Aase kørte med travheste

Aase kørte med travheste
Heste var en stor del af Aase Kofoeds liv. Hun kørte blandt andet i en årrække travheste til og fra travbanen i Almindingen. Privatfoto
NEKROLOG | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 07:49
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | ABONNENT
16. MAR 2023 • 07:49

Aase Kofoed fra Aakirkeby var kendt som en stor dyreven.

Aase Kofoed, Lille Myregårdsvejen i Aakirkeby, er død. Hun blev 84 år.

Aase Kofoed blev født i Vang. Familien flyttede til Rutsker og senere til Hasle, hvor Aase mødte sin senere mand, Tage Pihl Kofoed, der var fra Klemensker.

Det nygifte par flyttede en del rundt i de første år og boede i både Rønne, ved lufthavnen og Aakirkeby, inden de fandt ud af, at de skulle bo på landet.

De flyttede til ejendommen Lille Myregårdsvejen 4 i Aakirkeby i 1973. Her havde de et lille landbrug, og der var både grise, høns og gæs – og heste. Aase Kofoed var kendt som en stor dyreven.

– Vi har altid været omgivet af dyr, og især heste har spillet en stor rolle i vores liv, siger Aase Kofoeds søn, Michael Kofoed.

– Mine forældre var med i den spæde opstart af travbanen i Almindingen. De kørte selv lidt travløb, men de kørte også med travheste på den måde, at de havde en hestetransport, en lastbil, som de brugte til at transportere heste til og fra travbanen. Og det var min mor, der kørte bilen, fortæller Michael Kofoed.

Aase Kofoed havde ved siden af ejendommen arbejde på blandt andet telefoncentralen i Aakirkeby, og hun var i mange år ansat på De Gamles Hjem i Aakirkeby.

Tage Pihl Kofoed, der døde i 2011, var chauffør hos Shell i mange år, senere kørte han turistbus, inden han til slut var guide på nogle af turistbusserne.

God hjælp fra naboer

Aase Kofoed blev boende på ejendommen frem til sin død og kom således til at bo der i 50 år.

– Hun klarede sig med rigtig god hjælp fra naboer, der var flinke til at kigge ind til hende, siger Michael Kofoed, der klarede morens indkøb.

– Mor fulgte med i, hvad der skete rundt omkring. Men hun gik især op i at følge med i, hvordan det gik i familien, blandt andre med søsteren på Fyn. Da to af børnebørnene rejste rundt i verden, fulgte hun med i, hvor de var henne hjemme var verdensatlasset.

Aase Kofoed efterlader sig tre børn, Michael, Marianne og Henriette, fire børnebørn og fire oldebørn samt en søster.