En ulden historie
Stine Godt fra Godtbornholm åbner i disse uger dørene til vævestuen i Svaneke.
Væver og tekstildesigner Stine Godt fra Godtbornholm i Svaneke starter sin væv, når hun skal udvikle nye tekstildesigns til møbler og boligtilbehør. Eller også griber hun strikkepindene, når der skal laves eksklusive strikdesigns.
Stine Godt har nemlig gjort det til sin mission at genopfinde og nyfortolke den bornholmske beklædnings- og tekstilhistorie. Hun er uddannet skrædder og har arbejdet i København i en årrække, men i 2017 rejste hun, manden Thomas og de tre børn på nu 8, 13 og 19 år til Bornholm for at starte et nyt liv.
Stine Godt har altid været fascineret af historie. På Bornholm gik hun på jagt i lokalarkiverne og fandt inspiration til sømandstrøjer og møbelstoffer i de gamle billeder. I dag er en ny version af den klassiske strikkede fiskertrøje netop et af hendes signaturprodukter sammen med den stribede uld-undertrøje og bindesjalet, som også dukkede op, da Stine Godt dykkede ned i de mange gamle lokalhistoriske billeder.
Drømmen om et fælles projekt
Godtbornholm er startet op som et familieprojekt. Stine og Thomas Godt boede på Østerbro i København, hvor Stine arbejdede, først som teaterskrædder på de store scener og siden som indkøber og production manager i nogle af Københavns store modehuse. Thomas Godt var først fuldmægtig i et ministerium og siden chefkonsulent.
Men hverdagen hang ikke sammen.
– Vi havde et brændende ønske om at starte virksomhed op sammen og flytte ud af byen, men dagene og al vores tid gik med at passe jobs og børn.
En dag besluttede parret at gøre alvor af drømmen om at flytte, da en mulighed viste sig på Bornholm.
– Efter lidt research blev vi enige om at leje et hus i Svaneke, for at se om ølivet kunne fungere for os. Det kunne det, fortæller Stine Godt, og efter et halvt år købte parret et gammelt bindingsværkshus midt i byen, med et lille værksted i.
Siden er det gået stærkt. I 2021 blev Stine Godt optaget med egne tekstile værker på Arts & Crafts udstillingen på Grønbechs Gaard, og Thomas Godt arbejder i dag som specialist ved Kunstakademiets Designskoles afdeling i Nexø og adjunkt ved Copenhagen Business Academy med speciale i innovation og entreprenørskab.
Sparrer med syv væverlaug
Godts møbelstekstiler er inspireret af olmerdug, som blev brugt til møbler og sengelinned i 1700- og 1800-tallet. På den store gulvvæv i værkstedet i Storegade skabes designs med særlig struktur, former og farver i kraftig møbeluld og smukke mønstre.
Når der skal udvikles strik design er Stine ikke i tvivl om yndlingsmaterialet:
– Jeg arbejder med lokal bornholmsk merinould – uldens svar på silke – i mine håndstrikkede designs, siger hun.
Inspirationen til både væv og strik finder hun i den bornholmske natur og rundtomkring på de gamle gårde, hvor der stadig findes spor af den bornholmske kulturhistoriske arv. Samtidig har hun fået god faglig sparring fra medlemmerne i de syv aktive væverlaug, der stadig findes på Bornholm.
Det er ikke tanken, at al produktion skal foregå i vævestuen i Svaneke. Stine Godt fortalte tidligere på måneden i et interview i Alt for Damerne, at hun arbejder på at få lagt produktionen ud. Trøjerne skal efter planen fremstilles på en fabrik i Østersøområdet eller andetsteds i Danmark for at undgå lange transporter, samt hylde det gode håndværk, der også findes på de gamle fabrikker hér.
Man kan besøge Stine Godt i hendes vævestue under Bornholm Craft Weeks.
NYT JOB
MEST LÆSTE

Dagens billede: Ny bison i Almindingen


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration