Staten løfter pegefingeren: Olie udgør en risiko for grundvandet

Staten løfter pegefingeren: Olie udgør en risiko for grundvandet
Arkivfoto
MILJØ | Onsdag 27. september 2023 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Onsdag 27. september 2023 • 19:00

Miljøstyrelsen har gjort regionskommunen opmærksom på, at olie fra en transformerstation kan udgøre en risiko for grundvandet under en planlagt solcellepark i Østerlars.

I foråret 2021 dukkede planen om en solcellepark i Østerlars op til overfladen. Siden har debatten om anlægget i Kildevad raset, og senest har tilhængere, modstandere og alle andre haft mulighed for at kommentere et planforslag samt udkast til tilladelse efter miljøvurderingsloven og miljøvurderingsrapport, regionskommunen har udarbejdet.

Den mulighed har staten benyttet sig af i form af Miljøstyrelsen, som har gjort kommunen opmærksom på mangler i de dokumenter, der har været i høring.

Et af argumenterne for at etablere solcelleanlægget er, at det kan være med til at beskytte grundvandet, da den reducerer nedsivningen af nitrat, fordi det kommer til at stå på landbrugsjord, som ikke længere skal dyrkes. Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at anlægget af andre grunde kan udgøre en risiko for grundvandet. Årsagen er en transformerstation, der skal laves som en del af anlægget.

"Transformerstationer indeholder store mængder olie, og der etableres ofte afværgetiltag, fx opsamlingskar, der kan rumme al olien, i tilfælde af lækager eller uheld ved transformerstationerne" skriver en medarbejder i Miljøstyrelsen, som fører tilsyn med de nationale grundvandsinteresser i kommuneplanlægningen, i en mail til kommunen.

Det fremgår af en aktindsigt, Tidende har fået i de indkomne høringssvar.

Specifikt område

Af mailen fremgår det, at Miljøstyrelsens medarbejdere overvejer at gøre statslig indsigelse mod forslaget til kommuneplantillægget. Samtidig spørger medarbejderen, om regionskommunen har haft transformerstationer inddraget i sin vurdering af faren for forurening af grundvandet.

En miljøplanlægger i regionskommunen har svaret på henvendelsen, at man mener at have taget højde for de forhold, Miljøstyrelsen påpeger.

Miljøplanlæggeren forklarer, at kommuneplantillægget ikke fastlægger regler for placering af transformerstationen, men har til formål at udlægge en ramme for placering af det samlede tekniske anlæg. Til gengæld er der i lokalplanen udpeget et specifikt område, hvor transformerstationen må placeres.

Sideløbende er der gennemført en proces for miljøvurdering med vilkår til transformerstationens udformning. Det fremgår, at stationen skal etableres med spildbakke, sandfang og olieudskiller samt alarm. Spildbakken skal have en størrelse, der kan opsamle den mængde væske, det størst mulige spild kan medføre, og ved lækage skal spild opsamles og bortskaffes i overensstemmelse med de til enhver tid gældende affaldsregulativer på Bornholm.

Dermed mener kommunens miljøplanlægger, at der er sikret de afværgetiltag, medarbejderen i Miljøstyrelsen efterspørger.

Forslag om forbud

Svaret fra kommunens miljøplanlægger er ikke nok til at berolige Miljøstyrelsens medarbejder, som påpeger, at der burde være redegjort for afværgetiltag og placeringen i redegørelsesdelen i forslaget til kommuneplantillæg.

Medarbejderen foreslår derfor, at kommunen skriver et forbud ind om, at transformerstationer ikke må placeres inden for det boringsnære beskyttelsesområde. Med et sådant forbud, vil der ikke være grundlag for en indsigelse fra Miljøstyrelsen.

Og sådan bliver det, fremgår det af kommunens endelige svar. På baggrund af Miljøstyrelsens henvendelse vil der i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget blive indført en bestemmelse om, at der ikke må etableres transformerstationer inden for beskyttelsesområdet, fortæller kommunen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT