Bygherre har sat advokat på sagen: 'De vil rejse et krav'

Bygherre har sat advokat på sagen: 'De vil rejse et krav'
Havnehusene i Tejn er blevet det helt store samtaleemne, efter stormfloden i oktober. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 12. JAN 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
12. JAN 2024 • 05:30

Bornholms Regionskommune er blevet varslet om, at bygherren bag Tejn Havnehuse vil rejse et krav mod kommunen i forbindelse med de omfattende stormskader. Det er dog endnu uvist, hvad det krav består af, fortæller kommunen.

Bygherren FB Gruppen bag havnehusene i Tejn vil stille et krav over for Bornholms Regionskommune.

Det fortæller Lillian Rasch Madsen, direktør i Bornholms Regionskommune, da Tidende henvender sig angående den prekære sag på Havnevej i Tejn, hvor beboerne sidste år blev særdeles hårdt ramt af efterårets stormflod.

Konkret drejer uenigheden sig om, hvorvidt regionskommunen har informeret bygherren tilstrækkeligt om de vejrmæssige forhold, samt om man tidligere har forpligtet sig til at forstærke forkastningen udenfor havnen i Tejn - og derved kunne have undgået de store skader, som stormfloden førte med sig.

– Bygherren har varslet over for kommunen, at de vil rejse et krav, og set i det lys kan vi naturligvis ikke sige meget, skriver direktøren i en sms.

Skal det forstås sådan, at FB Gruppen vil lægge sag an mod kommunen?

– Jeg ved ikke, om de vil lægge sag an: på den ene side siger de, at det vil de ikke - det sagde FB Gruppens direktør til mig i går (onsdag red.), men deres advokat har varslet, at de kommer med et ”krav”. Vi ved ikke helt, hvad det betyder, lyder det fra Lillian Rasch Madsen.

Kan ikke udtale sig

Tidende spurgte onsdag direktøren, hvordan kommunen forholder sig til udtalelserne som FB Gruppens tekniske direktør Stig Nørnberg kom med.

– Vi har købt en nyudstykket byggegrund uden nogen former for indikationer af, at der var problemer, lød det blandt andet fra Stig Nørnberg, der også mener, at BRK skal holdes til ansvar for stormskaderne på Tejn Havnehuse, hvor der i oktober blev smadret flere af facaderne på de syv huse i forreste række og forårsaget store materielle skader.

– Vi håber, kommunen lever op til sit ansvar, og lige nu er vi dialog med kommunen om, hvori det ansvar består, sagde den tekniske direktør onsdag aften til Tidende.

Stig Nørnberg vil dog ikke udtale sig om, hvorvidt FB Gruppen stiller et krav over for kommunen, og hvad det krav i så fald består af.

– Det kan jeg ikke udtale mig om. Hvis kommunen oplyser det, må du tage en snak med kommunen om det. Jeg har ingen hverken viden eller kendskab til det.

Er der nogen hos FB Gruppen, der enten kan bekræfte eller sige noget om det?

– Nej, det er der ikke. Vi har ikke mulighed for at udtale os på det felt, siger Stig Nørnberg torsdag.

Arkivfoto

Uenighed om ansvar

Onsdag fortalte Stig Nørnberg, at FB Gruppen tidligere har modtaget en snittegning fra BRK, hvor man påtænker at forstærke forkastningen udenfor havnen.

– Vi har hørt, den (forkastningen, red.) ville blive hævet en halv meter, og at man ville forstærke hele forkastningen. Vi fik en snittegning af BRK af dette, men det var, efter vi havde købt, lød det fra Stig Nørnberg.

Men det billede kan Lillian Rasch Madsen ikke genkende.

– Jeg kan oplyse, at vi lever op til vores ansvar: Vi har en mole liggende ud for Tejn Havnehuse, som står overfor en reparation. Der har aldrig været tale om at lave en kystsikring, men en molereparation. Om den reparation bevirker, at molen bliver højere, ved vi ikke lige nu, men i så fald sker det på baggrund af de krav, som behovet for reparation stiller, og det må vise sig, når detailprojekteringen er tilendebragt, siger Lillian Rasch Madsen.

FB Gruppens tekniske direktør står dog ved sin udtalelse fra onsdag.

Har I noget, der sort på hvidt viser, at kommunen har forpligtet sig til at forstærke forkastningen?

– Jeg vil sige, at jeg står ved det, jeg sagde til jer i går. Jeg kan desværre ikke sige så meget andet. Men jeg står ved, at vi er bekendt med en snittegning, der viser en påtænkt renovering.

Lillian Rasch Madsen mener kun, at BRK har forpligtet sig til, at der skulle ske en reparation af den her mole?

– Jamen, det står helt for hendes egen regning, hvad hun mener og tolker.

Men er den snittegning, I har set, også den her molereparation?

– Nej, den er mere omfattende, end det der bliver givet udtryk for der.

Var ikke oppe at vende

FB Gruppen indgik tilbage i 2018 en købsaftale med Bornholms Regionskommune om den næsten 10.000 kvadratmeter store grund nord for Tejn Havn.

I første omgang var købet dog betinget af, at entreprenørens ønskede boligprojekt viste sig muligt at opføre, hvorfor man først i samarbejde med det daværende BRK Teknik skulle gennemføre de nødvendige forundersøgelser.

"Først når alle forhold er afdækket, indgås en endelig købsaftale," lød det dengang i en pressemeddelelse fra BRK.

I det arbejde indgik blandt andet, at man udarbejdede en miljøvurderingsrapport, som blev offentliggjort, da kommunalbestyrelsen den 27. juni 2019 vedtog det endelige kommuneplantillæg og lokalplanen for boligbyggeriet i Tejn.

Miljørapporten indikerer dog ikke, at der skulle være problemer af den slags, som man har oplevet i forbindelse med stormfloden i oktober, og viceborgmester Morten Riis (EL), der var med til at godkende boligprojektet i 2019, kan heller ikke erindre, at yderligere kystsikring i området skulle have været en del af diskussionen dengang.

– Hvis jeg skal prøve at udfordre min hukommelse, vil jeg sige, at jeg på ingen måde mener, at det (styrkelse af kystsikringen red.) var oppe at vende i den forbindelse, siger Morten Riis.

Den tidligere SF-politiker Leif Olsen sad også med ved bordet tilbage i 2018 og 19. Han fortalte sidste år til Tidende, at kommunen ingen pligt har til at advare mod at bygge huse lige op og ned af havet, hvis det er lovligt.

– Kommunen skal sørge for, at byggetilladelsen er lovlig. Og det er den i det her tilfælde, det er byområde, du må bygge lige så tosset, du vil. Så skal bygherren overholde byggereglementet. Men derudover er der ingen krav, udover hvad der ligger i lokalplanen, sagde Leif Olsen i oktober kort tid efter stormfloden havde ramt.

Burde de ikke sige, at de skulle trække byggeriet ti meter længere ind i land?

– Jo, men hvis det ikke står i lokalplanen, som er vedtaget af politikerne, kan de ikke kræve det.

Hvem kan bygherre sagsøge?

– Ingen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT