En ulden historie

En ulden historie
Man kan besøge Stine Godt i hendes vævestue under Bornholm Craft Weeks. Foto: Justine Høgh
NYHED | ABONNENT | 22. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
22. SEP 2022 • 05:30

Stine Godt fra Godtbornholm åbner i disse uger dørene til vævestuen i Svaneke.

Væver og tekstildesigner Stine Godt fra Godtbornholm i Svaneke starter sin væv, når hun skal udvikle nye tekstildesigns til møbler og boligtilbehør. Eller også griber hun strikkepindene, når der skal laves eksklusive strikdesigns.

Stine Godt har nemlig gjort det til sin mission at genopfinde og nyfortolke den bornholmske beklædnings- og tekstilhistorie. Hun er uddannet skrædder og har arbejdet i København i en årrække, men i 2017 rejste hun, manden Thomas og de tre børn på nu 8, 13 og 19 år til Bornholm for at starte et nyt liv.

Stine Godt har altid været fascineret af historie. På Bornholm gik hun på jagt i lokalarkiverne og fandt inspiration til sømandstrøjer og møbelstoffer i de gamle billeder. I dag er en ny version af den klassiske strikkede fiskertrøje netop et af hendes signaturprodukter sammen med den stribede uld-undertrøje og bindesjalet, som også dukkede op, da Stine Godt dykkede ned i de mange gamle lokalhistoriske billeder.

Drømmen om et fælles projekt

Godtbornholm er startet op som et familieprojekt. Stine og Thomas Godt boede på Østerbro i København, hvor Stine arbejdede, først som teaterskrædder på de store scener og siden som indkøber og production manager i nogle af Københavns store modehuse. Thomas Godt var først fuldmægtig i et ministerium og siden chefkonsulent.

Men hverdagen hang ikke sammen.

– Vi havde et brændende ønske om at starte virksomhed op sammen og flytte ud af byen, men dagene og al vores tid gik med at passe jobs og børn.

En dag besluttede parret at gøre alvor af drømmen om at flytte, da en mulighed viste sig på Bornholm.

– Efter lidt research blev vi enige om at leje et hus i Svaneke, for at se om ølivet kunne fungere for os. Det kunne det, fortæller Stine Godt, og efter et halvt år købte parret et gammelt bindingsværkshus midt i byen, med et lille værksted i.

Siden er det gået stærkt. I 2021 blev Stine Godt optaget med egne tekstile værker på Arts & Crafts udstillingen på Grønbechs Gaard, og Thomas Godt arbejder i dag som specialist ved Kunstakademiets Designskoles afdeling i Nexø og adjunkt ved Copenhagen Business Academy med speciale i innovation og entreprenørskab.

Sparrer med syv væverlaug

Godts møbelstekstiler er inspireret af olmerdug, som blev brugt til møbler og sengelinned i 1700- og 1800-tallet. På den store gulvvæv i værkstedet i Storegade skabes designs med særlig struktur, former og farver i kraftig møbeluld og smukke mønstre.

Når der skal udvikles strik design er Stine ikke i tvivl om yndlingsmaterialet:

– Jeg arbejder med lokal bornholmsk merinould – uldens svar på silke – i mine håndstrikkede designs, siger hun.

Inspirationen til både væv og strik finder hun i den bornholmske natur og rundtomkring på de gamle gårde, hvor der stadig findes spor af den bornholmske kulturhistoriske arv. Samtidig har hun fået god faglig sparring fra medlemmerne i de syv aktive væverlaug, der stadig findes på Bornholm.

Det er ikke tanken, at al produktion skal foregå i vævestuen i Svaneke. Stine Godt fortalte tidligere på måneden i et interview i Alt for Damerne, at hun arbejder på at få lagt produktionen ud. Trøjerne skal efter planen fremstilles på en fabrik i Østersøområdet eller andetsteds i Danmark for at undgå lange transporter, samt hylde det gode håndværk, der også findes på de gamle fabrikker hér.

Man kan besøge Stine Godt i hendes vævestue under Bornholm Craft Weeks.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag: Timeprisproduktet, Det Frie Valg, er denne dag 67 procent billigere end kvartalsprisproduktet, Det Enkle Valg. Overvejer du at skifte, så tøv ikke med at ringe 56 90 00 00 og få en kvalificeret elsnak. Opdateret 00.14. Næste opdatering 13.14.

Bornholms energi og forsyning