Østersølande samarbejder om dumpet ammunition: 'Vi har en fælles forpligtelse'

Østersølande samarbejder om dumpet ammunition: 'Vi har en fælles forpligtelse'
Gammel ammunition er blot en af de ting, der udfordrer Østersøens havmiljø. Arkivfoto: Berit Hvassum
MILJØ | Fredag 29. september 2023 • 13:00
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Fredag 29. september 2023 • 13:00

Videnskabsmænd og miljøforkæmpere kalder gammel ammunition en tikkende bombe under Østersøen. Regionens EU-lande vil rydde op efter fortidens synder.


Ueksploderet ammunition fra verdenskrigene er ifølge videnskabsmænd og miljøforkæmpere en tikkende bombe under havmiljøet i Østersøen. Fredag er miljøminister Magnus Heunicke (S) i Litauen, hvor han på Danmarks vegne underskriver en ny politisk erklæring om ammunition på havbunden. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Det er estimeret, at der er cirka 300.000 ton ammunition i Østersøen, blandt andet dumpede giftgasser efter 2. verdenskrig, og omkring 11.000 ton kemiske giftgasser. Med erklæringen aftaler EU-landene omkring Østersøen at samarbejde om at vurdere blandt andet miljørisikoen ved ammunitionen på havbunden og at kortlægge, hvor ammunitionen.

– Med den nye erklæring sætter vi fornyet fokus på ammunition på havbunden i Østersøen. Der er ingen tvivl om, at den dumpede ammunition ikke bidrager til et godt havmiljø, og derfor skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre for at håndtere ammunitionen, uden at det har negative konsekvenser for havmiljøet, siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Rydde op efter fortidens synder

Det er EU's miljø, hav- og fiskerikommissær, Virgnijuis Sinkevicius, som har inviteret miljø- og fødevareministre fra Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Letland og Litauen til en konference, der sætter fornyet fokus på havets tilstand i Østersøen, der er et af de mest forurenede farvande i Europa. Algeopblomstringer, tab af levesteder for dyr og giftig ammunition på havbunden er blot nogle af de problemer, der kendetegner Østersøen, og som landene ønsker at rette op på.

– Vi har en fælles forpligtelse til at bringe Østersøen i bedre stand og rydde op efter fortidens synder. Ingen lande kan løse udfordringerne i havmiljøet i Østersøen alene. Derfor er det vigtigt, at vi har et bredt og ambitiøst samarbejde, hvor vi arbejder mod et fælles mål, nemlig at Østersøen skal tilbage i god tilstand, siger Magnus Heunicke

I 2020 vedtog EU-landene omkring Østersøen ministererklæringen "Our Baltic Declaration", som fokuserer på at reducere forureningen og udvikle bæredygtigt landbrug, fiskeri og akvakultur i Østersøen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT