Dødsfald: Han var fjerde generation slagtermester

Dødsfald: Han var fjerde generation slagtermester
Slagtermester Hans Jørgen Jørgensen var en iværksætter. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. DEC 2022 • 15:30

Hans Jørgen Jørgensen var en iværksætter, og slagtertraditionen videreføres af femte generation.


Tidligere slagtermester Hans Jørgen Jørgensen, Tejn, er død efter længere tids sygdom. Han blev 79 år.

Hans Jørgen Jørgensen var fjerde generation slagtermester i en række, som går helt tilbage til 1864, hvor Ditlev Jørgensen grundlagde sin virksomhed på Fyn. Det var tredje generation, Richard Jørgensen, der bragte familien til Bornholm, og i 1934 åbnede Emmy og Richard Jørgensen slagterforretning i Sandvig.

Hans Jørgen Jørgensen blev født i 1943. Han kom i lære hos slagtermester Riddersborg i Rønne, var i marinen, inden han vendte hjem til Sandvig og åbnede sin egen slagterforretning.

Det blev et supermarked

– Min far og min farfar havde i en kort periode hver sin forretning i Sandvig. Det lyder helt fjollet i dag, men dengang var der i Sandvig tre slagterforretninger og tre bagere, fortæller femte generation i slagterdynastiet, Richard Jørgensen, der i dag viderefører traditionen i spidsen for Bornholmerslagteren i Aakirkeby.

– Min far var iværksætter og erhvervsmand. Hans slagterforretning udviklede sig hurtigt med en grossistafdeling, der leverede til alle hoteller og restauranter i Sandvig og Allinge i første omgang. Der kom en bagerafdeling og konserves.

– Til sidst var det et supermarked med en bagerafdeling og en slagterafdeling i butikken – faktisk som en af de første i Danmark, hvor alle store supermarkeder i dag har slagter og bager. Han var foregangsmand på det område, siger Richard Jørgensen.

Catering i Tejn

– Min far og jeg arbejdede sammen i mange år. Vi flyttede cateringvirksomheden (Bornholms Kød og Catering) til Tejn og beholdt detailbutikken i Sandvig, og så gik det stærkt derfra i mange år. Vi var om sommeren over 100 medarbejdere.

Hans Jørgen Jørgensen fortsatte med at arbejde til 2010.

– Vi åbnede Bornholmerslagteren – i det gamle Håndværksslagterens lokaler i Aakirkeby – med udgangspunkt i de gamle opskrifter, vi har haft igennem fem generationer. Vi producerer i min fars ånd med bornholmske råvarer. Min far var med til at udvikle virksomheden, som den er i dag. Han så potentiale i at producere vores pålæg, som udviklede et stort salg i blandt andet Salling Group.

Fra frisørsalon til slagterbutik

Hans Jørgen Jørgensen blev gift med Inge Jørgensen i 1966.

– Mor var lige nået at blive uddannet frisør, og så blev hun trukket med ind i slagterforretningen, og som hun selv har fortalt om det, stod hun dagen efter og skar svinelever, hvilket var grænseoverskridende for hende. Hun var lige siden en del af virksomheden og arbejdede i forretningen, fortæller Richard Jørgensen.

Richard Jørgensen beskriver sin far som en meget ihærdig mand, hvor det var virksomheden og familien, der fyldte det meste.

– Han var en mand, jeg så op til. Der var en enorm respekt om det, han foretog sig. Han var nøjsom og stillede ikke de store krav til sit eget liv. Han var tilfreds med det, han havde. Han var et stort naturmenneske, og han dyrkede jagt og fiskeri. Det blev der mere tid til, da vi to brødre fløj fra reden. Det var ude i naturen, at han koblede af.

Inge og Hans Jørgen Jørgensen boede i mange år i Sandvig. Senere flyttede de til Tejn.

Hans Jørgen Jørgensen efterlader sig hustruen Inge, sønnerne Richard og Henrik, ni børnebørn og fire oldebørn.