Et helt særligt rengøringshold fejrer 30-årsjubilæum

Et helt særligt rengøringshold fejrer 30-årsjubilæum
Rengøringsklubben - som de kalder sig - fejrer 30-årsjubilæum. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2022 • 05:30

Torsdag mødtes en gruppe af gamle rengøringspiger fra Nexø for at fejre 30 års sammenhold.


Torsdag aften samledes et dusin tidligere rengøringsassistenter fra Nexø kommune på Brenos – tidligere H8 – på Nexø Havn for at fejre 30 årsjubilæum.

De kalder sig rengøringsklubben og er et levn fra dengang Kvindeligt Arbejderforbund havde en aktiv afdeling i Nexø kommune. Her sad Inge Jørgensen som næstformand, og hun så det blandt andet som sin opgave at skabe et socialt fællesskab blandt rengøringsassistenterne på hele øen.

– Vi gik jo ofte for os selv, så jeg ville gerne organisere folk, siger hun.

Dengang kollegerne fra Rønne Afdeling var med, kunne man komme helt op 25-30 stykker, når der var møde, husker Inge Jørgensen, der gjorde rent på Nexø Skole i en årrække.

I dag er der kun en lille skare tilbage. Men de holder til gengæld sammen som ærtehalm.

– Vi er 13 stykker, der har holdt sammen i 30 år. Vi mødes en gang om måneden i Samlingshuset på Aasen i Nexø, fortæller Inge Jørgensen, der selv har rundet de 75.

Rengøring i gamle dage

Inge Jørgensen skyder på, at gennemsnitsalderen i den lille klub af tidligere rengøringsdamer ligger omkring de 70. Når medlemmerne mødes, bliver der hygget og spillet banko – og så bliver der selvfølgelig også snakket om gamle dage.

Når det sker, kan rengøringspigerne i Nexø godt blive enige om, at der blev gjort mere grundigt rent i gamle dage.

– Det er lidt pudsigt, når man sidder og snakker om, hvordan det var i gamle dage og hvordan det er i dag. Da vi gjorde rent var der hovedrengøring en gang om året og den slags. I dag holder man rent, dengang gjorde man rent, siger Inge Jørgensen.

Rengøringsklubbens 30 års jubilæum blev knapt så voldsomt som for fem år siden.

– Vores 25 års jubilæum holdt vi på Molen. Der fik vi tilskud fra kommunens Frivillighedspulje, som hjalp med 2.500 kroner. Denne gang klarede vi det selv.