Han fik en flybillet og havnede i Danmark

Han fik en flybillet og havnede i Danmark
Alexandru Murar, keramiker i Nexø. Eget foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
16. SEP 2023 • 05:30

Alexandru Murar, i daglig tale Muri, tog som 25-årig en spontan tur til København. Nu er han Bornholms absolut hurtigste keramiker.

Hvor kommer du fra?

– Jeg er fra Rumænien, men har boet på Bornholm i ni år. Jeg blev færdig på Glas- og Keramikskolen i 2017. Nu bor jeg i Nexø, sammen med Anette Leegard. Vi har også et firma sammen, Skuret i Nexø.

Hvordan fandt du frem til en dansk keramikskole?

– Jeg mødte en dansk pige på et keramikkursus i Odense, som ville søge ind på keramikskolen i Nexø. Så søgte jeg også og kom ind. Men først arbejdede jeg på et gartneri på Fyn. Jeg har en bachelor i landskabsarkitektur og ved lidt om planter. Så jeg arbejdede i et gartneri for at spare op til skolen.

 

Hvor gammel var du, da du forlod Rumænien, og hvad fik dig til at forlade Rumænien?

– Jeg var 25. Det var ikke noget bestemt. Jeg var lidt i gang med keramik dernede og ville gerne ud og rejse, og så fik jeg en flybillet til København ved en tilfældighed, af en, der ikke skulle afsted alligevel. Jeg var ung og tænkte, hvis jeg kommer til Danmark, er der nok nemmere adgang til kultur og bedre økonomi og nogle ting, jeg godt kunne tænke mig at lave. Inden da havde jeg kigget lidt på en kandidat i Sverige, hvor jeg ville læse videre til landskabsarkitekt. Men så kom jeg til Danmark. Det var meget spontant.

 

Hvad gjorde du så, da du blev færdig som keramiker?

– Jeg har været selvstændig siden 2017 og sælger mest på Bornholm. Anette og jeg har værksted sammen, Skuret i Nexø, hvor vi også havde butik tidligere. Nu er vi flyttet ned i Torvegade 4, hvor vi åbnede FORMA i slutningen af juni sammen med Sara Jeffries, Johanne Jahncke og Rick Gerner (Gerner Jahncke, red.). Vi sælger også Tyge Axel Holms produkter.

 

Du vandt Bornholmsmesterskabet i drejning på Grønbechs Gaard i weekenden, hvor mange krus lavede du på en halv time?

– Jeg lavede 41, og de 39 blev godkendt.

Det er dobbelt så meget som nummer to. Hvordan er du blevet så hurtig?

– Jeg har drejet rigtig mange kopper, så det handler mere om struktur. Man skal lave dem i trin. Hvis man holder rytmen, skal man ikke bevæge sig så meget. Man skal vide, hvad man laver. Jeg laver dem i trin, 1,2,3,4, 1,2,3,4. Det er en meget mekanisk proces, vil jeg sige. Hvis man øver sig, kan man dreje rigtig mange.

Med den fart kan du jo starte en masseproduktion af billige, lækre krus?

– Jeg ved ikke, om det skal være billigt. Der er lidt forskel på det, man drejer til en konkurrence, og det jeg laver herhjemme. Jeg har ikke den samme hastighed, når jeg laver mine egne ting. Der skal man være lidt mere opmærksom.

Førstepræmien var en drejeskive. Men du har allerede en drejeskive, har du brug for en mere?

– Ja, det har man altid. Det er dejligt at få en ekstra, man kan godt bruge to på én gang. Hvis man eksempelvis arbejder med to forskellige farver ler kan man bruge en drejeskive til hver farve, så man ikke kontaminerer sit hvide ler med noget mørkt.

Eller, hvis man drejer store krukker lavet af to sektioner, som jeg gør, kan man dreje hver sektion på hver sin drejeskive. På den måde er man mere effektiv.

Hvad fremstiller du mest af?

– Jeg laver mest brugsting. Kopper, skåle, tallerkner, vaser. De seneste par år har jeg arbejdet med askeglasur, som er grønne, blå og gule jordfarver, som har en naturlig stoflighed. Dem blander vi selv. Farven skifter, afhængig af, hvad det for nogle typer træ, asken kommer fra.

Hvor får du asken fra?

– Jeg får det fra vores egen brændeovn, fra nogle venners pillefyr, og så har jeg også brugt halmaske fra Bornholms Energi og Forsyning. Vi har i øjeblikket en udstilling på Gudhjem Museum, SKURET, som kører til den 22. oktober. Der kan man se en masse af det, jeg snakker om, blandt andet askeglasuren.

Hvad er det, du godt kan lide ved Bornholm?

– Jeg kan godt lide at man er lidt ... ikke isoleret, men at man har lidt ro, og at byerne ikke er større. Jeg kan godt lide naturen, jeg har to hunde, jeg kan godt lide at gå tur og samle svampe, og det har Bornholm masser af. Så er der meget keramik og håndværk, mange værksteder og kunsthåndværkere, som jeg kan snakke med og besøge og blive inspireret af. Man har det hele. Det kan jeg godt lide.

BIO

Alder: 37

Bopæl: Nexø

Civil: Bor sammen med Anette Leegaard

Hobby: Jeg står på skateboard - vi har et hold for old boys i Nexø

Kæledyr: To gravhunde