– Man anerkender, at udviklerne, Ørsted, Vattenfall osv., har nævnt, at der er nogle ting i måden, man afregner strømmen på, som de er bekymret for. I skal kigge på det her, før det bliver rentabelt for os at byde, siger udviklerne. På den eksisterende lovgivning er der nogle udfordringer i forhold til, hvordan man kan få sikkerhed for at komme af med strømmen i Tyskland, sagde Søren Møller Christensen til Tidende og understregede samtidig betydning af den poltiske opbakning til projektet.
– Jeg er meget tryg ved, at der er et stort politisk flertal, der har sagt, at det her skal lykkes. Når man læser forliget, der blev lavet om Energiø Bornholm, så har de politiske partier jo givet hinanden hånd på, at hvis der er behov for flere midler i støtte, så finder de det.
Tre mulige udfald
Men de omtalte alarmklokker bimler og bamler derimod hos Peter Mogensen, Jørgen Søndergaard og Peter Kjær Kruse-Andersen, der i deres debatindlæg i Politiken oplister tre mulige udfald, hvis ikke politikerne tager ansvar og trækker stikket på Energiø Bornholm nu.
Første mulighed er, at projektet holder sig under støtteloftet, hvor vi ender med statsstøttet energiø og sender to tredjedele til Tyskland, og den sidste tredjedel primært sendes i et særdeles dyrt kabel på tværs af Østersøen til Sjælland, der lige så godt kunne have fået strømmen fra helt almindelige støttefri havvindmøller tættere på, lyder det fra de tre økonomer.