Langer ud efter nybyggeri: Vandet kan ikke komme væk

Langer ud efter nybyggeri: Vandet kan ikke komme væk
Mikkel Stenbæk, ejer og direktør i Stenbaek, tidligere Brdr. Madsen Motor, er bekymret for de voksende problemer med oversvømmelser på Tejn Havn. Foto: Anette Vestergaard
MILJØ | Torsdag 4. januar 2024 • 16:00
MILJØ | Torsdag 4. januar 2024 • 16:00

Beredskabsstyrelsen har på et døgn pumpet 15 millioner liter vand væk fra oplagspladsen på Havnevej og dermed holdt endnu en oversvømmelse fra døren. Men problemet ligger et helt andet sted, siger lokal erhvervsdrivende.

Der er ikke noget usædvanligt i, at bølgerne sender vand ind over kystværnet om vinteren, siger Mikkel Stenbæk. Han overtog Brdr. Madsen Motor på Havnevej i Tejn for et halvt år siden, og driver nu virksomheden videre i eget navn.

Fra vinduerne mod øst har han udsigt til oplagspladsen overfor. Her står en håndfuld skibe på land hen over vinteren. To virksomheder har lagerplads i de gamle industribygninger på hver sin side af oplagspladsen. På den ene side opmagasinerer Wonderfestiwall det meste af sit udstyr om vinteren; scener, lydanlæg og hvad der ellers hører til en musikfestival, på den anden side ligger Mikkel Stenbæks lagerhal.

– Der havde vi en halv meter vand på gulvet i oktober, siger erhvervsmanden, der efterfølgende har blokeret døre og porte med sandsække og presenninger.

Mikkel Stenbæk er imidlertid ikke den eneste, der har lært af stormfloden i oktober. Rundt mellem de opstablede både trasker menige og vagthavende fra beredskabsstyrelsen torsdag rundt i det knæhøje vand. De holder opsyn med de tre kraftige pumper, der er opstillet på den lavtliggende oplagsplads, og sørger for at de ikke stopper til. På den måde er det denne gang lykkedes at forhindre vandet i at brede sig til de omkringliggende bygninger.

– Men der er heller ikke nær så meget vand i havet nu, som der var i oktober. Jeg tror, vi er en halv meter over daglig vande. I oktober var vi 2,5 meter over, siger Mikkel Stenbæk, der roser beredskabsstyrelsen for en fantastisk indsats.

Nybyggeri spærrer for vandafløbet

Men hvordan kunne det gå så galt i oktober, hvis det er helt normalt, at der blæser vand ind på land, når det stormer? Mikkel Stenbæk forklarer, at de vandmængder fra havet, der løber ind på oplagsområdet, når det blæser fra øst, plejer at løbe tilbage i havet i løbet af relativt kort tid.

– Det er normalt at vandet slår ind over stenforkastningen og forsvinder af sig selv, siger Mikkel Stenbæk.

Det unormale er, at Tejn Havnhuse, et nybyggeri fra 2022, nu spærrer for vandets naturlige afløb. De 14 flexhuse er opført på en gammel industrigrund, som tidligere lå i niveau med det øvrige terræn på havnen.

– Alt det vand, der slår ind over her, specielt nordøstenvind, har altid løbet ned langs stenforkastningen og ud i havet igen, fordi der er 2,5 meters højdeforskel herfra ned til vandet. Nu har de løftet terrænet halvanden meter og blokeret ud til stenforkastningen, så nu kan vandet ikke komme væk, siger Mikkel Stenbæk.

Et tilbagevendende problem

Resultatet af de nye forhold viste sig første gang under stormfloden den 20.-21. oktober, hvor massivt højvande førte til kæmpestore mængder af vand på Tejn havn. Og det kunne ikke komme væk.

– Jeg havde fem centimeter vand overalt i hallen her, siger Mikkel Stenbæk.

Vandet kom ikke ind af de døre og vinduer der vender mod øst, det kom ind af portene for enden af og på bagsiden af bygningen. Hele den nordlige del af havnen i Tejn var totalt oversvømmet, og både Wonders og Stenbæks lagerhaller var omringet af vand.

Mikkel Stenbæk har lige sendt en opgørelse ind til Naturskaderådet i håb om at få erstatning for de ødelæggelser, som oktober-oversvømmelsen påførte hans virksomhed. Skaderne er opgjort til at ligge i omegnen af halvanden million, og Mikkel Stenbæk håber selvfølgelig, at han kommer igennem med sit krav. Men det løser ikke den bagvedliggende årsag.

– Det bliver et permanent problem, hvis der ikke sker noget. Den her situation kan vi stå i igen i næste uge.


Onsdag ved middagstid var de overvintrende både ved at være tilbage i deres naturlige element på oplagspladsen i Tejn. Foto: Anette Vestergaard

 

Løsningen er enkel

Efter stormfloden har Mikkel Stenbæk flere gange forsøgt at komme i dialog med kommunen. Senest onsdag i denne uge.

– Når nu de har givet tilladelse til at bygge de der havnehuse og regulere terrænet, så synes vi også, de må tage næste skridt og sørge for, at det ikke er et problem for resten af Tejn Havn.

Løsningen kræver ifølge Mikkel Stenbæk en uges arbejde med en rendegraver.

– Vi har bedt dem om at lægge et dræn fra det lavest beliggende område herude, og ned til havnebassinet. Der er 100 meter. Det er det. Så havde problemet været løst.

Er der så sket noget?

– Det korte svar er nej. Vi har holdt et møde, hvor planen blev lagt, og hvor der var god forståelse fra kommunens side. De skulle bare undersøge noget økonomisk og juridisk, og så skulle vi have et møde i december. Det blev så aflyst på grund af sygdom. Nu står vi med samme problem, 2,5 måneder efter.

Klaus Rønne Jensen, indsatsleder og kommunens viceberedskabschef, kan bekræfte, at der er udfordringer med afvandingen, men han kender ikke historikken med nybyggeriet længere henne ad Havnevej.

– Men jeg ved at mine kolleger i havnegruppen kigger på forskellige løsninger. Man tager det alvorligt, det er der ingen tvivl om, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT