50 år på kasernen – kok blev han aldrig

50 år på kasernen – kok blev han aldrig
Orla Mogensen har den 16. maj haft Almegårds Kaserne som sin arbejdsplads i 50 år. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 12. MAJ 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. MAJ 2023 • 15:30

Orla Mogensen fejrer et usædvanligt jubilæum efter 40 år i Forsvaret og derefter 10 år som civilt ansat på Almegårds Kaserne.

Orla Mogensen var startet som kokkeelev i Bornholmstrafikken, da han den 16. maj 1973 mødte på Almegårds Kaserne i Rønne for at aftjene sin værnepligt. Kasernen har siden da været hans arbejdsplads, og derfor kan Orla Mogensen om få dage fejre et usædvanligt jubilæum med at give kage til kollegerne.

Orla Mogensen tog flere gange tilløb til at skulle forlade kasernen for at færdiggøre kokkeuddannelsen. Men hver gang blev det forpurret ved, at der opstod nye muligheder, og i dag erklærer Orla Mogensen, at han altid har været glad for at køre igennem hovedvagten på Almegårdsvej til en ny arbejdsdag på kasernen.

Orla Mogensen er stadig glad for det efter 50 år, og han har ingen planer om at stoppe lige med det samme, selv om han i januar fyldte 70 år.

Det skulle overstås

– Jeg mente bare, at de 12 måneders værnepligt skulle overstås, og så var det tilbage til kokkeuddannelsen. Men så fik jeg besked på, at jeg skulle på sergentskole og skulle stille i Sønderborg 14 dage efter. Det var ikke det, jeg ønskede, da det betød, at min værnepligt blev forlænget med seks måneder.

– Men det blev en god oplevelse i Sønderborg, en fantastisk by, og jeg lærte meget nyt. Jeg kom tilbage og fik et nyt værnepligtshold, og jeg trivedes med det. Men det var stadig min mening, at jeg skulle være kok, fastslår Orla Mogensen.

– Men tre måneder før min værnepligt var slut, blev jeg spurgt, om jeg kunne tænke mig en 35 års kontrakt (en kontrakt, som udløber, når man fylder 35 år). Her var en af fordelene, at man hver måned optjente retten til en uges civil uddannelse. Så jeg sagde ja tak, og så måtte den kokkeuddannelse vente.

Siden fulgte forfremmelse og et tilbud om at få forlænget kontrakten, først til han var 45 og til slut frem til 60 år, den daværende pensionsalder i Forsvaret.

– Det var så her, at jeg definitivt sagde farvel til kokkeuddannelsen og endnu en gang takkede ja. Der var jo nogle fordele, og jeg kunne godt lide at være her, siger han.

Udsendt flere gange

– Jeg var soldat her under den kolde krig, hvor vi var på øvelser i tre-fire måneder om året – enten på Sjælland, i Jylland, i Tyskland eller andre steder i Europa.

Senere fulgte krigene på Balkan, og Orla Mogensen var udsendt på hold 1 i Krajina (en del af Kroatien).

– Man kunne stå og kigge ud over den totalt ødelagte by Karlovac, og så stod der serbiske kampvogne og pegede på os. Det er den slags, der sker i Ukraine i dag.

– Senere var jeg igen på Balkan – denne gang i Albanien, og under krisen i Kurdistan stod vi klar på den tyrkiske side ved grænsen ind til Irak, fortæller Orla Mogensen.

Blandt oplevelserne hører også at være sluppet godt fra et helikopterstyrt under en øvelse i Tyskland, at være på vinteroverlevelseskursus i Kiruna med Jægerkorpset i ned til 42 graders kulde, at klare sig godt sammen med sit hold i store internationale konkurrencer, og som hjemmeværnsmand at være med ude i en pansret mandskabsvogn for at hente en fødende kvinde i julesnestormen i 2010.

