Han var femte generation på gården

Han var femte generation på gården
Vilmer Maegaard Dam i folkedanserdragt foran Melstedgård, som var hans oldefars fødehjem. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 20. FEB 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. FEB 2024 • 15:30

Vilmer Maegaard Dam, Heslegård i Østerlars, blev 95 år.

Vilmer Maegaard Dam, Heslegård på Åsedamsvej i Østerlars, er død. Han blev 95 år.

Vilmer var som dreng altid i stalden hos dyrene, så der var aldrig tvivl om, at han skulle følge i sine forfædres fodspor og blive landmand.

Han gik i skolen i den stråtækte Vestre Skole i Østerlars og tog realeksamen i Aakirkeby. Efter skolen startede han på landet hos Brandt på Bakkegård i Nylars og fortsatte derefter på landbrugsskole på Næsgaard Agerbrugsskole på Falster.

Man skulle anbefales til skolen, og den unge østerlarsbo fik en meget fin anbefaling fra Bakkegård og var blandt de 25, der blev optaget det år på Danmarks ældste landbrugsskole (som lukkede i 2009). Han var meget stolt af at gå der blandt alle godsejersønnerne, for han var bare en almindelig bonde fra Østerlars.

Han var værnepligtig soldat (telegrafist) i artilleriet på Ringsted Kaserne. Han gik på Bornholms Højskole og fulgte højskolen resten af livet, og han tog på landbrugshøjskole i Blekinge i Sverige.

Hjem til gården

Vilmer Dam var 23 år, da han blev kaldt hjem, fordi hans far ville sælge Heslegård, som har været i familiens eje siden 1806. Han overtog gården i 1953 og blev i 1957 gift med Else.

Vilmer Dam var klar til nye ideer og blev den første landmand, der såede majs på Bornholm. Han havde køer og kom med i den lokale mejeribestyrelse, hvor de fik lavet et osteri, som senere blev flyttet til Klemensker.

Else og Vilmer Dam tog allerede fra 1957 og til op i 1980’erne imod tyske turister på bondegårdsferie.

Vilmer Dam var et foreningsmenneske. I ungdomsårene var det især Venstres Ungdom med de mange fester, der trak. Han har været gymnast, og han og Else var ivrige folkedansere i mere end 60 år.

Han var med til at etablere Friskolen Østerlars for 60 år siden – i 1964, og han var skolens første formand.

Blev sunget ud

Da Vilmer Dam holdt 50 års jubilæum som gårdejer, fik han lavet en sten med indskriften "Lær af fortiden, Lev i nutiden, Virk for fremtiden, Find din livsstil og respekter andre".

Else og Vilmer Dam fik fire børn – Isa, Søren, Per og Elisabeth. Familien betød meget for Vilmer, og han glædede sig over at se, at den blev større år for år.

Da Else og Vilmer Dams yngste søn, Per Dam, vendte hjem fra landbrugsskole og overtog gården som sjette generation, blev der indrettet en bolig på gården til Else og Vilmer.

Vilmer Dam havde altid sagt, at han ville synges ud fra gården, hvor han blev født i 1928. Sådan blev det, fortæller familien.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT