Bornholmsk filmmand er død

DØDSFALD | BORNHOLM | ABONNENT | 20. JAN 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
DØDSFALD | BORNHOLM | ABONNENT
20. JAN 2022 • 07:30

Jens Arnoldus var blandt andet med til at producere "Pelle Erobreren" og "Bornholms Stemme".


Han var indspilningsleder på "Pelle Erobreren" i 1987 og produktionsleder på "Bornholms Stemme" i 1999.

De to spillefilm, som foregår på Bornholm, er blot to nedslag i en lang karriere i filmbranchen for filmproducer Jens Arnoldus, Vangede, der er død, 75 år gammel.


Jens Arnoldus. Privat foto


Jens Arnoldus voksede op i Hasle som søn af landsretssagfører Carl Aage Arnoldus og sygeplejerske Karen Arnoldus.

– Efter skolegangen fulgte jeg den gamle bornholmske familietradition, hvor ældste søn rejste ud i verden, mens den yngste overtog gården. I vores tilfælde var det altså min lillebror Per, som overtog advokatvirksomheden, fortalte Jens Arnoldus til Bornholms Tidende, da han i 1998 var på Bornholm for at forberede optagelserne til "Bornholms Stemme".

Den bornholmske filmmand Jens Arnoldus var indspilningsleder på "Pelle Erobreren". Han kaldte det ekstra morsomt at være med til at producere film på Bornholm. Arkivfoto


Han gik sine egne veje

Jens Arnoldus blev student fra Rønne Statsskole i 1965 og begyndte at studere jura på Københavns Universitet.

– Jura var det spor, der var lagt ud fra familiens side, men far var en del af hippiebevægelsen og gik sine egne veje. Han var i Thylejren og flyttede i et stort kollektiv i Hellerup. Han droppede ud af jurastudiet og blev socialrådgiver i stedet for, men skiftede hurtigt til filmbranchen. Han arbejdede for mange forskellige filmselskaber, indtil min mor blev svært ramt af sclerose, og han blev handicaphjælper for hende, fortæller datteren, Nanna Sylvest Vierø.

Jens Arnoldus var ud over de to "bornholmske" spillefilm, som nævnes i indledningen, også med til at lave blandt andet "Walter og Carlo - op på fars hat", "Drengene fra Sankt Petri", "Nattevagten", "Bænken" og "Arven".

Jens Arnoldus har også været ansat på Den Danske Filmskole som underviser og teknisk chef og var projektleder for Filmskolens flytning til Holmen.

Nanna Sylvest Vierø fortæller, at flere i familien har været involveret i filmbranchen, og hun var selv produktionsassistent på Bornholms Stemme.

Børnene først

– Far var meget afholdt i filmbranchen, men det der virkelig betød noget for ham, var familien. Det var altid børnene først, og så den store flok af børnebørn, der er kommet til. Der blev arrangeret udflugter, overnatninger, fuglevandringer om natten med lommelygter. Han var en fantastisk far, der var god til at skabe et børneunivers, og der var altid plads til at være den man er, siger Nanna Sylvest Vierø.

– Far bevarede en stor følelsesmæssig tilknytning til Bornholm igennem hele livet. Far opfattede sig selv som bornholmer, og hjemmet var fyldt med bøger om Bornholm, og han var medlem af Bornholms Historiske Samfund. I mange år tilbragte vi også somrene på Bornholm. Men efter at hans bror, Per, døde for to år siden, var der ikke flere tilbage, som han kendte på Bornholm, siger Nanna Sylvest Vierø.

Jens Arnoldus efterlader sig fire børn og en flok børnebørn.