Else Merete i en opdateret version

Else Merete i en opdateret version
Else Merete Knoop har en udfordring, når hun og Hans Christian Olsen skal flytte – hvad skal hun gøre med de mange bøger? Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 20. FEB 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. FEB 2024 • 05:30

Tidligere kommunalbestyrelsesmedlem Else Merete Knoop fylder 70 og mener, at der er behov for at tale alderdommen op.

Else Merete Knoop har taget en frisk rød trøje på. Den illustrerer ganske godt, at det tidligere kommunalbestyrelsesmedlem fortsat er frisk og lige så farverig, som dengang hun tog ud og underholdt som en af de tre bornholmske bakkesangerinder eller lavede revy i Knudsker.

– Man skal ikke blive deprimeret over at blive 70, siger Else Merete Knoop da også nogle få dage inden 70 års fødselsdagen onsdag den 21. februar.

– Jeg synes, at jeg bliver opdateret til 7.0 versionen. Man skal hele tiden opdateres som menneske og samfundsborger. Jeg holder mig i gang både fysisk og mentalt. Jeg har optrappet min motion – ellers tror jeg ikke, at jeg havde været så frisk i dag. Jeg går ind for livslang læring. Jeg er stadigvæk nysgerrig og følger med i hvad der foregår og læser meget. Jeg synes, det er spændende at møde andre mennesker og blive inspireret. Det tror jeg holder en i gang, siger Else Merete Knoop.

Hun mener, at der er brug for, at mange får et andet og mere positivt syn på ældre:

– Jeg er ked af, at der er så meget ældremobning. Jeg er sikker på, at mange vil sige: "Nu er hun blevet 70, så kan vi ikke bruge hende i politik eller andre steder".

– Det ene er, at vi er forskellige. Nogle er gamle, når de er 50. Andre er først gamle, når de er 90. Noget andet er, at vi er "yngre" i dag end vores bedsteforældre var. Jeg møder jo rigtig mange friske 70-årige, der er med til at holde gang i foreninger og aktiviteter på Bornholm, siger Else Merete Knoop.

Synkealderen

– Jeg læste en artikel om en, der sagde, at hun var kommet i synkealderen, fordi man synker sammen, når man bliver ældre.

– Vi bliver langsomt mindre. Vi føler os måske mindre som mennesker og har ikke behov for at puste os op, men vi synes, at himlen bliver større, og der er måske et andet syn på tilværelsen. Der kan være noget godt ved at ældes langsomt over mange år, og at det kan bruges samfundsmæssigt og i særdeleshed i familierne.

– Og hvordan var det lige i det gamle Grækenland og Rom? Der havde man senatet, hvor de modne i min alder sad og vejledte de yngre. I dag kan man ikke være ung nok, før man bliver politiker. Men hvad med alle dem, der har livserfaring?

– Medierne og vi selv skal tale alderdommen op som en periode, hvor mange har ressourcer og ikke er bundet af et arbejdsliv. Så de kan sagtens udfylde en masse roller, som vi har brug for. Det ser vi også på Bornholm, hvor mange ældre er aktive.

– Jeg er ikke spor ked af det, men jeg er også heldig, at jeg ikke fejler noget alvorligt. Der er mange glæder. Det kan være, der bliver råd til at rejse mere, og jeg skal jo også holde en dejlig fest med alle dem, jeg holder af, siger 70 års fødselaren.

Med i fire bestyrelser

Else Merete Knoop gik i 2016 på pension efter 39 år som lærer på de tre folkeskoler i Rønne:

– Jeg var 62 og havde egenlig tænkt, at jeg ville arbejde længere. Men skolereformen gjorde mig mindre glad ved at være lærer. Jeg havde så mange andre interesser. Jeg stod med chance for at blive valgt ind i kommunalbestyrelsen, og jeg besluttede mig for at gøre mere ved arbejdet i de foreninger, jeg er med i, siger hun.

Else Merete Knoop er med i fire bestyrelser – i Foreningen Norden, Europabevægelsen, LOF Bornholm og Røde Kors Bornholm.

– Det spændende er at være med til at gøre en forskel. Jeg er meget optaget af, at vi er på vej fra velfærdsstaten til velfærdssamfundet, hvor det civile samfund kommer til at betyde mere. Vi har bygget en velfærdsstat op, men der er ikke penge i det offentlige til at opfylde alle de behov, vi har i dag. Så bliver man nødt til at lave et samarbejde med det civile samfund – som for eksempel oplysningsforbund, hjælpeorganisationer som Røde Kors, Ældre Sagen og andre, som går ind og supplerer samfundets ydelser. Når de ældre sidder og er ensomme, kan det civile samfund gå ind og sørge for noget samvær. Det tror jeg vi kommer til at se i et øget omfang, siger hun.

Else Merete Knoop nævner som eksempel Røde Kors patientstøtterne, som hun er aktivitetsleder for:

– Det er en gruppe, som går rundt og snakker med patienterne på hospitalet og går lidt til hånde. Det sker i et samarbejde med hospitalet. Det er nogle dejlige mennesker at være sammen med. Man bliver i godt humør, og vi synger faktisk også nogle gange på hospitalet.

Frustrerende oplevelse

Else Merete Knoop har haft mange år i bornholmsk politik som repræsentant for Venstre. Hun sad senest i kommunalbestyrelsen frem til udgangen af 2021, men opnåede ikke genvalg, da valget resulterede i en øretæve til partiet.

– Jeg synes, at vi blev nedgjort i valgkampen og ikke kom nok til orde med, hvad vi ville med kommunen. Det var lidt frustrerende at opleve for mig.

– Det har heller ikke været sjov at se, hvordan det har udviklet sig siden med de økonomiske vanskeligheder, Bornholm har i dag, siger hun.

Else Merete Knoop har ikke nogen tillidsposter i Venstre i dag, men kommer fortsat til møder i partiet, og hun oplever, at Venstre er ved at rejse sig igen i en periode, hvor man er uden repræsentation i kommunalbestyrelsen.

Kommer du med på stemmesedlen til næste valg?

– Det ved jeg ikke endnu. Nej, det tror jeg ikke. Det er spændende, at Frederik Tolstrup har stillet sig i spidsen, og jeg synes, at vores nye formand, Michael Hornshøj, går til den. Jeg synes, at mange bestyrelsesmedlemmer er aktive og gør et godt arbejde.

– Så jeg ser bestemt positivt på fremtiden, siger hun.

Tid til at flytte

70 år er en mærkedag og en ny nærmer sig, når Else Merete Knoop og hendes mand, Hans Christian Olsen, efter 30 år til foråret flytter fra ejendommen Åvang på Stavelund i Knudsker.

– Vi har været glade for at bo her. Det er et skønt sted med syv tønder land. Vi er tæt på Rønne, og man kan cykle til alting. Men når vi bliver ældre, skal vi ikke have så meget at holde. Vi har et sommerhus i Stampen, som vi flytter ind i. Det er et skønt sted, og det har været vores drøm at flytte derud. Så må vi se, om det bliver det blivende sted for os, slutter Else Merete Knoop.

 

Else Merete Knoop

Født i Holbæk. Flyttede til Bornholm som seks-årig, da hendes far, Richard Knoop, blev læge på infirmeriet på Almegårds Kaserne og senere praktiserende læge i Klemensker.

Student fra Bornholms Amtsgymnasium 1973, uddannet lærer fra Holbæk Seminarium 1977, lærer på rønneskolerne 1977-2016.

Medlem af Rønne Byråd 1990-2002 og Bornholms Kommunalbestyrelse 2018-2021.

Gift med Hans Christian Olsen (tidligere skovfoged i kommunen).

Har tre børn og fire børnebørn.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT