Dødsfald: Han blev udlært bager, men prøvede meget andet i et langt liv

Dødsfald: Han blev udlært bager, men prøvede meget andet i et langt liv
Frede Vang. Privatfoto
NEKROLOG | NEXØ | ABONNENT | 22. JAN 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | NEXØ | ABONNENT
22. JAN 2022 • 07:30

Frede Vang, der i 20 år drev BP-tankstationen i Snogebæk, er død, 87 år gammel.


Frede Vang, der boede i Nexø, er død, 87 år gammel.

Frede Vang voksede op på et husmandssted på Bossevej i Vestermarie – som den ældste med syv yngre søskende og skolegang hver anden dag i Vestermarie Kirkeskole.

– Far kom som 14-årig i lære som bager. Det var ikke fars ønske at skulle være bager. Han blev udlært som 18-årig, men har aldrig arbejdet som svend. Hans interesse var kontor og handel, og han læste engelsk på brevkursus for at blive optaget på handelsskolen. Han havde efter sin handelseksamen forskellige job, inden han kom til bilforhandler Ferdinand Jørgensen, og der er ingen tvivl om, at det var stort for ham. Han blev hurtigt bestyrer dengang man åbnede nexøafdelingen i 1960, fortæller Frede Vangs sønner, Flemming og Henrik Vang.

Ramt af øjensygdom

Frede Vang og hans hustru Bessie overtog i 1977 BP-tankstationen i Snogebæk:

– Det var dengang, hvor det var to benzinstandere og en olietønde med et drejehjul. Der var service med benzinpåfyldning, vinduesvask og det hele. Der var ikke noget mersalg ud over lidt bilvoks, motorolie og den slags. Vores forældre fik bygget det op til et minimarked.

– Far blev ramt af en virus på øjet og var igennem to hornhindetransplantationer. Det kom til at betyde, at han kun havde synet på et øje, men det var dårligt, og det var medvirkende årsag til, at han stoppede og solgte tankstationen til brugsen, fortæller sønnerne.

Tankstationen i Hovedgaden i Snogebæk eksisterer stadig, nu i form af en F24 selvbetjeningstank.

Frede Vang sluttede sit arbejdsliv som "gårdskarl" i Snogebæk Brugs, og han var havemand for mange i Snogebæk. Netop have og blomster var en stor interesse, som han dyrkede lige til det sidste i form af en frodig altan i lejligheden i Nexø.

Sportsinteresseret

Frede Vang dyrkede som ung meget sport i Vestermarie og Aakirkeby, både gymnastik, håndbold og brydning.

Han blev senere leder i Nexø Boldklub og rejste med som holdleder, dengang klubben havde et hold i danmarksserien. Han var i en periode kasserer i Bornholms Boldspil Union og var engageret i flere bestyrelser. Men alle de tillidshverv lagde han fra sig, da han købte tankstationen.

Hustruen Bessie var Frede Vangs helt store kærlighed og en gensidig støtte. De mødtes til en gymnastikopvisning og blev gift i 1955. De nåede at få 58 år sammen, inden Bessie døde i 2013.

– Far fandt stor glæde i at læse på trods af synshandicap. Han læste ved hjælp af en læseskærm tykke historiske bøger, og han havde en utrolig hukommelse, til glæde for mange. De seneste år var præget af sygdom, men trods sit synshandicap og forskellige skavanker klarede han sig selv indtil for en måned siden. Far var et ordentligt og betænksomt menneske med stor respekt for andre, siger sønnerne.

Frede Vang efterlader sig to sønner, Flemming og Henrik, og deres familier.