Solceller og bornholmske linser: Privatskole satser klimavenligt

Solceller og bornholmske linser: Privatskole satser klimavenligt
Jesper Jørgensen, skoleleder på Rønne Privatskole. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2024 • 11:39
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2024 • 11:39

Rønne Privatskole tager adskillige nye skridt for at være mere klimavenlig. Solcelleanlæg sparer allerede både CO2 og penge, og nu kommer turen så til elevernes undervisning i madkundskab.

Eleverne på Rønne Privatskole kommer til at fremstille og spise langt mere plantebaseret mad end hidtil.

Det sker som led i, at privatskolen gerne vil yde et bidrag til at løse klimakrisen.

"I en tid, hvor klimaforandringer og bæredygtighed er mere relevante end nogensinde, tager Rønne Privatskole vigtige skridt mod en grønnere fremtid" oplyser skoleleder Jesper Jørgensen i en pressemeddelelse.

Rønne Privatskole er blevet en del af Grønt Flag-ordningen, og skolen har dermed også fået et grønt råd bestående af både elever og personale. Privatskolen sorterer også sit affald.

Endelig er der den nye plantebaserede stil i madkundskabslokalet. Fordi skolen også gerne vil bruge flere lokale råvarer, kommer den blandt andet til at bruge linser, der er dyrket på Bornholm.

"Eleverne i madkundskabsundervisningen vil nu fokusere på at lave langt mere plantebaseret mad. Dette initiativ har til formål at øge bevidstheden om kostens indvirkning på klimaet og at give eleverne redskaber til at lave velsmagende, bæredygtige retter", oplyser Jesper Jørgensen.

"Med implementeringen af denne nye undervisning vil eleverne lære at tilberede en række plantebaserede retter, som ikke blot er sunde, men også skåner vores planet. Undervisningen vil fokusere på lokale råvarer, sæsonbestemte ingredienser og alternative proteinkilder, såsom bornholmsk producerede linser, hvilket giver eleverne en dybere forståelse for fødevaresystemets betydning for klimaet."

"Vi ønsker at inspirere vores elever til at tænke over, hvad de putter på tallerkenen, og hvordan deres valg kan påvirke verden omkring dem. Ved at introducere dem for plantebaserede madlavningsmetoder, håber vi at fremme en livslang interesse for sund kost og bæredygtige vaner", oplyser Jesper Jørgensen desuden.

Rønne Privatskole har desuden haft sit eget solcelleanlæg i lige over et år. Det har sparet både CO2 og penge.

"På årsbasis har vi købt en tredjedel færre kilowatttimer hos Beof. Det betyder, at vi i runde tal har sparet cirka 33.000 kilowatttimer og cirka150.000 kroner Det skal dog tages med forbehold, da elprisen svinger). Derudover har vi sparet 4,4 tons CO2", fortæller Rønne Privatskole.

"Vi er overbeviste om, at denne nye retning i madkundskabsundervisningen og vores solceller vil være med til skabe en ny generation af miljøbevidste unge, som ikke blot vil forstå betydningen af en plantebaseret kost og solcelleenergi, men også være i stand til at bidrage til en mere bæredygtig fremtid."

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT