Forfatter har taget springet og er flyttet til Bornholm: Vi skal turde gå derhen, hvor livet føles godt

Forfatter har taget springet og er flyttet til Bornholm: Vi skal turde gå derhen, hvor livet føles godt
Børnebogsforfatteren Elvira Fragola er flyttet til Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. JUL 2020 • 14:12
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
25. JUL 2020 • 14:12
Tilflytter

Det er en halvfærdig malet hoveddør, som Elvira Fragola åbner for, da hun tager imod på sit nye landsted Højly lidt uden for Svaneke.

Den er malet blå og hvid med spredte hellidage ind imellem. For siden den 29-årige børnebogsforfatter overtog stedet i oktober, har der været meget at gøre.

– Jeg kalder det her for mit slidte paradis. Første punkt har været at bygge stalden om til mine fem heste - og så må vi tage det andet hen af vejen, siger hun smilende, mens hun viser rundt på den trelængede gamle landejendom. Trods sin bedskedne alder på 29 år er det gået stærkt de seneste år for Elvira Fragola. Her er hun nemlig udklækket som både børnebogsforfatter, rideterapeut og senest som gårdejer. Det seneste skal ses som en naturlig konsekvens af de andre, understreger hun. For et liv i storbyen passede ikke til hendes vej.

– Jeg har aldrig rigtig passet ind i en kasse. Jeg prøvede i lang tid i København, og det gik bare ikke. Jeg blev bundulykkelig af det forventningspres og evindelige hamsterhjul. Nu har jeg taget et aktivt valg om, at vejen er nødt til at være målet - jeg gider ikke leve med den forestilling om, at jeg først kan blive lykkelig, når min hoveddør er malet færdig, siger Elvira Fragola.

En anderledes vej

Hun er født i den lille fiskerby Lundeborg på Fyn. Hendes forældre er begge musikere og den kreative åre herskede i hjemmet, hvor der var plads til udforske andre veje end de traditionelle.

– Jeg var enormt begunstiget i min opvækst, mine forældre havde stor tiltro til mig og gav mig tid og ro til at finde min egen vej, siger Elvira Fragola, der i en tidlig alder oplevede, at hendes forcer lå i at skrive og tegne. Op igennem uddannelsessystemet var det derfor der, hun lagde sit engagement. Her fandt hun til gengæld ikke samme tiltro som hjemme.

– Da det blev tid til skolevejledning, sagde jeg, at jeg ville være illustrator. Men jeg blev mødt af den der kassetænkning; det kan du ikke, det er svært at tjene penge også videre, fortæller Elvira Fragola.

– Jeg blev meget modløs, fordi jeg ikke anede, hvad jeg ellers skulle. Men jeg var overbevist om, at en traditionel uddannelse ikke var vejen for mig, siger Elvira Fragola.

Så da Elvira Fragola er 18 år, flytter hun hjemmefra og tager et job som handicaphjælper.

– Jeg ender med at bo i et kollektiv med en masse forfattere. En af dem spørger, om jeg ikke vil illustrere nogle af hans bøger - det siger jeg ja til og gør det gratis. Pludselig står jeg med 52 illustrationer og en forfatter, der ikke gør sin bog færdig.

Børn som læserskare

Elvira Fragola bliver af sin gudfar opfordret til at skrive bogen selv.

– Jeg bliver enormt vred og tænker; hvad fanden ved han om det? Indtil en dag, jeg er hjemme hos mine forældre og rydde op i nogle gamle kasser med tegninger. Her kan jeg jo se, at jeg skrevet og illustreret den ene børnebog efter den anden op igennem min barndom. Så jeg må overgive mig til, at jeg i virkeligheden altid har gjort det her, siger Elvira Fragola. Hun tæppebomber derfor en række forlag og ender hos forlaget Turbine, der antager serien om Mumleby. En fiktiv by, hvor tid er en ressource, og der er tillid til børnenes egne evner. Et univers, der er løseligt baseret på Elvira Fragolas egen opvækst, fortæller hun. At hendes bøger skulle henvende sig til børn, har hun aldrig været i tvivl om.

– Børn er den mest spændende læserskare, fordi de er ufiltrererede i deres måde at læse på. Jeg er meget i kontakt med mit indre barn, så jeg skriver bøger, som jeg selv har villet læse, siger Elvira Fragola.


Venskab mellem børn og dyr

Og siden Elvira Fragola udgav sin første børnebog "En vidunderlig vinter i Mumleby" er det gået stærkt. Otte bøger er udgivet i tre forskellige serier og tre mere er på tegnebrættet. Senest er den nye hesteserie med bogen "Min bedste ven, Trude" udgivet. En bog, der tager sit afsæt i forfatterens mangeårige interesse for heste.

– Jeg har altid været et meget sensitivt barn, der har ladet op i naturen og sammen med dyr. Og her ville jeg lave en fortælling, der udfoldede det sanselige og fortællingen om venskabet mellem barn og dyr, siger forfatteren. Ideen til bogen opstod, da hun valgte at uddanne sig til rideterapeut sidste år. En ny terapiform, der inddrager heste til at behandle klienter for psykiske lidelser.

– Overordnet indebærer det, at vi bruger hesten til at skabe ro på klientens nervesystem. Den måde at det adskiller sig fra andre terapiformer er, at man traditionelt opfordrer til at tilgå ens probleme kognitivt og bruge sin fornuft til at resonnere sig frem til, hvor problemet ligger. I rideterapien bytter man om på det, der parkerer man den tænkende hjerne, og så går man ind og starter med at tænde og stimulere sanserne, som udløser nogle følelser. Til sidst kigger vi på, hvilken refleksion sætter det i gang hos klienten, siger Elvira Fragola, der startede op for klienter på sin gård tilbage i juni. Responsen har været god, og hun er nu i gang med et samarbejde med kommunen om at udbyde tilbuddet til stressramte.

Flyttet til Bornholm

Rideskolen var samtidig det endegyldige skub væk fra storbyen og ind i et liv på landet på Bornholm, forklarer forfatteren.

– En stor del af uddannelsen handler også om at skulle arbejde med sig selv. Her gik det virkelig op for mig, at jeg er nødt til at leve det liv, jeg drømmer om. I virkeligheden kunne jeg jo bare se på mine bøger, hvor jeg skaber universer, jeg selv har lyst til at leve - ude i naturen, hvor ro og nærvær dominerer. Nu kan jeg også sige, at jeg lever det, jeg skriver om, siger Elvira Fragola. Og indtil nu er rykket gået over al forventning.

I horisonten lurer endnu to bogudgivelser og en længere proces med at restaurere den nyerhvervede gård. Men det gør ikke så meget, at vejen er brolagt med mange projekter. Så længe det er den rigtige.

– Vi skal turde gå derhen, hvor livet føles godt. Jeg har selv haft meget modstand på at acceptere min egen vej, men man skal unde sig selv, hvad der føles rigtigt - det er også, hvad jeg vil formidle ud til mine læsere og klienter, siger Elvira Fragola.
Elvira Fragola

29 år

Forfatter bag ni børnebøger, udgivet ved Turbine Forlag,

der blandt andet tæller serien om "Lille Pind", børnene i Mumleby og "Min bedste ven, Trude".

Overtog i oktober 2019 gården Højly i Svaneke, hvor hun bor med sine forældre og datteren Sigva på tre år.

Blev i 2019 uddannet ved skolen for rideterapi på Røsnæs.

Udbyder i dag rideterapi på sin gård, hvor hun har fem heste.

Født i Lundeborg på Fyn, flyttede som 14-årig til København, hvor hun boede på Amager, inden hun flyttede til Bornholm.