Bankdirektøren vil ud at bruge sine hænder

Bankdirektøren vil ud at bruge sine hænder
Filialdirektør Jens Ole Andersen stopper i Nordea, 38 år efter, at han startede bankkarrieren som elev i Sparekassen Bornholms afdeling i Allinge. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 17. SEP 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. SEP 2022 • 07:30

Jens Ole Andersen stopper i Nordea, fordi han har lyst til at prøve noget andet.


Nordeakunder skal ikke blive overraskede, hvis de i fremtiden kommer til at møde den tidligere filialdirektør Jens Ole Andersen med et stykke værktøj i hænderne.

– Jeg har i mange år sagt, at jeg skal prøve noget andet, inden jeg stopper med at arbejde. Jeg har tænkt mig, at jeg skal arbejde i nogle år endnu. Det behøver ikke at være noget med kontor eller økonomi, men måske med noget helt andet, siger Jens Ole Andersen.

Har du noget på bedding?

– Nej, ikke umiddelbart. Jeg tror, at jeg skal stoppe først og gå hjemme i 14 dage eller en måned og tænke efter. Jeg kunne godt tænke mig at komme ud at bruge mine hænder. Det er jeg frisk på. Så er det bare, om jeg kan overbevise en arbejdsgiver om, at jeg også kan noget med mine hænder.

Ville stoppe i tide

Jens Ole Andersen fortæller, at han allerede for et år siden varslede sin chef, regionsdirektøren for København og Bornholm, om at direktøren skulle til at se sig om efter en afløser i Rønne.

– Jeg har altid sagt, at jeg vil stoppe i tide, når det går godt. Og det synes jeg, at det gør.

Afløseren blev hurtigt fundet, og Morten Hjorth Hansen startede den 1. juli som ny filialdirektør i Nordea Bornholm.

– Vi er i gang med en overdragelsesperiode, og jeg fratræder med udgangen af september, siger Jens Ole Andersen.

Var det ikke meningen, at du skulle fortsætte frem til nytår?

– Jo. Vi skulle finde det rigtige tidspunkt, og det er nu. Det er fint at overlappe, men man skal måske heller ikke være i sådan en overgangsperiode for længe. Så vi blev enige om, at nu har Morten været her i tre måneder, og vi har fået overdraget tingene på fornuftig vis. Så skal han have lov til at køre det videre, siger den afgående chef.

Er det noget med, at den gamle chef ikke skal gå den nye chef i bedene?

– Præcis. Den gamle skal ikke blande sig så meget, griner Jens Ole Andersen.

Man bliver mæt

Jens Ole Andersen fylder 60 år i november, og mange har da også spurgt ham: Hvor tør du?

– Jeg har en god løn og et godt job. Jeg finder ikke noget tilsvarende og har ingen ambitioner om det. Jeg synes, at der er andre ting i livet end at være chef, og man bliver også mæt af det og at have ansvaret, siger han.

Jens Ole Andersen er fra Allinge, og han havde egentlig en idé om måske at gå ind i politiet eller forsvaret:

– Men min mor sagde en dag til mig, at de søgte elever henne i Sparekassen. Er det ikke noget for dig?, spurgte hun. Og så blev det banken, siger Jens Ole Andersen 38 og et halvt år efter, at han startede som elev i Sparekassen Bornholms afdeling i Allinge.

Han startede på ledelsesvejen, da han i 1990 blev souschef i filialen i Tejn.

– Jeg blev filialdirektør i Gudhjem i 1993, og så har jeg været leder siden. I Gudhjem, Aakirkeby, Nexø og Rønne. Jeg kom til Rønne i 2003.

Jens Ole Andersen blev for fire år siden filialdirektør med ansvar for privatkunderne på Bornholm, mens Henrik Kofod er chef på erhvervskundeområdet.

Meget er anderledes

– Jeg har altid syntes, at arbejdet var spændende. Jeg tror, at det er kundekontakten, som de fleste i banken kan lide. Man hjælper og rådgiver kunder til at tage beslutninger i deres liv, og så har Nordea været en god arbejdsplads med gode kolleger. Så hænger man ved, siger Jens Ole Andersen.

– Der har selvfølgelig været rigtig meget ledelse, men jeg har også altid kunne lide at være den, der går forrest og har ledelsesansvar. Det har ændret sig meget, ligesom banken har ændret sig. Vi havde tidligere mange små filialer med over 200 medarbejdere frem til i dag, hvor vi er én filial med 40 medarbejdere.

– Hverdagen er blevet meget anderledes. Vi var tidligere en stor og integreret del af et lokalsamfund, hvor relationerne i dag er lidt mere på distancen, fordi kunder i høj grad betjener sig selv via netbank, mobilbank og kort. Tidligere kom man måske en gang om ugen eller en gang om måneden i sin bank.

En udfordring

– Kunderne kommer i dag oftest til os, når de har et behov – en livsovergang, hvor de skal på pension, købe hus eller andet.

– Lige for tiden med stigende renter er der for eksempel mange, der har brug for rådgivning om konvertering af deres boliglån. Vi er stadig i kontakt med mange af vores kunder dagligt eller flere gange om dagen, men det sker ofte online via teknologiske løsninger. Så det er en helt anden måde at have kontakt med kunderne på. Vi skal være mere opsøgende end tidligere, ringe til kunder, spørge til, hvordan det går, og om der er noget, de har behov for.

Er det stadig lige sjovt at være i bankverdenen?

– Ja, det synes jeg. Der er større krav og regler, som skal overholdes. Det er meget mere komplekst. Det tager meget mere tid. Jeg kan huske i gamle dage, hvor man kiggede på en kunde. Ham kender jeg, og ham kan jeg sige god for, og så fik han det lån, han efterspurgte. I dag skal vi regne på det, nøgletal med videre skal stemme. Det er en anden måde at gå til tingene på, siger Jens Ole Andersen.

Fiskerikrisen var hård

Hvad har gjort mest indtryk på dig i alle de år?

– Jeg startede i filialen i Tejn i 1990, lige da fiskeriet var ved at bukke under. Det var en barsk tid med mange ærgerlige skæbner. Der var mange familier, der måtte gå fra hus og hjem. Vi var midt i det og blev lidt banditterne, der lukkede kassen. Det var hårdt at se på. Det var fiskerne og fiskerierhvervet, men også følgevirksomhed – smeden, bådebyggeren, vodbinderen, det var hele samfundet i fiskeribyerne, det gik ud over.

– Men de gode oplevelser, hvor man har kunnet gøre nogle kunder glade, er trods alt langt de fleste. Der er selvfølgelig også kunder, der kommer i økonomiske problemer, hvor vi må have den professionelle hat på og sige stop. Det er aldrig sjovt, og man bliver ramt som menneske, siger Jens Ole Andersen.

Det går godt, men...

– Bornholm er i en positiv udvikling. Vi er ikke afhængige af et enkelt erhverv, der er god beskæftigelse, og de fleste har en god økonomi, siger Jens Ole Andersen.

– Vi står så lige nu ved en kant, hvor vi ikke ved, hvor vi ender. Vi kan se, at nogle af vores kunders økonomi bliver udfordret på grund af stigende priser på varer og især forbrugsafgifter som el og varme. Det er noget, vi er meget opmærksomme på i øjeblikket, så vi i tide kan få lavet løsninger for de kunder, der har behov for det.

– Der er mange usikkerheder lige nu med en stigende rente, holder beskæftigelsen?, er boligmarkedet på vej ned? Det kan godt være, at vi efter mange gode år skal til at prioritere, at man ikke kan rejse så meget eller renovere derhjemme, men de fleste har stadig råd til at betale deres regninger, mener Jens Ole Andersen.

Hjemmeværnet

Jens Ole Andersen bor i Rønne sammen med sin kæreste. Han har to børn fra et tidligere ægteskab.

En del af fritiden bruges i hjemmeværnet, hvor han snart har været med i 40 år.

– Jeg synes, det er vigtigt – specielt i den tid, vi er i lige nu. Det giver mening, at vi i hjemmeværnet både kan løse nogle militære opgaver og hjælpe civilsamfundet.

– Jeg cykler lidt mountainbike og dykker. Når man har siddet på kontoret hele dagen, er det super godt at komme ud og få lidt frisk luft, slutter Jens Ole Andersen.


Reception

Nordea har inviteret til reception i anledning af, at Jens Ole Andersen takker af som filialdirektør i Nordea Bornholm, og at Morten Hjorth Hansen overtager posten. Det er fredag den 30. september klokken 14-16 i filialen på Store Torv i Rønne.



DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning