En diagnose blev forløsende for Laura – nu laver hun blomster af papir

En diagnose blev forløsende for Laura – nu laver hun blomster af papir
DAGENS NAVN | ABONNENT | 8. DEC 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
8. DEC 2022 • 05:30

Man ser ikke med det samme, at blomsterne ikke er ægte, men det er altså nogen, 34-årige Laura Høgh Finne selv har lavet. Hun fik for halvandet år siden diagnosen adhd, og siden da er mange ting faldet på plads.


Hvor længe har du lavet dine blomster?

– Jeg har lavet blomster af papir i et halvt års tid, så det er ret nyt. Jeg skulle egentlig lave en uro til min mindste datter, og så havde jeg set nogle blomster, jeg ville prøve at lave, og så købte jeg et sæt til det. Da jeg så kom i gang med det, så var det bare helt vildt rart at lave det, og så fortsatte jeg bare.

– Jeg har altid været meget kreativ og lavet alt muligt forskelligt. Fotograferet, syet, malet, tegnet - hele tiden den der søgen efter at lave noget med hænderne. Da jeg så fandt det her, så var det bare sådan - der var den! Nu laver jeg små vekslende opgaver, så det føles ikke som om, jeg hele tiden laver det samme. Jeg maler baggrunde, skriver på instagram, tager billeder af blomsterne. Jeg kan kombinere mange ting. Det roder heller ikke så meget som, hvis man syer for eksempel - så er der stof ud over det hele. Og så er det bare fedt, at der er nogen, der har vist interesse for det.

 

Hvorfor begyndte du at lave blomster, når du er uddannet kok?

– For halvandet år siden blev udredt for ADHD og blev diagnosticeret med det, mens jeg var på barsel, og det løsnede op for en følelse jeg tidligere har haft af at være begrænset. Som om der har været lagt låg på mig. Da jeg blev udredt og begyndte at få medicin, så var det som om, jeg begyndte at blomstre. Og så begyndte jeg at omfavne nogle af de ting i mig, jeg ikke altid har været så god til - at jeg eksempelvis godt kan lide pæne ting og kan pigeting.

– Det var som om, det pludselig var okay at kunne lide blomster og pæne ting, selvom jeg selv er et rodehoved og måske ikke altid har følt, at jeg er så god til at være kvinde og holde tingene pæne.

– Og så er blomster bare fantastiske. Når man begynder at gå ude i naturen og kigge, så er blomster uperfekte, men de er stadig flotte, og det er også noget af det, jeg prøver at overføre til mine blomster - det rå og uperfekte. Jeg farver selv, så det bliver uperfekt, men man skal tæt på, for at kunne se, at der er en masse små fejl.

 

Hvardan var det at få diagnosen?

– Det har været en kæmpe forløsning! Pludselig var der nogen, der kunne fortælle mig, hvorfor alting var så svært, og hvorfor jeg ikke var ligesom alle de andre og ikke kunne tage min opvask. Der var ligesom en ubalance - jeg ville gerne alt muligt, som jeg ikke kunne.

– Så fandt jeg ud af, at jeg kan faktisk ikke alle de samme ting som andre, men jeg kan nogle helt andre ting. Jeg er virkelig kreativ, når jeg har mit hyperfokus, som det hedder, men så kan jeg til gengæld ikke finde ud af helt normale ting, som at tage opvasken. Jeg har på en måde skullet lære mig selv at kende igen og finde ud af, hvad jeg er god til - og det er eksempelvis at lave blomster.

– Det er ikke fordi man ikke koncentrere sig, når man har adhd, man kan bare ikke styre sin koncentration. Når jeg sidder og arbejder med hænderne finder jeg ro, og det er som om, verden forsvinder. Der bliver ryddet op indeni, og det er som terapi. Så er jeg beskæftiget med hænderne, og min indre uro kommer ud, når jeg sidder med papiret.

 

Hvordan blev det til Kuntildig?

– Min svigermor arbejder på Grønbechs Gård, og så havde hun taget nogle blomster med derhen og vist dem til hende, der styrer det derude, og hun synes, de var mega flotte og ville måske gerne købe nogen. Så kom jeg forbi med nogle blomster, og så ville hun gerne sælge dem i sin butik. Jeg har ikke tænkt så meget over det. Det er bare sket.

– Nogle gange har jeg skrevet til et marked for at få en stand, og andre gange er der folk, der spørger mig om jeg vil være med.

 

Hvordan føles det at have et CVR-nummer?

– Det er virkelig fedt, at der er noget interesse, for jeg har altid lavet ting, men aldrig turdet vise det frem før. Man kommer ligesom ud af sin skal, og det er egentlig meget naturligt, men også vanvittigt på samme tid.

– Jeg har altid gerne villet prøvet at komme ud med det, jeg laver. Så det er dejligt at have et cvr-nummer, men man binder sig pludselig til noget. Så har man på en eller anden måde comitted sig til, at det er det, man laver, hvor tidligere har jeg måske droppet noget efter 14 dage. Når man opretter cvr-nummer, så skal man sige, hvad man laver, og så er man ligesom låst fast på en branchekode.

 

Hvordan går det med projektet?

– Det gik over al forventning på Høstmarked, og så har det været lidt stille siden. Nu skal jeg lidt rundt på øen de næste par uger blandt andet til noget pop-up i en brillebutik i Nexø og på julemarkeder. Og så har jeg lige sat en webshop op. Men jeg vil gerne lave større opgaver til virksomheder og butiksvinduer, hvor det er mere end bare en enkelt blomst, og hvor der er noget tyngde i - hvor det er lidt større.

– Det er også meget hyggeligt at sælge en enkelt blomst, men jeg vil hellere sælge 30 til den samme. Jeg vil i gang med at opsøge virksomheder efter jul og alle der her julemarkeder. Det løber ikke rundt. Det er nærmest terapi at lave de her blomster.

Laura Høgh Finne

34 år, og oprindeligt fra Roskilde.

Hun har boet i Rønne i syv år.

Har en mand og to børn på seks og to år.

Uddannet kok, men laver nu blomster af papir under navnet Kuntildig.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 27-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag: Det variable timepris-produkt er denne tirsdag i gennemsnit 17% billigere end det kvartalsfastsatte produkt. Tørretumblertesten afslører, at du sparer yderligere 4,41 kr. ved at tørre dit tøj kl. 23 i stedet for kl. 18. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning