Oplev et boblende fænomen i Sose Bugt
Doris Madsen opdagede på en gåtur, at et lille levende vandhul er dukket op for foden af en skrænt af sandsten-skifer i Sose Bugt.
Som så ofte før, var Doris Madsen lørdag ude at gå en tur ved Sose Bugt. Her opdagede hun et vandhul, hun ikke havde set før. Det var omkring en meter i diameter, og vandet i hullet boblede.
Hun gætter på, at hullet lige neden for skrænten med sandstenskifer er opstået i forbindelse med rystelserne på Østbornholm lørdag eftermiddag.
– Da jeg så vandhullet, der boblede, tænkte jeg, at det måtte være nedsivende vand fra markerne over skrænten. At skifer-sandsten stoppede vandets vej mod kysten, så vandet sivede helt ned under formationen og derefter opad, fortæller hun til Tidende.
Da hun ikke var helt sikker på, hvad det var og om der var fare for sammenskridning valgte hun at holde sig på en meters afstand af hullet med boblende vand.
Derfor ved hun ikke, om det var varmt eller koldt, men hun kunne se, at det ikke dampede, skriver hun i en kommentar på Facebook, hvor hun efterfølgende valgte at dele en video af fænomenet i gruppen Bornholms Natur.
Det har fået flere af brugerne til tasterne, og flere gætter på, at det er en kilde, der er blevet blottet, mens andre gætter på et radon-udslip eller vulkansk virksomhed.
At det er et spændende fund, og måske endda et mysterie, der skal opklares, det er der dog bred enighed om.
– Gad vide hvad det er et resultat af…?! Bliver spændende at høre mere om! Vildt nok fund, skriver en bruger.
Artesisk vand
Opslaget, som efterfølgende er delt på Bornholms Natur er i første omgang delt på hendes egen profil.
Her har lektor i geologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Arne Thorshøj Nielsen gættet på, at det er artesisk vand. Det mener Doris Madsen, at det er den mest plausible forklaring.
Ifølge Gyldendal er artesisk vand, når vand fra jordoverfladen, eksempelvis regnvand, siver ned gennem den umættede zone, indtil det når grundvandszonen, hvorfra det løber mod områder med et lavere trykniveau.
Artesiske forhold opstår, når vandet spærres inde under et vandstandsende lag.
Ikke for dårligt gående
Hvis du også vil opleve det boblende naturfænomen, så kan du parkere din bil ved toiletbygningen for enden af en af de små stikveje til Søndre Landvej - tæt ved Risebækken.
Herfra skal du følge Kyststien mod syd ned på stranden og fortsætte et stykke hen ad en lettere strabadserende strækning indtil du møder det lille boblende vandhul.
Turen er ikke for dårligt gående ligesom Tidendes udsendte vil fraråde, at man tager barnevogn eller andre ting på hjul med.
Artiklen opdateres, når vi finder ud af mere...
Dagens billede: Ny bison i Almindingen
NYT JOB
MEST LÆSTE


Synsrân
Et godt bornholmsk ord for horisont.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration