Tejn Havnehuse: Bygherre vil holde kommunen ansvarlig

Tejn Havnehuse: Bygherre vil holde kommunen ansvarlig
Det var voldsomme ødelæggelser, der ramte havnehusene i Tejn tilbage i oktober. Arkivfoto
TOPNYHED | ABONNENT | 10. JAN 2024 • 19:04
TOPNYHED | ABONNENT
10. JAN 2024 • 19:04

Bygherre vil holde kommunen ansvarlig for stormskader på Tejn Havnehuse, mens lokale erhvervsdrivende undrer sig over kryptisk udmelding fra kommunen.

Det ser ikke ud til, at det vil lykkes at forhindre oversvømmelserne på Tejn Havn lige foreløbig. Det bekymrer de lokale erhvervsdrivende, der mister penge hver gang vandet fosser ind i deres bygninger.

Men det er tilsyneladende resultatet efter et møde i kommunens havnegruppe tirsdag aften. Her kom man ifølge TV2 Bornholm frem til, at der ikke var nogen lette løsninger.

– Det er mere kompliceret end som så. Der er nogle forskellige ting i undergrunden, og der er nogle niveauforskelle, der gør, at man ikke kan lave et afhjælpende dræn, sagde Palle Kreutzberg Tourell, leder af Veje, Havne og Beredskab i Bornholms Regionskommune til TV2 Bornholm onsdag eftermiddag.

'De er lidt uopfindsomme'

En af de lokale erhvervsdrivende mener imidlertid, at der må ligge noget andet til grund for den lidt vævende udmelding fra kommunens havnegruppe.

I hans øjne burde et simpelt dræn fra det oversvømmede område og ned til havnebassinet kunne løse problemet med oversvømmelserne.

– Jeg synes, de er lidt uopfindsomme. Også når de taler om niveauforskelle, for det er jo lige netop det, der får vandet til at løbe nedad, siger Mikkel Stenbæk fra smedeværkstedet. Han har bygninger på begge sider af Havnevej, og er dermed en af de lokale erhvervsdrivende der har været hårdest ramt af de seneste måneders store vandmændger. Han mener, at et simpelt dræn til havnebassinet er nok til at lede vandet væk.

Mikkel Stenbæk forstår heller ikke helt, hvad det skulle være for nogle ting, der ligger i undergrunden.

– Det eneste, jeg har fået oplyst af havnefogeden, er, at der skulle ligge nogle gamle kloakrør, og måske nogle strøm- og vandledninger, men dem kan vel grave udenom, siger han.

Mikkel Stenbæk har hørt snak om, at der i virkeligheden ligger en langt mere alvorlig årsag bag kommunens kryptiske udmelding end de ting, der er kommet frem onsdag.

– Man snakker om, at bygherren fra Tejn Havnehuse har haft fat i kommunen, fordi de vil have en stærkere forkastning, siger Mikkel Stenbæk.

Tejn Havnehuse er et nybyggeri, som sidste år blev opført på grunden umiddelbart nord for det oversvømmede område. De 14 huse, der har status som flexboliger, er opført af FB Gruppen, og er bygget på hævet terræn. Flere af de lokale, herunder Mikkel Stenbæk, frygter at de nye højdeforskelle i terrænet blokerer for den naturlige afvanding i området, hvilket sandsynligvis har været medvirkende til de nye afvandingsforhold i området.

Bygherre: Kommunen har et ansvar

Stig Nørnberg, teknisk direktør i FB Gruppen, bekræfter, at man er i dialog med kommunen i forlængelse af den stormflod, der i oktober smadrede flere af facaderne på de syv huse i forreste række og forårsagede store materielle skader.

– Jeg kan kun sige, at vi er i dialog med kommunen, som det er nu. Vi har købt en nyudstykket byggegrund uden nogen former for indikationer af, at der var problemer. Og det er der, vi er. Spørgsmålet er, om vi har fået de relevante oplysninger, siger Stig Nørnberg.

Han fortæller, at han af kommunen blev gjort bekendt med, at der har været planer om at forstærke forkastningen udenfor havnen i Tejn i årevis.

– Men som jeg forstod det, skulle det ske i forbindelse med fremadrettede klimaforandringer. Vi har hørt, den (forkastningen, red.) ville blive hævet en halv meter, og at man ville forstærke hele forkastningen. Vi fik en snittegning af BRK af dette, men det var, efter vi havde købt, fortæller Stig Nørnberg.

Det bliver svært at sælge de sidste boliger i jeres projekt. Mister I penge på det her?

– Ingen idé. Pas. Det er meget afhængigt af, om kommunen bare læner sig tilbage og ikke gør noget eller rent faktisk påtager sig ansvaret og finder en løsning på det her, siger Stig Nørnberg.

Han vil ikke komme ind på, om FB Gruppen overvejer et sagsanlæg mod kommunen.

– Vi er i gang med at få styr på situationen. Vi håber, kommunen lever op til sit ansvar, og lige nu er vi dialog med kommunen om, hvori det ansvar består, siger han.

Har beredskabschefens nummer

Mikkel Stenbæk vurderer, at et eventuelt sagsanlæg kan komme til at koste kommunen dyrt, hvis det viser sig, at man har informeret bygherren af Tejn Havnehuse utilstrækkeligt om de vejrmæssige forhold på Havnevej i Tejn.

– Så vidt jeg kan forstå, er det nu planen at udvide stenkastningen i højde og bredden for at undgå, at vandet kommer ind. Det er en kæmpe opgave, en kæmpe udgift, siger Mikkel Stenbæk.

Personligt har han rustet sig så godt han kan i tilfælde af, at der kommer endnu en storm fra øst.

– Jeg har indkodet beredskabschefens nummer i min telefon. Han ved godt, jeg ringer næste gang, det blæser mere end 14-15 m/s fra nordøst, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kommunen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT