Bryghus-direktør fylder 60: Jeg kan godt lide at være meget tæt på produktet

Bryghus-direktør fylder 60: Jeg kan godt lide at være meget tæt på produktet
Steen Jespersen, administrerende direktør i Svaneke Bryghus, fylder 60 år fredag den 7. oktober. Foto: Jacob Jepsen
Torsdag 6. oktober 2022 • 05:30
Torsdag 6. oktober 2022 • 05:30

Steen Jespersen, administrerende direktør i Svaneke Bryghus, er tilbage i det miljø, han elsker mest: En mellemstor virksomhed med bæredygtigheden i højsædet. Fredag fylder den tidligere Carlsberg-chef 60.


Steen Jespersen, administrerende direktør på Svaneke Bryggeri, fylder 60 år fredag den 7. oktober.

Steen Jespersen er født og opvokset i Odense, i det han selv betegner som et borgerligt hjem. Faren var ingeniør, mens moderen arbejdede i administrationen på Odense Sygehus. I dag bor han i Virum med hustruen Jette, som er lærer i Hillerød. Sammen har de to piger, Clara på 23, som læser jura, og Sofia, 17, som stadig er hjemmeboende og går på Niels Brock.

Da Steen Jespersen i 2018 overtog posten som administrerende direktør på Svaneke Bryghus efter Daniel Barslund, havde han en lang karriere bag sig i blandt andet De Forenede Bryggerier, Coca Cola Tapperierne, telekommunikationsselskabet Sonofon og Stryhns Leverpostej.

En elevplads i De Forenede Bryggerier blev for 40 år siden startskuddet til en 20 år lang karriere i det, der i dag hedder Carlsberg A/S. Steen Jespersen blev som led i sin uddannelse udstationeret i udlandet, læste HD og sad først i en international division og derefter i den nationale afdeling i Hellerup.

Stillingsbetegnelserne blev tungere som årene gik, og Steen Jespersen nåede både at have produktchef, salgschef og underdirektør på visitkortet, mens han var hos Carlsberg. Som 41-årig røg Steen Jespersen helt til tops, da han blev administrerende direktør i telekommunikationsselskabet Sonofon. Senere indtog han topposten hos det familieejede firma Stryhns Leverpostej, som blev solgt til en norsk fødevarekoncern for et rekordhøjt beløb.

– Jeg tror ikke, der er en leverpostejfabrik, der nogensinde er blevet solgt så godt. Der er heller ikke så mange, der bliver solgt, siger Steen Jespersen og slår en latter op.

Foretrækker en mindre virksomhed

Steen Jespersen nåede også at være administrerende direktør i mejeriet Øllingegaard i knapt syv år, hvor han endnu engang endte med at sælge sig selv ud af direktørstolen. Efter syv år blev Øllingegaard solgt til Naturmælk, og Steen Jespersen stod uden arbejde. Men årene på mejeriet gjorde ham klogere, og i dag foretrækker han at arbejde i mindre virksomheder, gerne i fødevareproducerende, med en bæredygtig profil.

– Det er meget spændende at arbejde i store firmaer, men man er en lille brik i et meget stort system, hvor der kører en masse interne processer, og hvor der også er forholdsvis meget intern politik, positionering og forskellige personlige interesser, siger han.

Under finanskrisen arbejdede Steen Jespersen som konsulent og professionelt bestyrelsesmedlem. I den periode kom han ind i repræsentantskabet for Dansk Markedsføring, hvor han også har siddet i bestyrelsen.

– Og så kiggede jeg lidt på at læse til lærer på merit. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, jeg ville have tålmodighed til det, sådan som folkeskolen ser ud i dag. Men jeg synes, det er rigtig sjovt at undervise voksne, som jeg blandt andet gjorde med salgskonsulenterne på Carlsberg.

I 2018 kaldte et lille bryggeri på Bornholm på Steen Jespersen. Det har den snart 60-årige CEO i Svaneke Bryghus ikke fortrudt.

– Der er to ting, der er fælles for Svaneke Bryghus og et mejeri som Øllingegaard. De sætter økologi, høj kvalitet, gode råvarer og smag højt, og det er noget, jeg sætter meget pris på, men som jeg kom væk fra, mens jeg var på Carlsberg i takt med, at bryggerierne blev lukket ned.

– Jeg kan rigtig godt lide at være meget tæt på og føle mig forbundet med produktet. For ultimativt, så er det jo det, man lever af. Det var man også på Stryhns Leverpostej. Man kunne lige gå ned og tjekke, hvordan det går, man kunne lugte, når man bagte leverpostej. I store organisationer bliver det tit meget administrativt, siger Steen Jespersen, der typisk er på bryggeriet i Svaneke fire dage om ugen.

Steen Jespersen omgivet af det produkt, som er i god vækst i øjeblikket: Fadøl. Foto: Jacob Jepsen

2022 bliver ikke rekordår

I dag arbejder Steen Jespersen sammen med bryggeriets tidligere direktør, som nu er bestyrelsesformand for Svaneke Bryghus. Daniel Barslund er samtidig administrerende direktør og medejer i rejekoncernen Ocean Prawns, en lokal milliardkoncern, som gik ind i Svaneke Bryghus i 2014 og som i dag ejer 80 procent af virksomheden.

Set i bakspejlet føler Steen Jespersen, at han har gjort en positiv forskel de steder, han har været. Dels på bundlinjen, men også i forhold til kunde– og medarbejdertilfredshed. Det samme gælder Svaneke Bryghus, der har bæredygtighed som topprioritet. I 2021 blev al brygning og tapning af svanekeøl verificeret som CO2-neutralt. Målet er nu at sikre, at emballage og råvarer også på sigt bliver CO2-neutrale.

Men også økonomien er solid.

– Vi har haft to rekordår, mens jeg har været her. Sidste år var også rigtig godt, selv om det ikke var helt på højde med 2020. I år ... det bliver ikke et rekordår, konstaterer Steen Jespersen med henvisning til krigen i Ukraine, der har ført til voldsomme prisstigninger på faste udgifter som el, flydende gas, flasker, pap og etiketter.

– Vi kan simpelthen ikke nå at sætte priserne op i det tempo, de stiger, siger Steen Jespersen, der anslår, at bryggeriets udgifter er steget 35-40 procent det seneste halvår.

Vesten skal tage sig sammen

I den forbindelse ærgrer bryggeridirektøren sig over, at politikerne ikke har været mere forudseende i forhold til fremtidens energiforsyning. Det gælder både nationalt og i EU.

– Nu bliver Vesten nødt til at tage sig sammen omkring energiforsyning. At der så skulle en krig til, for at vores kære politikere kunne forstå, at klimakrisen er noget, man skal tage meget alvorligt, kan man så ryste på hovedet over.

EU skal gøre sig uafhængig af fossile brændstoffer, siger Steen Jespersen. Han efterlyser i den forbindelse en tydelig strategi for fremtidens infrastruktur.

– Det skal vi bare prioritere helt vildt højt. Jeg synes, vores politikere har gjort det meget dårligt i forhold til at håndtere Rusland og måske også Kina. Advarselslamperne har lyst meget længe.

Når Steen Jespersen holder fri, kan han godt lide at fiske, gerne i farvandet omkring Kerteminde, hvor han og familien har sommerhus. Han cykler og læser meget skønlitteratur. Og så elsker han at løbe på kyststrækningen mellem Aarsdale og Listed.

– Det bliver simpelthen ikke smukkere nogen steder, det tror jeg ikke på.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT