Franz åbner galleri på 4 m2: 'Det er nok Bornholms mindste'

Franz åbner galleri på 4 m2: 'Det er nok Bornholms mindste'
Franz MH Bomberg åbner Galleri Kosteskabet onsdag den 3. juli, som kommer til at holde åbent over sommeren fra onsdag-lørdag. Eget foto
DAGENS NAVN | Tirsdag 2. juli 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
DAGENS NAVN | Tirsdag 2. juli 2024 • 05:30

Onsdag åbner Galleri Kosteskabet i Svaneke, og kunstneren bag forventer, der kommer til at være lang kø ved indgangen. Der er nemlig kun plads til to personer ad gangen i det lille lokale, som sandsynligvis er Bornholms mindste galleri.

Hvorfor åbner du galleri?

– Jeg har tegnet i hele mit liv, og lige pludselig er jeg begyndt i højere grad at kunne leve af mine illustrationer, da folk gerne vil købe både mine malerier og tegninger. Så jeg har faktisk længe haft en drøm om at have et lille galleri, hvor jeg kunne vise mine værker frem. Og så oplevede jeg stor interesse og lidt succes, da jeg i Bornholms Kunstrunde indrettede et lille galleri på min privatadresse. Jeg bor i Storegade nummer 5, og selve hovedindgangen har altid været blændet. Men så har jeg udnyttet det til at åbne op, så hvad der engang var en entre, men nu bare er noget gennemgang, det er så blevet til et lille galleri på fire kvadratmeter. Det er nok Bornholms mindste.

– Jeg kunne mærke, at der var stor opbakning til det. Og da jeg nu henover sommeren alligevel for det meste skal sidde i mit hjem og tegne på et nyt bogprojekt, så tænkte jeg, at galleriet kunne være en god måde at få åbnet op for mit publikum.

Tror du, folk kan finde ud af at overholde åbningstiderne, når de godt ved, at du er hjemme?

– Hehe, nogle gange har det været sådan, at folk er gået om på den anden side og ved, jeg er der. Men nu har jeg holdt lidt lukket efter kunstrunden, så nu må vi se, hvordan det går, når jeg åbner lidt mere officielt op på onsdag.

Der kan vel ikke være så mange ting i galleriet, når det kun er fire kvadratmeter?

– Det er korrekt. Jeg har lige fire vægge, hvor tre af dem er indgange, så der er begrænset med vægplads. Så jeg har tænkt i meget små billeder, og så har jeg fået lavet nogle flotte hylder, hvor der står alt muligt på også. Men jeg oplevede da godt udfordringen under kunstrunden, hvis der for eksempel var en person, der kom ind og faldt lidt i staver over et af malerierne og gerne ville lade sig fordybe og bare stå og se på billedet - og eventuelt overveje, om det er noget, vedkommende vil købe. Så kan det godt være lidt svært, hvis der så kommer nogle andre interesserede og siger, kan vi komme ind her? For nogle gange er der nærmest kun plads til, at der kan være en eller to ad gangen, alt efter hvad det er for en stemning, de kommer ind med.

Det kan jo hurtigt komme til at se ud, som om det er det mest eftertragtede galleri på Bornholm, fordi der er en lang kø ude foran?

– Ja, præcis, og Storegade er en ret befærdet gade, så man hurtigt lægger mærke til, at der sker noget. Men det håber jeg at kunne vende til min fordel.

– Der var en i går, som kom forbi og sagde, det kan man jo ikke finde særlig mange andre steder. Du finder ikke i København et galleri, der lige pludselig er i privaten. Så det er jo også for at give folk en lidt særlig oplevelse af, at de oplever noget specielt, når de kommer her på Bornholm. Det synes jeg, også er hyggeligt.

Hvad kommer man til at se derinde?

– Jeg har jo lidt forskellige stile inden for mine tegninger og malerier, hvor jeg veksler mellem nogle meget naive og karikerede tegneserieagtige stil, som mest appellerer til børn. Men så er jeg også gået mere naturalistisk til værks, og laver en masse dyre- og naturbilleder af skildpadder, kameler og diverse fugle. Så har jeg en interesse i at bearbejde papiret lidt før, så jeg dypper det i forskellige slags jernvand for at give det en lidt mere rød karakter, og så tegner jeg på det. Jeg får også flere og flere henvendelser af folk, der gerne vil have lavet originaltegninger. Det kan enten være portrætter eller en ide, de har fået, hvor de spørger, om jeg kan tegne det. Min tegnestue er lige ved siden af, hvor jeg har mit tegnebord, så jeg sidder og tager imod bestillinger, mens jeg arbejder.



