Helten er kikærter
Når man nu en gang i mellem får klemt lidt ud mellem sidebenene, så må man så også æde nogle af sine ord en gang i mellem. Jeg fik for et par uger siden, øffet lidt over landbrugets svineri. Jeg står egentlig stadig ved mine ord om, at der bliver svinet for meget, men det er jo heldigvis ikke alle landbrug, der er de store syndere. Her på øen, er der en sammenslutning af landmænd M/K, der er gået sammen om at prøve at producere planteproteiner. Det er godt! Nogle af deres produkter er ovenikøbet økologiske. WELL DONE, YOU!
De gange hvor jeg har lavet vegetaropskrifter her på siderne, er der som regel kommentarer på sociale medier, fra folk, der tror, at jeg vil nægte dem retten til at spise kød. Jeg er både blevet kaldt fanatisk og har fået de sædvanlige kommentarer om: Jeg har en aftale med kaninerne: jeg spiser ikke deres mad, og de spiser ikke min, eller hvis der er nogen der ikke vil spise kød, så spiser jeg bare dobbelt så meget kød… - klogt!
Lad os lige få det på plads: jeg spiser selv kød. Måske ikke så meget, men det glider da ned. Forleden kom jeg til at tænke på, hvad det er med det der kød. Er det smagen, folk er så vilde med? Jeg tror, at det er en kombination af forskellige ting. Jeg tror, at det er Umami- smagen. Altså den der mundfyld, som mange kun tror, at de kan få fra kød. Men mest af alt, tror jeg, at det er en idé om, at man kun må gøre sig ekstra umage og bruge penge på gode råvarer, når det drejer sig om kød. Det er lidt som om, at grøntsager er en slags andenrangsmad, der ikke fortjener den lille klat smør, en sjat vin og lidt ekstra omhyggelighed, som den fine bøf får. Så er det jo klart, at sellerien får svært ved at hamle op med højrebet. Prøv nu at vende det om og giv ekstra opmærksomhed til grøntsagerne i stedet for. Friske krydderurter, ristet sesamolie, brunet smør, lidt chokolade eller revet citronskal.
En anden måde at få fremhævet det grønne er at tænke lidt mere på UMAMI! Det er, som tidligere nævnt, den lidt udefinerbare smag, der mest er en mundfylde. Tænk på den der bøf, parmesan, soltørrede tomater, svampe… Der er en hel masse, der indeholder umami. En af mine boostere, er miso. Det er japansk fermenteret sojabønnepasta. Det har ikke den mest sexede beskrivelse, men shiiiiit hvor er det godt!
I denne uge går vi all in på umami uden kød. Helten er kikærter. De fleste forbinder kikærter med hummus eller falafler, og det skal der ikke høres piveri over herfra, men kikærter kan noget helt særligt.
På engelsk hedder de: Chick Peas. Tænk lige over det. Der er noget kylling over navnet ikke?
Nu kommer hele hemmeligheden. Blød kikærterne ud, som du plejer, når du skal lave hummus.
Flæk så et helt hvidløg, et løg eller to, en gulerod og kom en dusk timian ned i gryden sammen med før omtalte. Brun det hele lidt let og hæld så vand i. Kom herefter dine udblødte kikærter i og kog forsigtigt, til de er møre. Normalt vil man kassere kogevandet og bruge kikærterne. Men gem nu vandet, for det smager faktisk af en mild hønsefond! Den kan bruges til alt muligt og i denne uge, skal vi lave en lille sommerret, hvor vi netop bruger chick pea suppen.
Lun tomatiseret suppe med kik - og grønne ærter
4 personer
Bøftomat………………………………………..3 store
Sukker……………………………………..……2 tsk
Små tomater……………………………………12 stk i forskellige farver
Ærter……………………………………………16 bælge
Timian
Chick pea suppe
Kogte kikærter
Miso
Jomfruhummere
Rejer
Måske fisk
Start med at skære bøftomaterne i skiver. Helst så tynde som muligt. Læg dem i en fladbundet gryde og drys med salt og sukker.
Sæt nu gryden over ved laveste varme i meget lang tid. Helst natten over, hvis du tør.
På et tidspunkt skulle der ligge et lag helt klar “tomatvand” i bunden af gryden.
Smag chick pea suppen til med miso. Husk at den ikke må koge, efter misopastsen er kommet i.
Bland nu den lune suppe med tomatvandet. Smag til undervejs, så smagen bliver helt, som du kan lide den.
Skær de små tomater i skiver og bælg ærterne. Pluk også timian i små buketter. Fordel del hele i skåle og hæld suppen henover.
Man kan vælge at holde det helt vegetarisk, eller komme små stykker fisk i – måske rejer? Jeg kom lidt jomfruhummerhaler i, for dem elsker jeg.
Man kan endda komme små stykker grillet oksekød i, hvis ens gane kræver det… der er frit valg på alle hylder.
Den kulturkristne ateist
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration