Eder kom til Bornholm fra Brasilien som 17-årig: 'I starten var det svært med sproget og klimaet'

Eder kom til Bornholm fra Brasilien som 17-årig: 'I starten var det svært med sproget og klimaet'
Eder Rodrigues De Oliveira. Foto: Torben Østergaard Møller
DAGENS NAVN | AAKIRKEBY | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 20:00
DAGENS NAVN | AAKIRKEBY | ABONNENT
26. SEP 2021 • 20:00

Eder Rodrigues De Oliveira er født og opvokset i Brasilien, men kom til Bornholm som 17-årig, hvor han efter en svær start uddannede sig til gulvlægger.

Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er født i Sao Paolo i Brasilien, hvor vi boede de første fem-seks år af mit liv. Derefter flyttede vi til Rio Verde i det centrale Brasilien.

Hvordan er du havnet på Bornholm?

– Min stedfar er bornholmer. Han har været rejsemontør, så han var udsendt til Brasilien, hvor han mødte min mor til en fest i 2006, tror jeg, det var. De blev glade for hinanden og begyndte at skrive sammen, og så blev de kærester, og det gik der et par år med, inden de besluttede at gifte sig. Og så var spørgsmålet, om min stedfar skulle flytte til Brasilien, eller min mor, min lillesøster og jeg skulle flytte hertil.

Og det blev så til Bornholm?

– Ja, vi skulle prøve at se, om det var noget for os, så i april 2008 kom vi så til Allinge. Da var min søster, Jessica, 12 år, og jeg var 17.

Hvordan gik det så?

– I starten var det selvfølgelig lidt svært. Både på grund af klimaet og sproget. Vi kunne ikke tale hverken dansk eller engelsk, så vi kunne ikke have en samtale med nogen. Men min stedfar talte udmærket portugisisk, så ham kunne vi tale med, men han var den eneste.

Hvad gjorde I så?

– Lige efter sommerferien, i august, begyndte min søster i en modtageklasse i Nexø, hvor børn under 18 kunne gå for at lære dansk. Min stedfar troede, at jeg var for gammel, så jeg gik bare derhjemme. Jeg prøvede at lære dansk ved hjælp af en cd, min far havde købt til mig.

Hvordan havde du det, det må have været svært?

– Ja, jeg var jo teenager og havde venner i Brasilien, så jeg ville bare tilbage igen, haha. Jeg sagde det hele tiden til min mor, men hun sagde, at jeg var mindreårig, og hvordan skulle jeg klare mig? Men min søster begyndte jo at lære dansk, og i oktober talte hun med sin lærer og nævnte helt tilfældigt mig og fortalte, at jeg gik derhjemme. Og så spurgte læreren: Jamen, hvorfor starter han ikke her? Og så ringede skolen til min stedfar og forklarede, at jeg var velkommen, og så begyndte jeg også i klassen. Så begyndte det at gå lidt bedre, fordi jeg havde noget at lave hver dag og begyndte at få nogle venner.

Fik du en rigtig skolegang på et tidspunkt?

– Jeg kunne kun blive i klassen til sommerferien, fordi jeg i maj fyldte 18. Så var der snak om, at jeg skulle begynde i sprogskole i Rønne, men de mente, at jeg var blevet for god til dansk til det, så jeg tog i stedet 9. og 10. klasse på VUC.

Hvad bagefter?

– Så begyndte jeg at arbejde. På pizzeria i Aakirkeby, på Sams Corner i Rønne, som Café Munter hed dengang, og på Allinge Havnegrill, hvor jeg blev i seks år. Men så blev jeg træt af at arbejde så meget om sommeren og tænkte, at jeg ville tage en uddannelse. Jeg kom på erhvervsskolen og ville uddanne mig til tømrer, men kunne ikke få en lærerplads efter grundforløbet, men så hørte jeg, at Garant søgte en gulvlæggerlærling. Det vidste jeg slet ikke, der var noget, der hed, haha, men jeg undersøgte lidt om det, og kom jeg til samtale og gik i lære i tre år.

Og blev glad for det?

– Ja, det blev jeg glad for. Jeg blev færdiguddannet i september sidste år.

Hvad så nu, ville du gerne flytte tilbage Brasilien?

– Nej, det har jeg ingen planer om. Jeg vil gerne besøge familien på ferier og så videre, men jeg vil helst blive boende på Bornholm.

 


Eder Rodrigues De Oliveira

30 år og arbejder som gulvlægger hos Garant.

Han bor i Aakirkeby med sin kæreste, som han har været sammen med i 12 år, og deres fælles søn på seks måneder.