Svenske meteorologer advarer mod Bornholms Energiø
Svenske meteorologer advarer i et høringssvar mod Energiø Bornholms forstyrrende virkning på havmiljøet. Det gælder især kabelforbindelsen mellem Bornholm og Sjælland.
SMHI, det svenske svar på Meteorologisk Institut, har netop gennemgået høringssvar og miljøvurdering af Energiø Bornholm og deler i den forbindelse en række bekymringer vedrørende parkens forventede miljøpåvirkning. Konkret gælder det den planlagte kabelforbindelse mellem Bornholm og Sjælland.
Det sydlige Østersøområde spiller en vigtig rolle i fornyelsen af centrale Østersøbundvande, hvor salt og iltigt vand strømmer fra Øresund og Østersøen mod dybere områder i Østersøen. Dermed kan lokal påvirkning i det sydlige Østersøen ifølge SMHI få betydning for hele Østersøens miljø.
"Med tanke på det store antal færdiggjorte og planlagte infrastrukturprojekter i det følsomme område i det sydlige Østersøen, ser SMHI det som yderst vigtigt, at den kumulative miljøpåvirkning bliver så lille som mulig", lyder det fra det svenske meteorologiske- og hydrologiske-institut.
SMHI ser derfor positivt på, at der nu kun skal lægges én kabelforbindelse i stedet for to mellem Bornholm og Sjælland. Ved nedlæggelse af kabler sker der nemlig en påvirkning af de abiotiske faktorer i havmiljøet i form af optrævling af vandet, øget mængde næringsstoffer, spredning af eventuelle giftstoffer fra bundmaterialet samt flere skibstransporter.
Det meteorologiske institut i Sverige er fortsat bekymret for de strækninger, hvor søkablet skal beskyttes af stensætninger. Disse kan medføre øget turbulens, der får den bundnære strøm til at blande sig overfladevandet, hvilket ifølge SMHI reducerer kvaliteten i Østersøens dybvand. Da kabellægningen vil berøre svensk farvand, mener SMHI, at der er behov for, at Sverige fortsat deltager i miljøkonsekvensvurderingen.
De svenske meteorologer påpeger desuden at vindmølleparker påvirker luftstrømmen på læsiden af anlægget. Dette medfører ændringer i strøm, bølger og omrøring i det omkringliggende havs overfladelag. SMHI mener, at denne effekt skal kvantificeres.
Høringssvaret kan læses i sin helhed på Naturvårdsverkets hjemmeside. Verket er en styrelse under det svenske miljøministerium.
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration