Charlotte går forrest for at undgå at Rønne bliver ét skoledistrikt

Charlotte går forrest for at undgå at Rønne bliver ét skoledistrikt
Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
18. SEP 2023 • 05:30

Charlotte Koopmann Johansen gik med ét slag fra at være en ubemærket jurist i Skattestyrelsen til at være et af de mest travle mennesker på Bornholm. Som formand for skolebestyrelsen på Søndermarksskolen har hun fået en central rolle i forældrenes protester mod at gøre Rønne til ét stort skoledistrikt. Sagen om skoledistriktet fylder hele tiden, også når hun skal sove.

Skolebestyrelserne på Åvangsskolen og Søndermarksskolen er nu få dage inde i protesterne mod at gøre Rønne til ét stort skoledistrikt. Hvad er status lige nu?

– Status er, at vi oplever mere og mere opbakning, og at underskrifterne vælter mere og mere ind. Lige nu (fredag middag, red.) var vi oppe på 876 underskrifter. For os går det den rigtige vej. Jeg håber, at det gør det samme for politikerne.

Har du været i kontakt med nogle af kommunalpolitikerne?

– Nej, det har jeg ikke. Vi skrev rundt til alle i kommunalbestyrelsen og inviterede dem med til vores happening, da vi stillede børnesko foran byrådssalen. Der kom så ikke nogen, men vi har da fået svar fra nogle af dem, blandt andre Jacob Trøst, der skrev, at han desværre ikke kunne deltage, fordi han var i København.

– Vi håber da, at vi kan få politikerne i tale. Vi vil for eksempel gerne kunne samle forældre og politikere i et forum, hvor vi kan få lejlighed til at stille dem spørgsmål om konsekvenserne af at gøre Rønne til ét skoledistrikt. Som vi ser det, besluttede man det her uden at kende konsekvenserne ude i de enkelte klasser.

Hvor meget tid bruger du lige nu på sagen om skoledistriktet?

– Ud over at det også fylder, når jeg sover, er mit hoved optaget af det hele tiden. Ved siden af er der selvfølgelig et fuldtidsarbejde, der skal passes, og der er også mand og to børn.

– Min telefon er rødglødende hele tiden, så der bliver brugt rigtig meget energi på den her sag. Sådan har det været lige siden budgettet kom.

– Jeg havde ikke set det komme, at Rønne kunne blive ét skoledistrikt. Spareforslaget om at gøre hele Bornholm til ét distrikt, så eleverne kunne rykkes rundt mellem alle skolerne, så jeg som for indgribende. Så mentalt havde jeg skudt det til hjørne som urealistisk, da de så i stedet ville gøre Rønne til ét skoledistrikt.

Hvordan er stemningen på skolen påvirket af situationen?

– Nu taler jeg ikke voldsomt meget med folk, når jeg er på vej til og fra skole med mit barn. Men dem, der stopper mig, fortæller, at de er glade for den indsats, som vi gør.

– Vi har faktisk ikke tid til at gøre det her, så vi mærker absolut opbakning. Men jeg mærker også en nervøsitet for, hvad der vil ske med skolen og med vores børn, hvis det her ikke bliver afværget.

Hvad vil I gøre i tiden frem til torsdag, hvor budgettet skal førstebehandles?

– Vi vil slå ring om skolerne. Det kan blive en menneskering, men det kan også blive noget symbolsk. Folk har jo også et arbejde at passe. Der kommer også til at ske noget på tirsdag. Og på torsdag sender vi børnene i skole med små tegnede hjerter på kinderne.

– På onsdag holder Åvangsskolen åbent hus for nye forældre, og der ved jeg, at skolebestyrelsen også vil møde op og fortælle om de konsekvenser, som vi ser af ét skoledistrikt. På Søndermarksskolen holder vi åbent hus den 28. september, og der vil vi selvfølgelig gøre det samme.

– Ved førstebehandlingen af budgettet vil vi selvfølgelig møde op på Landemærket og prøve at komme i dialog med politikerne. Vi kommer også til at være der i pausen.

 

Hvilke konsekvenser hører du, at forældre overvejer, hvis Rønne bliver ét skoledistrikt?

– Jeg har hørt om nogle, der allerede har talt med Rønne Privatskole. Jeg har også hørt om nogle, der tidligere har fået tilbudt en plads på Rønne Privatskole, men sagde nej tak og nu genovervejer. Nogle skynder sig at skrive deres børn op i en privatskole, selvom det måske er for sent. Men det gør de også i lyset af uvisheden om, hvornår der næste gang bliver sparet på børnene.

 

Hvad vil I gøre, hvis beslutningen om at skabe ét skoledistrikt ikke bliver omgjort?

– Så må vi tage den derfra. Nu har jeg selv en datter i 1. klasse, og hendes årgang bliver helt sikkert ramt, hvis det her går igennem.

– Hvis det går igennem, vil vi som skolebestyrelse selvfølgelig også have et ansvar for at være med til at finde de bedst mulige løsninger. I så fald slutter arbejdet ikke, når budgettet bliver andenbehandlet den 12. oktober. Men det må vi i så fald tage til den tid.

Charlotte Koopmann Johansen

37 år, formand for skolebestyrelsen på Søndermarksskolen.

Uddannet jurist.

Juridisk sagsbehandler i Skattestyrelsen.

Vokset op i Glostrup.

Samboende med bornholmsk kæreste, mor til to børn på 7 og 4 år.

Bor i Rønne.