 

Hædersgriffen er en vandrepokal, som tildeles soldater, der har udmærket sig på en eller anden måde på Almegårds Kaserne. Orla Mogensen modtog hædersgriffen allerede i 1990. Foto: Holger Larsen

 

Landstræner

Orla Mogensen kalder det en periode på mange år med gode oplevelser, hvilket også inkluderede gode muligheder for at dyrke masser af idræt (atletik og militær femkamp for det meste).

– Jeg var så heldig at blive udpeget som landstræner i militær femkamp for både kvinde- og herrelandsholdet og fik en masse herlige oplevelser ude i Europa med nogle fantastiske og dygtige udøvere, fortæller Orla Mogensen, der bemærker, at Almegårds Kaserne i en årrække havde flere dygtige femkæmpere.

Orla Mogensen søgte i starten af nullerne over i Hjemmeværnet for igen at prøve noget nyt, og her blev han sagsbehandler.

– Jeg lærte en hel masse frivillige soldater at kende – frivillige, som bruge meget af deres fritid på at bidrage og uddanne sig.

Orla Mogensen satte her Bornholm på landkortet med at stå for en gruppekonkurrence i militære færdigheder for hjemmeværnsfolk fra hele landet.

– I 2003 var vi ikke færre end cirka 1.000 frivillige samlet her på øen, hvor der blev dystet i næsten de samme færdigheder, som i en tilsvarende konkurrence for professionelle soldater. Næsten alle hjemmeværnsfolk på Bornholm var engageret i opgaven. Konkurrencen blev gentaget i 2007, husker Orla Mogensen.

Driftsleder på kasernen

Da Orla Mogensen stod foran at skulle pensioneres i forbindelse med 60 års fødselsdagen i 2013, var driften af kasernen blevet udliciteret – altså kantinedrift, rengøring, arealpleje, bygningsvedligehold med videre.

Virksomheden Forenede Service, som havde vundet opgaven, spurgte Orla Mogensen, om han ville være driftsleder – facility manager – på kasernen.

– Det skulle kun være 15 timer om ugen, men det var meget at se til, så det endte med at blive et 37 timers job, griner Orla Mogensen.

– Fem år efter overtog ISS opgaven, og jeg blev facility management chef, idet vi også fik driften på forsvarsetablissementer over hele øen. 1. maj sidste år blev opgaverne tilbageført til Forsvaret, hvor jeg blev overdraget fra ISS til Forsvaret, og jeg sidder i næsten den samme stilling som driftsleder under Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, forklarer Orla Mogensen.

– Vi er cirka 30 medarbejdere, der servicerer brugerne. Når maden i kantinen er god, rengøringen er som den skal være, arbejdsforholdene er i orden på kontorerne, og man kan kigge ud af vinduerne, så har vi været med til at sikre soldaterne gode vilkår for at uddanne sig.

– Det har været meget lærerigt at komme ud i det civile. Jeg synes, at det var forholdsvis nemt for mig. Jeg kendte jo alle på kasernen i forvejen, og jeg fik hurtigt et godt forhold til både medarbejdere og brugere.

Har aldrig kedet sig

Orla Mogensen bedyrer, at han aldrig har kedet sig, selv om han har været på kasernen i så mange år.

– Jeg har altid fået lov til at skifte arbejdsopgaver mindst hvert femte år. Så jeg har prøvet stort set alt, hvad jeg fandt interessant, og undervejs tog jeg en HR-uddannelse på Forsvarsakademiet.

Hvor længe vil du fortsætte med at arbejde?

– Så længe jeg trives, har det sjovt, og helbredet er godt. Jeg kommer meget rundt over hele kasernen og taler med medarbejderne og servicerer dem. Jeg går mellem 9.000 og 15.000 skridt om dagen...

– Og Forsvaret mangler jo i forvejen en masse folk.

– Nu sker der også nyt på kasernen med det store garagebyggeri, der kommer flere soldater, og der kommer et nyt forsvarsforlig. Det er spændende at være med til at sætte noget nyt i gang, siger Orla Mogensen.