25-årige Frija har startet nyt hestefirma: Der er rigtig meget at lave

25-årige Frija har startet nyt hestefirma: Der er rigtig meget at lave
Frija Kristiansen har haft en passion for heste så længe hun kan huske. Nu uddanner hun sig som hovbeskærer, og har startet sit eget firma Barehoof Bornholm. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 2. APR 2022 • 07:30
Af:
Anders Liljeroth
DAGENS NAVN | ABONNENT
2. APR 2022 • 07:30

Frija Kristiansen har hele sit liv interesseret sig for heste, og hun har nu valgt at uddanne sig som hovbeskærer i Norge. Frija har stort fokus på hestens fysiske og mentale velvære, og benytter derfor en særlig kropsterapi for at få hesten til at slappe af og blive så rolig som muligt. Nu har hun åbnet firmaet Barehoof Bornholm, hvor hun arbejder med heste.


Hvor kommer interessen for heste fra?

– Det har altid haft min interesse. Første gang jeg sad på en hest, var jeg under et år gammel, tror jeg. Jeg har altid syntes, at heste var spændende, og på et tidspunkt begyndte jeg at interessere mig for hovene, og havde nogle problematikker med min egen hest. Så begyndte jeg at undersøge det nærmere og syntes, at det område var enormt spændende. Og så besluttede jeg mig for at starte på uddannelsen som hovbeskærer. Skolen jeg går på hedder Barehoof Strategy.

Hvorfor tager du din uddannelse i Norge?

– Det er fordi jeg synes, det er der, den bedste uddannelse inden for faget er. Jeg bor stadig på Bornholm, og så rejser jeg til Norge en gang om måneden i nogle dage ad gangen.

Hvor ofte beskærer man hove på en hest?

– Jeg anbefaler hver fjerde til sjette uge. Der er selvfølgelig forskel på hvad folk gør og vælger, men nye studier viser, at det interval er den gyldne vej. Går der længere tid, vil det arbejde der allerede er lavet på hestens hove være spildt.

Går de fleste heste uden sko i dag?

– Det begynder at blive mere og mere populært at benytte en hovbeskærer og lade sin hest gå uden sko. Men jeg er på ingen måde modstander af sko. Jeg forsøger at se nuanceret på det. For der er heste, der er nødt til at gå med sko af den ene eller anden årsag.

Hvorfor kan man være nødt til at give en hest sko på?

– Der er heste, der er avlet til at have enormt tynde såler, og nogle har bare en dårlig hovkvalitet. Det kan også være en deformitet, der kræver at den går med sko på. Og så kan det være, at ejeren har nogle særlige krav til hvad hesten skal præstere.

Kommer det også an på hvor hesten går?

– Ja, hvis en hest for eksempel skal gå mange timer på asfalt og trække en vogn, giver mange hesten sko på. Men der er mange nye tiltag og stor udvikling på området. For eksempel kan man i dag få nogle sko, som man giver hesten på, når den skal ud og gå, og som man så tager af når man kommer hjem. Der findes heste, som er nødt til at gå med sko, men hvis det bliver gjort korrekt, kan mange heste have glæde af at få skoene af.

 


Frija Kristiansen

Frija er 25 år gammel, og bor i Aakirkeby, hvor hun har et lille fristed til 4 redningsheste, som nyder deres otium. 

Hvad sker der, hvis man ikke beskærer en hests hove?

– Hvis hesten for eksempel har en smule skæv benstilling, så manifesterer det sig nede i hoven. Så hvis den får lov at vokse sig lang, så vil hoven blive mere og mere skæv. Og så kan hesten også få infektioner i hovvæggen. Så det er vigtigt at passe hovene.

Du tilbyder kropsterapi til hestene. Hvad vil det sige?

– Ja, det der er specielt ved mit firma er, at jeg kombinerer det holistiske og moderne syn på hesten med videnskabelig baseret hovtrimning. Det betyder helt lavpraktisk, at jeg ser på hele hestens krop, om der nogle spændinger forskellige steder. Det adresserer jeg så først. For har en hest spændinger i skulderen, så kan det være ubehageligt for hesten at stå på tre ben i den tid det tager, at få beskåret hovene. Så ved at arbejde med de spændinger først, så bliver det langt mere behageligt for hesten, og det gør mit arbejde lettere når jeg skal ordne hovene.

Hvordan finder du ud af hvordan hesten har det?

– Jeg palperer hesten. Altså, jeg gennemgår og undersøger kroppen, og mærker om der er spændinger. Har den ondt et sted, flytter den kroppen hvis man rører den der. Hvis der viser sig nogle ting, bruger jeg mange af samme kropsbehandlinger som man også bruger på mennesker. En blanding af principperne fra kranio sakral terapi, osteopati og fysioterapi, hvor jeg hjælper med at få hestens krop mere i balance, og få sluppet af med de spændinger der er.

Er det en del af uddannelsen?

– Ja, min uddannelse i Norge har meget fokus på hestens velbefindende i kroppen og i sindet. For står vi med en hest der er rædselsslagen og har super ondt i kroppen, så er det enormt svært for mig at udføre mit arbejde. For den kommer til at hoppe rundt og panikke. Det er er rigtig godt værktøj at have.

Har du travlt?

– Ja, der er rigtig meget at lave - rigtig mange ringer og beder mig komme for at ordne deres heste.

FÅ ABONNEMENT