Franz MH Bomberg har også netop udgivet “Bombergs Bornholm - en malebog”, som består af mere end 20 håndtegninger og små historier samt aktiviteter, der tager afsæt i den bornholmske natur, attraktioner og folkesagn. Eget foto

 

Du er en travl herre i denne uge, for mandag den 1. juli udkom din malebog, Bombergs Bornholm. Hvorfor har du lavet sådan en bog?

– I forbindelse med at jeg arbejder på et kommende billedbogsprojekt om den bornholmske historie, havde jeg pludselig en masse ekstra sider, som ikke ville komme i brug. Og så havde jeg det sådan, at det kunne være meget fint at bruge siderne til en malebog. Jeg synes nemlig, at der mangler en malebog med deciderede bornholmske motiver. Bogen er blevet på 60 sider, og udover at farvelægge kan man også læse lidt om bornholmsk kulturhistorie og lidt om folkesagnene, og så kan man også løse nogle opgaver undervejs.

– Jeg kan godt lide at lave sådan noget, og aktivere både børn og voksne og give dem et smil på læben. Jeg har blandt andet taget lidt fra mit eget familieliv med, situationer med mig som far. For eksempel er der en far og søn, som står og konkurrerer lidt om, hvem der har fået den største is. Og det er selvfølgelig sønnen, der er endt med en kæmpe bornholmeris, og faren han står med sådan en lille pindis. Der ligner faren i betydelig grad mig.

– Så har jeg også lidt historier om Paradisbakkens rokkesten, om den rokker, eller om den ikke gør. Hvor der er nogle børn, der prøver at skubbe til den, og de synes ikke rigtig, at de kan få den ud af stedet. Men har den så nogensinde rokket, og hvad skal man gøre? Jo, man kan faktisk også bare rokke den ved at skubbe med en pegefinger, man behøver ikke så meget kraft. Så det er sådan nogle ting.

– Der er også nogle bekendte, der indgår i tegningerne på den ene eller anden måde. Det er også derfor, jeg kalder den Bombergs Bornholm, for det er blevet lidt et personligt dokument og min personlige fortolkning af Bornholm.

Hvor kan man købe den?

– Man kan købe den i udvalgte butikker på både Bornholm og på Christiansø. Jeg kommer også til at sælge den i mit galleri, men vil også opfordre til, at man tager ud og støtter sin lokale boghandel.



Malebogen er især henvendt til børn og barnlige sjæle, som har interesse for Bornholm. Eget foto

 

Arbejder du udelukkende hjemmefra?

– Jeg veksler lidt mellem at arbejde hjemmefra og arbejde ude. Jeg er sådan lidt den her freelancetype, som har kastet sig over mange forskellige kunstgenrer. Jeg har udnyttet lidt, at jeg har det, jeg kalder ubeslutsomhedens gave ved at have en masse interesser, men som jeg nu er begyndt at leve af. Så jeg er både ude og optræde, og så tegner jeg og skriver. Men jeg spiller jo også musik. Jeg kalder mig professionelt legebarn, så grundlæggende lever og ånder jeg jo for at lave kulturoplevelser for børn og voksne.

Hvad er din relation til Bornholm?

– Jeg er førder og er oprindeligt fra Værløse, men har nu boet her i seks år. Mine børns mor er oprindeligt herfra, så jeg kom til Bornholm på grund af kærligheden. Vi bor begge i Svaneke, dog nu hver for sig.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg er jo lidt typen, hvor mine hobbyer i min fritid er blevet min levevej, men jeg gør en dyd ud af at gå ture og bruge naturen. Jeg løber ture og spiller badminton. Og så er jeg frivillig i den lokale biograf, Svaneke Bio. Og så bruger jeg jo ellers bare tiden sammen med mine skønne børn og oppe på klipperne og leger med dem og bruger kulturlivet, der er herover. Går på museer.

Franz MH Bomberg

Fylder 40 i år

Født i Ringsted, opvokset i Værløse

Har en cand.mag. i Medievidenskab fra Københavns Universitet

Uddannet fra forfatterskolen for børnelitteratur.

Er autodidakt i flere kunstarter. Har bl.a. spillet musik hele sit liv, er trompetist, og så har han lært sig selv at tegne

Bor i Svaneke med sine to børn



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT