Erling blev den eneste røde borgmester i Allinge-Gudhjem

Erling blev den eneste røde borgmester i Allinge-Gudhjem
Erling Marcher, der var borgmester i en periode i Allinge-Gudhjem Kommune, blev 89 år. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2023 • 05:30

Erling Marcher, der var med i lokalpolitik i 32 år, er død.

Erling Marcher, tidligere borgmester i Allinge-Gudhjem Kommune, er død. Han blev 89 år.

Erling Marcher voksede op i et husmandshjem i Nordvestsjælland. Han var en kort tid ude at tjene på landet, inden han kom i lære på et maskinværksted.

Det var en tilfældighed, der førte ham til Bornholm. En kammerat var ked af at skulle aftjene sin værnepligt på CF-kasernen i Allinge. Erling Marcher og kammeraten fik lov til at bytte. Kammeraten kom til Næstved og Erling til Bornholm.

Erling Marcher faldt for både Bornholm og en bornholmsk pige, Benthe. De to mødte hinanden i 1955 og blev gift i 1957.

Erling Marcher var i Civilforsvaret i årene 1954-58, hvorefter han blev ansat som pedel på Allinge-Sandvig Borgerskole. Her blev han noget af en institution, idet han var på skolen helt frem til 1998 – dog afbrudt af en orlov på fire år, mens han var borgmester i 1982-85.

Startede i sognerådet

Erling Marchers politiske engagement begyndte helt tilbage i de gamle sogneråds tid, da der var 22 kommuner på Bornholm.

– Min far var arbejdsmand, vi var otte søskende, og der var nok at gøre med at få det hele til at hænge sammen, så det var disse vilkår, der gjorde mig socialt bevidst, så jeg helt naturligt gik ind i Socialdemokratiet som voksen, fortalte Erling Marcher i en artikel i Bornholms Tidende.

Han var med i Allinge-Sandvig Byråd 1966-1970, og han var efter sammenlægningen til fem bornholmske kommuner med i Allinge-Gudhjem Kommunalbestyrelse frem til 1997, da han stoppede efter 32 år som aktiv i politik.

Erling Marcher blev en af kun tre borgmestre i Allinge-Gudhjem Kommunes levetid og den eneste socialdemokrat i den ellers Venstre-dominerede kommune. Han var viceborgmester i de første 12 år, mens Emil Hansen var borgmester. En periode, som Erling Marcher siden så tilbage på med stor glæde.

Efter kommunalvalget i 1981 var der hverken blåt eller rødt flertal, og Venstre og Socialdemokratiet var lige store. Efter svære forhandlinger blev Erling Marcher valgt som borgmester.

Ved næste valg generobrede Venstre magten, og Harald Kjøller var derefter borgmester i kommunen, indtil Bornholm blev én kommune i 2002.

Praktiske resultater

– Jeg synes, det er spændende at være med til at præge udviklingen i lokalsamfundet. Jeg er nok ikke den store ideolog, men ser mere på de praktiske resultater, sagde Erling Marcher en gang i et interview i Bornholms Tidende.

Leif Rubæk-Nielsen lærte Erling Marcher at kende sidst i 1970’erne. De arbejdede begge i skoleverdenen på Nordbornholm, Leif Rubæk som skoleleder og Erling Marcher som pedel. De havde også politikken til fælles. De var begge socialdemokratiske medlemmer af Allinge-Gudhjem Kommunalbestyrelse:

– Erling var en meget regulær person, der gerne ville gøre det godt for folk. Han var en rar mand, som kunne med mange, og han ville gerne have tingene til at hænge sammen. Det var både arbejdsmæssigt og politisk, siger Leif Rubæk-Nielsen.

Æresmedlem i ASG

Erling Marcher havde flere tillidshverv, men det var især idrætten, som lå hans hjerte nær. Han var medlem af ASG fra han flyttede til Bornholm og blev udnævnt til æresmedlem for sin indsats for idrætsforeningen.

– Vi har altid været i gang, begge to, og Erling har været både træner og kasserer og meget andet, siger Benthe Marcher.

Erling Marcher var aktiv i flere idrætsgrene og spillede veteranfodbold, til han var over 60.

– Han var altid sober og omsorgsfuld over for alle mennesker. Vi har støttet hinanden, og jeg kan ikke mindes, at vi har været uvenner. Vi har rejst meget og mødt mange spændende mennesker. Da børnene var små, tog vi af sted med teltet på taget af bilen, fortæller Benthe Marcher, der også fortæller om stor gæstfrihed i hjemmet, som siden 1975 har været på Strandvejen i Allinge.

– De sidste par år var dog ikke så spændende på grund af Erlings sygdom. Han kom på Sønderbo og boede på Plejecenter Klippebo i de sidste måneder, siger Benthe Marcher.

En stor familie

Erling Marcher efterlader sig en større familie:

Hustruen Benthe, børnene Pia og Henrik, 10 børnebørn og fire oldebørn. Erling Marcher efterlader sig også fem søskende.

Bisættelsen finder sted lørdag den 30. september klokken 11 fra Allinge Kirke.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT