingsted og har en kæreste.

– Vi bor dog ikke sammen. Jeg har også en datter fra et tidligere forhold, som jeg har været med til at opdrage på og hjælpe med lektier, siger han.

Fritiden fyldes med aktiviteter i Sct. Georgs Gilderne, Spejdercenter Rømeregård, Erhvervsnetværket Rotary, Vang Vandværk, pasning af noget fast ejendom, minigolf-klub, kamp for ældrepleje, forsyning med egne grøntsager og æbler – og ikke mindst at se ud over landskabet.

Henry Jespersen regner med at gå på pension som 67-årig. Sigtepinden er sat ved 16. maj 2024.

Inden da er der reception i anledning af Henry Jespersens 40 års jubilæum og 65 års fødselsdag på Kannikegaard mandag den 16. maj fra klokken 13-16.