'Sammen med hesten bliver det lettere at vække det empatiske system'

'Sammen med hesten bliver det lettere at vække det empatiske system'
Elvira Fragola. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 7. MAR 2021 • 07:12
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
7. MAR 2021 • 07:12

DAGENS NAVN: Hun er forfatter og uddannet hesteterapeut, opvokset på Sydfyn, men bor nu i det, hun selv kalder for, sit faldefærdige palads i Svaneke. Med den delvise genåbning af Bornholm kan hun nu igen tilbyde hesteterapi på sin gård.

Hvad er heste- og rideterapi?

Det er et alternativ til terapi, og forsimplet kan jeg kalde det en metode til at skabe ro på nervesystemet. Vi har et samfund, der taler til det, jeg kalder, ”brug-nu-hovedet” kulturen, hvor vi lærer tidligt, at vi skal sidde stille og tænke os frem til løsningerne. Der er også mange former for terapi, hvor man skal bruge hovedet og gå ind og føle og beskrive, hvordan man har det. Rideterapi er diametralt, fordi sanserne tages et andet sted hen end under almindelig terapi. Hesteterapien kan give ro og skabe et rum, hvor vores nervesystem får lov til at slappe af. Og det kan man, ved at vække det empatiske system. Sammen med hesten bliver det lettere at vække det empatiske system, da dette system er bundet op på sanseindtryk. I arbejdet med hestene vækker vi sanserne blødt. Det er en måde at give vores system chancen for at ånde, opnå ro på nervesystemet og blive i stand til at registrere hvilke følelser, det sætter i gang.

Hvad sker der under sådan en rideterapi session?

I rideterapi er der en meditativ tilgang til tingene. Hestene kan spejle ro og give den tilbage og videre. Det er ligesom når én person gaber i et venteværelse, så gaber ti andre. Vores spejlnerveceller bliver aktiveret, når vi befinder os med en hest. Hesten vil spejle sig i dig, og den kan se igennem alt - også dit bullshit.

Hvorfor heste, altså hvornår er interessen for heste startet hos dig?

Jeg er ud af en familie, der aldrig har været særligt hesteinteresserede. Men jeg har altid følt en magnet til hestene, og at de også havde en magnet til mig. Hestene hjælper mig til at huske på, at jeg skal blive i min krop og nuet og ikke grave rundt i fortid eller fremtid. Hesten er bygget med nogenlunde samme sæt og antal spejlnerveceller, som mennesker er, og det giver hesten mulighed for at aflæse os og samarbejde med os. Når hesten aflæser os, kan dens kropsprog og holdning fortælle os, hvilke udfordringer og kvaliteterne vi indeholder eller står overfor.

For mig er det en jordisk oplevelse at være med hestene, fordi de minder mig om, at jeg skal blive med fødderne på græsset.

Du har købt en gård sidste år. Hvordan er det gået med at være gårdejer?

Jeg elsker det. Min indre storbonde vokser dag for dag, og jeg kalder den for mit faldefærdige palads. Hele idéen med at flytte til Bornholm har jo været at leve det gode liv med natur. Det er langt fra perfekt, men jeg har aldrig været så lykkelig.

Hvad laver du i din fritid?

Jeg kan godt lide at skabe ting. Jeg har for nylig lavet et hønsehus til mine høns på grund af faren for fugleinfluenza. Jeg holder også meget af at være sammen med de skønne venner, jeg har fået på Bornholm. Mit arbejde og min fritid bliver lidt sammensmeltet, fordi jeg arbejder med idéer, der er elastiske og kreative.

Hvad drømmer du om?

Helt lavpraktisk er jeg i gang med et onlinekursus for husbehov for folk, der har hest i private hjem. Og så har jeg flere bogudgivelser indenfor det næste år. Jeg drømmer om, at folk har brugt deres tid godt, når de har været til rideterapi, og at det jeg mærker på mig selv, er noget jeg kan give videre. Jeg håber, at det kan hjælpe andre med at højne deres selvværd.

 

Elvira Fragola

Forfatter og uddannet natur-, heste- og rideterapeut fra Skolen for Rideterapi

30 år

Har en datter på 3,5 år

Bor i Svaneke