Dødsfald: Rosa var gudhjembo i hele sit lange liv

Dødsfald: Rosa var gudhjembo i hele sit lange liv
Rosa Mariane Burgedahl blev 96 år. Privatfoto
NEKROLOG | GUDHJEM | ABONNENT | 24. JAN 2023 • 07:55
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | GUDHJEM | ABONNENT
24. JAN 2023 • 07:55

Rosa Mariane Burgedahl, der blev 96 år, efterlader sig 29 direkte efterkommere.

 

Rosa Mariane Burgedahl, Gudhjem, er død. Hun blev 96 år.

Rosa Burgedahl boede i Gudhjem-Melsted-området i hele sit liv. Hun voksede op på Gudhjem Havn, hvor hendes far var dampskibsinspektør i den ejendom, hvor havnebaren Provianten ligger i dag.

Hun blev som 22-årig gift med Svend Burgedahl. De to dannede et driftigt par med Rosa Burgedahl som medhjælpende hustru, der blandt andet klarede regnskaberne. De drev ismejeri og et cementstøberi, hvor entreprenørfirmaet Jens Møller Gudhjem i dag ligger. De havde i en periode også øldepot.

Svend Burgedahl døde allerede i 1981.

Bed and breakfast

– På det tidspunkt var mine yngre søskende stadigvæk hjemmeboende. Mor boede i Melsted og lejede små lejligheder og værelser ud til turister. Hun lavede morgenmad til turisterne og drev det, vi i dag kalder bed and breakfast. Hun klarede sig fint, fortæller datteren Anzi Burgedahl.

Rosa Burgedahl flyttede senere ind i en lejlighed i Gudhjem og klarede sig selv til det sidste.

– Hun har en rigtig stor familie, som holdt meget af hende og elskede at besøge hende. Vi fire børn bor allesammen i Gudhjem-Melsted, så vi har været omkring hende, siger Anzi Burgedahl.

Kørte bil til hun var 92

Rosa Burgedahl var aktiv højt op i alderen. Hun havde sin omgangskreds, ud over familien, og havde i hele sit liv evnen til at stifte nye bekendtskaber.

– Hun kørte bil, til hun var 92 år, og hun elskede at køre ture med sine veninder. Hun var meget social, og hun tog sig af mange, ud over sin store familie, fortæller Anzi Burgedahl.

Rosa Burgedahl efterlader sig 29 direkte efterkommere – fire børn, 13 børnebørn og 12 oldebørn.

– Hun har haft et beundringsværdigt liv, og det bliver et savn for alle os ikke at have hende mere, siger Anzi Burgedahl.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?