Henning er gået i land og kobler af med at arrangere sildefest

Henning er gået i land og kobler af med at arrangere sildefest
Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | HASLE | Onsdag 6. juli 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | HASLE | Onsdag 6. juli 2022 • 07:30

Henning Finne har fået et andet job, men har stadig sin fiskekutter i Hasle.

 

Hvor længe har du været fisker?

– Jeg startede med at fiske i 1981, og jeg har haft båden (R48 Tina) siden 1989.

Men nu er du stoppet med at fiske – hvorfor det?

– Man kan ikke leve af at være fisker længere. Nedskæringen af fiskekvoterne gør det totalt umuligt for os. Laksefiskeriet blev forbudt 1. januar, og man tog derefter 92 procent af vores torsk.

– Vi har fra Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening sagt, at vi er interesserede i at få ophugningsstøtte. Jeg har min båd liggende i Hasle Havn, mens vi venter på, at staten sætte ordningen i gang. Men de 25 millioner kroner, som er sat af til fiskere i Østersøen, rækker ikke langt.

Hvad laver du nu?

– Jeg er ansat i Kystredningstjenesten i Rønne. Det var heldigt, at jeg fik det job, så kan man få brød på bordet.

– Jeg gik ud af skolen og startede med at fiske. Jeg har ikke prøvet andet før nu, hvor jeg har været nødt til det, som situationen ser ud. Mit nye arbejde har heldigvis også noget med vand at gøre. Jeg tror ikke, jeg ville trives med at blive buret inde på en fabrik.

Er det definitivt slut med fiskeriet for dig?

– Det ved jeg ikke helt. Hvis jeg ikke får ophugningsstøtte, er jeg nødt til at finde på noget i min ferie og fritid. Det koster jo nogle penge at have kutteren liggende hver måned, og i første omgang tager jeg ud og fisker igen til efteråret ovre et sted og bruger min ferie og afspadsering på det.

Du er med til at arrangere Sildefesten i Hasle, som finder sted i de kommende dage – hvordan er du kommet med i det arbejde?

– Jeg har snart været med i 20 år. Mine sønner begyndte til sport i Hasle Idrætsforening, og så blev jeg spurgt, om jeg ville hjælpe ved Sildefesten. Når man har en mening, får man hurtigt et hverv.

Hvad er dine opgaver ved Sildefesten?

– Jeg står for øl og sodavand og for barerne ved Sildefesten. Det indebærer, at man skal finde nogle folk, der vil bemande kølebilen og køre øl og sodavand og diverse ud under hele festen. Så skal der findes folk til at bemande barerne. Det har været en lille kabale at få til at gå op i år, efter at festen har holdt pause i to år. De fleste hjælpere er meget trofaste, og mange har de samme vagter år efter år, så de ved, hvad de skal.

Hvor store mængder øl og sodavand skal I have solgt i løbet af de fire dage?

– Vi har bestilt 3.000 liter fadøl, 80 kasser med halvanden liters sodavand, en palle kildevand og lidt forskellige drinks. Og så er det meget vigtigt med brændevinen til de krakkede sild på søndag.

Hvor meget tid bruger du på opgaven?

– Hvis du spørger min kone, tager det meget tid...

– Jeg har aldrig gjort mit tidsforbrug op, men det tager en rum tid. Vi starter om efteråret med planlægningen. Under selve festen er jeg der mere eller mindre, fra vi åbner, til vi lukker.

Du har været med til at arrangere sildefest i mange år – hvorfor bliver du ved?

– Det er meget let at svare på. Det er sammenholdet. Når man fisker og er meget væk hjemmefra, er det hyggeligt at være med til noget socialt samvær sammen med gode kammerater, og min hustru og vores sønner hjælper også til med Sildefesten.

– Så tænker man ikke på fisk så længe. Det er meget dejligt at koble af på den måde.

– Jeg har talt om, at jeg skulle trække mig tilbage og lade nogle yngre komme til, men det er ikke blevet til noget endnu. Nu har vi også fået en ny koordinator (Trine Leerskov), og det vil også være synd, hvis hun skal starte på bar bund med nye folk.

– Så længe jeg synes, det er sjovt, vil jeg være med,

Hvad er for dig Sildefestens højdepunkt?

– Vi starter altid søndag morgen klokken 9 med at skulle have krakkede sild. Det er en tradition, og så er det ligegyldigt, hvornår vi er kommet i seng. Der har været år, hvor jeg ikke er nået hjem i seng. Sild skal vi have.

– Miss Sild er altid et højdepunkt. Jeg har været med i dommerkomiteen i næsten alle årene.

– Men for mig er der ingen alkohol under hele festen, for så mister man overblikket og styringen. Vi holder en sildefestfest for alle hjælperne i september, og der hygger vi os.

 

 

Henning Finne

56 år.

Bor i Hasle.

Gift med Lotte.

De har sønnerne Mikkel (29) og Morten (26).

 

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT